Rudbekia(Rudbeckia)
-
- ---
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Rudbekie
Gdzie kupujecie pełne rudbekie?
Cudne są!
Cudne są!
- klarysa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 mar 2011, o 17:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Pochwalę się też moim.
Pierwsza to rudbekia owłosiona (Rudbeckia hirta) "Cherokee Sunset"
Rudbekia owłosiona (Rudbeckia hirta) to bylina ale krótkowieczna, uprawiana raczej jako jednoroczna i rozmnażana z nasion. Dorasta do 1 m, ale są też odmiany karłowe 20-30cm.
Odmiany pełnokwiatowe "Maya"-50cm, "Toto Gold" 40cm,
"Cherry Brandy"-ma wiśniowo - czerwone kwiaty
"Cherokee Sunset" o półpełnych lub pełnych różnobarwnych kwiatach.
Bardzo popularna i wielokrotnie tutaj pokazywana rudbekia błyskotliwa ( Rudbeckia fulgida)
Moje różnią się wielkością kwiata, kształtem płatków i środka.
Mam tez tą najpopularniejszą -nagą (Rudbeckia Lanciata), a marzą mi się te z lśniących , o których pisała Pamelka i Iga.
Fajny i prosty artykuł z podstawowymi informacjami o rudbekiach w "Działkowiec" 9/2011. Dowiedziałam się, ze należą do astrowatych. Blisko spokrewnione z jeżówkami, dawniej uznawane za jedną rodzinę. Pochodzą z Ameryki PN i meksyku. Tam są ich naturalne siedliska. Do tego rodzaju należy ponad 20 gatunków, ale w Polsce tylko kilka jest znanych.
Pierwsza to rudbekia owłosiona (Rudbeckia hirta) "Cherokee Sunset"
Rudbekia owłosiona (Rudbeckia hirta) to bylina ale krótkowieczna, uprawiana raczej jako jednoroczna i rozmnażana z nasion. Dorasta do 1 m, ale są też odmiany karłowe 20-30cm.
Odmiany pełnokwiatowe "Maya"-50cm, "Toto Gold" 40cm,
"Cherry Brandy"-ma wiśniowo - czerwone kwiaty
"Cherokee Sunset" o półpełnych lub pełnych różnobarwnych kwiatach.
Bardzo popularna i wielokrotnie tutaj pokazywana rudbekia błyskotliwa ( Rudbeckia fulgida)
Moje różnią się wielkością kwiata, kształtem płatków i środka.
Mam tez tą najpopularniejszą -nagą (Rudbeckia Lanciata), a marzą mi się te z lśniących , o których pisała Pamelka i Iga.
Fajny i prosty artykuł z podstawowymi informacjami o rudbekiach w "Działkowiec" 9/2011. Dowiedziałam się, ze należą do astrowatych. Blisko spokrewnione z jeżówkami, dawniej uznawane za jedną rodzinę. Pochodzą z Ameryki PN i meksyku. Tam są ich naturalne siedliska. Do tego rodzaju należy ponad 20 gatunków, ale w Polsce tylko kilka jest znanych.
Justyna
Moje wątki W rozczochranym..., aktualna cz. 7 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje "wyczyny'... Za miedzą...i troszkę dalej.
Moje wątki W rozczochranym..., aktualna cz. 7 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
- Ziel-ona
- Od: 21 gru 2007, o 21:19
Dziękuję za identyfikację Cudna jest, fakt Kupiłam ją w szkółce ogrodniczej dla nasion, ale nie wiem czy uda mi się nazbierać choć trochę. Kwiaty brązowieją i usychają - nie wiem co może być tego przyczyną. Mam nadzieję, że choć jeden kwiatek zostanie!
Pitertom jeśli doczekam się nasion podziele się z Tobą.
Pitertom jeśli doczekam się nasion podziele się z Tobą.
- klarysa
- Od: 11 mar 2011, o 17:29
Ziel-ona.
Moja też tak ma. Spróbuj taką uschniętą główkę odłamać. W niej powinny być nasionka. Rozkruszam ją wokół rośliny i lekko przysypuję ziemią, żeby nasionka z wiatrem nie wędrowały w świat.
Dopiero wiosną będzie można ocenić czy to dobry sposób.
Moja też tak ma. Spróbuj taką uschniętą główkę odłamać. W niej powinny być nasionka. Rozkruszam ją wokół rośliny i lekko przysypuję ziemią, żeby nasionka z wiatrem nie wędrowały w świat.
Dopiero wiosną będzie można ocenić czy to dobry sposób.
Justyna
- Ziel-ona
- Od: 21 gru 2007, o 21:19
I tak też właśnie zrobiłam - mam nadzieję, że coś wykiełkuje wiosną.
- pitertom
- 500p
- Od: 17 lut 2011, o 20:42
No coraz to piękniejsze cuuuda pokazujecie
'Maja' ,'Cherokee Sunse't,po głowie chodzi mi jeszcze 'Prarie sun' -mam tylko owłosioną
Maria Teresa - ta czerwona Rudbekia to mnie powaliła, wiesz może jaka to odmiana? Koniecznie zbierz nasionka bo może zimy nie przetrwać.
'Maja' ,'Cherokee Sunse't,po głowie chodzi mi jeszcze 'Prarie sun' -mam tylko owłosioną
Maria Teresa - ta czerwona Rudbekia to mnie powaliła, wiesz może jaka to odmiana? Koniecznie zbierz nasionka bo może zimy nie przetrwać.
-
- ---
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
"Cherokee Sunset" cudowna!
Już jest na liście chciejstw
Poluje też na 'Prairie sun'. Kiedyś zobaczyłem ją w jakiejś gazecie ogrodniczej, i od razu mnie urzekła
Już jest na liście chciejstw
Poluje też na 'Prairie sun'. Kiedyś zobaczyłem ją w jakiejś gazecie ogrodniczej, i od razu mnie urzekła
- DorkaS-66
- 500p
- Od: 27 maja 2011, o 08:51
Muszę w przyszłym roku bardziej wyeksponować rudbekię. W tym roku tak ją posadziłam, że jest niewidoczna z zewnątrz, zasłonięta przez kosmos i nasturcje:
DorkaS.
"Barbam video, sed philosophum non video."
"Barbam video, sed philosophum non video."
- Galadriela
- 500p
- Od: 22 wrz 2009, o 13:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Na którejś stronie doczytałam się że ta odmiana to "krótkowieczna bylina" - nie wiedziałam że bylinowe rudbekie mogą mieć tak niesamowity kolor... Ciekawe co trzeba jej zrobić żeby przedłużyć tą "krótkowieczność" ...Adrian89 pisze:cherry brandy w różnych stadiach rozwoju
Wydaje mi się że nic nie poradzimy aby przedłużyć ich żywot, po prostu wyradzają się te rośliny, ciekaw jestem czy nasiona powtórzą cechy rodziców bo rozsypują się dookoła
- Jatra
- Od: 18 sie 2011, o 22:01
- Kontakt:
Podziwiam Wasze rudbekie ja mam jedną odmianę ale chyba na niej się już nie skończy
- darek p
- 500p
- Od: 11 lip 2010, o 23:53
Przy krótkowiecznych bylinach wskazane jest częste ich dzielenie.Galadriela pisze:a którejś stronie doczytałam się że ta odmiana to "krótkowieczna bylina" - nie wiedziałam że bylinowe rudbekie mogą mieć tak niesamowity kolor... Ciekawe co trzeba jej zrobić żeby przedłużyć tą "krótkowieczność" ...
moje storczyki http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=38721" onclick="window.open(this.href);return false;