Działka korzo_m cz. 4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Raczek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2007, o 21:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Działka korzo_m cz. 4

Post »

Ja też kupiłam już nasiona dalii,ale wzięłam mix kolorów.
Kupiłam też nagietka pełnego,ale mój jest inny.
Pozbieraj nasiona ze swojego,to się wymienimy na jesieni. :D
Astra piwoniowego też kiedyś miałam,ale on miał duże kwiaty i się pokładał. :roll:
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

alinaK właśnie myślałam posadzić tę azalię jak będzie już póżna ciepła wiosna, ale zastanawiam się czy przeżyje zimę. Na razie pięknie kwitnie i zdobi stolik w kuchni.

heliofitka z tym szaleństwem, to tak ostrożnie tego roku, nie będę kupowała hurtowych ilości nasion :lol: wiesz jak jadę w miasto na zakupy to jakąś torebeczkę nasionek przytargam.
Koleusy sieję każdego roku, nie zawsze są to odmiany, kolorki pokazane na opakowaniu, przeważnie wyrastają te pospoliciaki. Ale mam własne i to mi sprawia radość. Kiełkują różnie u mnie tak od 2- 3 tygodni, ale może Ty masz wyższą temperaturę to mogą szybciej. Kup nasionka, próbuj, tylko odradzam nasiona z firmy Legutko, przez dwa lata kupowłam nasiona koleusów o pomarszczonych liściach, nic nie wykiełkowało. a dzisiaj podsłuchałam w sklepie ogrodniczym opinię starszego pana na temat tego producenta, odradza zakup ich nasion, stwierdził, że zbierają niedojrzałe.

kogra u nas też zimno, bez śniegu, ja jeszcze roślinki mam pookrywane, myślę że im taki mrozik nie zaszkodzi.

Gabriela chyba Ciebie ściągnęłam myślami, dziś właśnie stwierdziłam, że gdzieś nam na długo znikłaś z forum. Cieszy mnie, że wróciłaś.
W zeszłym roku siałam dwa kolorki kobeei, fioletowa w ogóle nie wykiełkowała, oby Tobie się powiodło. Poczekaj ciepliwie na ranniki, na pewno w odpowiednim czasie się pokażą.

Raczek mój nagietek jest karłowy pomarańczowy, posieję go koło róż rabatowych. Pozbieram nasionka.
Polecam nasionka nagietka żółtego odmiana -Tokaj ma pięky kwiat, a szczególnie środek.
W zeszłym sezonie siałam dużo astrów, ale dla nich zeszły rok nieudany, za to dwa lata temu, miałam cudowną gamę kolorów.
Cynie kupuję co dwa lata, jesienią zbieram nasionka w następnym sezonie mam swoje.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

Dorotko myślę, że masz racje do ogrodu azalię jak będzie już w miarę ciepło, sądzę że na zimę będziesz musiała zabrać do domu, chyba ze zaryzykujesz i mocno okryjesz, ale kolorek piękny.
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2010, o 11:47

Post »

Oj tak będzie kolorowo i smacznie, pochodziłam i pooglądałam sobie, chyba już wszyscy strasznie tęsknimy za tą wiosną, szczególnie my zapaleńcy (też do nich należę) jestem tu co prawda nowa, ale to forum wciąga mnie coraz bardziej, dużo ciekawych rzeczy można się dowiedzieć. Muszę jeszcze nauczyć się wstawiać tu zdjęcia to może i ja pochwalę się swoim ogródkiem. Naprawdę powiało wiosną, już widzę ten kwitnący ciemiernik, wstaw proszę później jego zdjęcie w pełnej krasie.

pozdrawiam
Ilona
andrzejek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2010, o 11:45

Post »

witam widać ,że szaleństwo z zakupami będzie bardzo kolorowo .zapraszam do mnie
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

tara dobrze, że mi podpowiedziałaś aby zabrać azalię na zimę do domu, wkopię ją w doniczce, poeksperymentuję , a nóż się uda.

ilona2715 witam :wit bardzo tęsknię za wiosną , ale dzisiejszy mrożny poranek -10st trochę ostudził mój zapał, a już tak fajnie było.
Każdy z nas był tym początkującym na forum, masz rację ono wciąga, ale też ma gorszą wadę UZALEŻNIA :!: :!: :!: :!: i chyba na to trzeba bacznie uważać. Jak ogląda się ogrody innych to póżniej głowa boli :uszy portfel robi się szczuplejszy :;230 Ja już jestem tu kila lat, na szczęście zachcianki roślinne już są za mną :;230
Czekamy na Twój ogródek, ucz się wstawiać zdjęcia, daj znać kiedy otworzysz własny wątek.

andrzejek witam :wit kolejnego nowego gościa. Z nasionkami kwiatów to chyba już naprawdę koniec, takie postanowienie mam tego roku może się uda w nim wytrwać :uszy Z miłą chęcią pobiegnę do Ciebie z rewizytą, może coś podpatrzę.
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Witaj Dorotko.
Dziś nadrobiłam sobie zaległości w twoim wątku. Nawet nie wiedziałam, ze masz nowy :oops:
Widzę, że Ty sezon już rozpoczęłaś - kupujesz nasiona, sprzęt ogrodniczy. Ja jakoś nie mogę wybudzić się ze snu zimowego ... Nic nie kupuję, nic nie planuję, nawet obok stoisk z nasionami przechodzę obojętnie. Nawet w ogrodzie nie byłam wieki temu. Zobaczyłam u ciebie ranniki i może w końcu przemogę się i wyjdę zobaczyć czy u mnie coś rośnie.
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

tulipanko czytałam w Twoim wątku, że Cię odrzuciło od forum, mam nadzieję , że to tylko na czas zastoju zimowego, póżniej wrócisz ;:108 Wiele osób tak znika, a póżniej wiosną zaskakują nas pięknymi zdjęciami. Ty wyjdż do swojego ogrodu, przecież u Ciebie zawsze wszystko budziło się wcześniej ;:3 na pewno znajdziesz sygnały wiosenne.
Wiolu przecież wiesz, że ja działam na nowym miejscu, dopiero urządzam, mam co pokazywać, dlatego jestem. Tymbardziej że wiele na forum podpatruję, staram się przenieść do siebie, no i cały czas się dokształcam, a jeszcze kilka lat temu wydawało mi się ,że mam dość dużą wiedzę ogrodniczą ;:14 po przyjściu na forum wiem jak bardzo się myliłam :;230
Pamiętam Twoje zeszłoroczne zmiany w ogrodzie, moje niektóre rabatki czeka to w tym roku. Pośpiech szybkie przenoszenie i sadzenie roślin nie było dobre, teraz trzeba naprawiać to co zepsułam. Na pewno moja studnia w końcu będzie nadawała się do pokazania, dostanie daszek, będzie obłożona kamieniami, przybędą pergole ( nie wiem czy do wszystkich pnących). Jesienią zaczęłam nasadzenia wokół 2 szamb, może tego sezonu uda się je ładnie zasłonić. Na pewno miejsce ogniska zostanie przeniesione, wokół paleniska poustawiam pniaczki i chyba trochę osłonię krzewami. Zeszłego lata ukorzeniłam kilka krzaczków, może przetrwają zimę to je jakoś mądrze posadzę. Na razie będą małe, ale wiem, że np. derenie szybko rosną. Rabatki zostaną odcięte od trawników specjalnym szpadelkiem, który do tego celu kupiłam. Plany są czekam teraz na sprzyjającą plusową, bezwietrzną pogodę i ostro ruszam do pracy. Od kwietnia mój ogródek będę mogła pielęgnować całymi dniami, więc myślę, że tego roku zdjęć pokazujących zmiany w moim ogródku będzie dużo.
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Dorotko czekam z niecierpliwością na relacje z dokonywanych w ogrodzie zmian :D
Ja też już nie mogę się doczekać kiedy już można cos robić, najgorsze, że od jesieni miałam koncepcje na całkowitą przeróbkę dwóch rabat, jedną miałam przerabiać już jesienią, ale nie zdążyłam, bo szybko przyszła zima :roll: a teraz jestem w kropce, bo przyszły mi inne pomysły do głowy i mam mętlik ;:223
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

AGNESS z tymi zmieniającymi się pomysłami to tak bywa, ja mam podobnie :;230 nie wiem dlaczego ciągle coś zmieniam, przesadzam....... ;:7
Wiosna ma przyjść szybko więc myślę, że uda nam się dokonać wielu przeróbek. Przeczytałam przed chwilką, że lato ma być nieciekawe, oby nie było powtórki pogodowej z zeszłego roku.
Zdjęcia na pewno będą :D
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Też czytałam tą prognozę i to byłoby straszne.
Nawet nie myślę co zostałoby z moich cebulowych, z których w tym roku ani połowy nie widać. :roll:
Jak co zaplanować aby było ładnie - http://www.botanikfoto.com/en/
Poklikaj po tytule Gardens.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko pogoda co rusz nas zaskakuje, cały czas mówią o zmianie klimatu. U mnie rankiem sypał śnieżek :twisted: a już wydawało się ,że idzie wiosna.
Moje cebulowe już w zeszłym roku marniały, teraz cały czas przeglądam cebulki mieczyków, pomimo zaprawiania dostają grzybka.
Dziękuję za linka, pooglądam w wolnych chwilach, może coś podpatrzę.
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiaj zimowa aura, śniegu dosypało, chyba wiosna nie szybko przyjdzie, a już było tak fajnie.
Dzisiaj z mężem wybraliśmy się do marketu budowlanego, kupiliśmy płytki do obudowy studni. Cieszę się :tan :heja bo w końcu po trzech latach wiosną jak się ociepli prace ruszą. Etapy zmian wyglądu studni pokażę :lol:
Będąc w markecie nie omieszkałam zobaczyć nasion, i takie są efekty mojego oglądania :roll:
Obrazek

Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Dorota
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”