Sukulenty zwyczajne i niezwyczajne - mgr
- mgr_
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 paź 2010, o 18:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Sukulenty zwyczajne i niezwyczajne
Dzięki Tomku za wyczerpujace informacje.
Ja tylko dodam że te konkretnie roślinki pochodzą z moich wyjazdów do naszych południowych sąsiadów i są u mnie ok 8 lat.
Mam jeszcze kilka młodych roslinek z własnych wysiewów, ale jeszcze nie kwitną.
Nasiona bez problemu kiełkują i można je znaleźć w cennikach.
Ja tylko dodam że te konkretnie roślinki pochodzą z moich wyjazdów do naszych południowych sąsiadów i są u mnie ok 8 lat.
Mam jeszcze kilka młodych roslinek z własnych wysiewów, ale jeszcze nie kwitną.
Nasiona bez problemu kiełkują i można je znaleźć w cennikach.
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Pygmaeocereus to rodzaj, który bardzo mi się podoba. Miałem to szczęście znaleźć te roślinki w roku 2008. Poniżej fotka stanowiska - rosły nad brzegiem Oceanu Spokojnego na wysokości 60m n.p.m. w suchym korycie okresowej rzeczki.
A tak wygląda pojedyncza kępa pygmeocereusa między kamykami:
Pygmaeocereus bylesianus TB260.1
A tak wygląda pojedyncza kępa pygmeocereusa między kamykami:
Pygmaeocereus bylesianus TB260.1
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
-
- Od: 18 sie 2010, o 21:53
To musi być coś pięknego w takim wyjeżdzie na stanowiska naturalne wyst. kaktusów.
Tylko można pomarzyć
Tylko można pomarzyć
Prawda? To dopiero musi być przygoda A tak przy okazji Tomku, znajdując jakiś okaz np. lobivii badasz przy okazji podłoże, na którym rośnie czy to już są informacje ''ogólnie znane''?Gaga1960 pisze:To musi być coś pięknego w takim wyjeżdzie na stanowiska naturalne wyst. kaktusów.
Tylko można pomarzyć
kochajmy zielone
pozdrawiam serdecznie Kasia
pozdrawiam serdecznie Kasia
- mgr_
- mgr_
Tomku czy nie posiadasz roślin lub nasion tego gatunku. Chętnie wszedł bym w ich posiadania.blabla pisze:Na północ od Limy rośnie drugi gatunek z tego rodzaju, odkryty parę lat temu Pygmaeocereus bieblii.
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Choć kilka osób ma żal do mnie to tego nie robię. Po pierwsze za bardzo mnie to nie interesuje, po drugie trochę ku temu nie ma warunków (bo przecież trzeba by to podłoże taszczyć do Europy i tutaj badać) a po trzecie to kaktusy prawie zawsze rosną na skałach a nie na płaskim terenie. To odpowiednio modyfikuje właściwości fizyczne podłoża, w którym rosną. Oprócz tego tam panują zupełnie inne warunki atmosferyczne niż w naszych kolekcjach i całkiem możliwe, że kaktusy posadzone u nas do identycznego podłoża jak w naturze w naszych warunkach nie czułyby się najlepiej. Oprócz tego kaktusy bardzo dobrze radzą sobie w wielu różnych podłożach, bo każdy przecież trzyma je z powodzeniem w czymś innym więc chyba badanie podłoża w naturze nie jest aż tak istotne. No i jeszcze jedno - kaktusy w naturze mają zdecydowanie bardziej rozbudowany system korzeniowy niż te u nas. Korzenie, zwłaszcza te palowe są kilkukrotnie większe. Zwłaszcza mediolobiwe - 80% to rzepa, 20% to roślinka. W naszych warunkach kaktusy rosną inaczej więc i podłoże musi być nieco inne.Zofijka pisze:A tak przy okazji Tomku, znajdując jakiś okaz np. lobivii badasz przy okazji podłoże, na którym rośnie czy to już są informacje ''ogólnie znane''?
Mam kilka siewek Pygmaeocereus bieblii. Ale to dla własnego użytku. Siewki na własnych korzeniach rosną wolno. Nasiona kupowałem u Koehresa. Są tam nadal dostępne. Niestety są drogie.mgr_ pisze:Tomku czy nie posiadasz roślin lub nasion tego gatunku. Chętnie wszedł bym w ich posiadania.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- Artur89
- Od: 8 lis 2009, o 11:37
No no, rewelacyjne kwiaty. Tak przyglądając się zdjęciu wnioskuje, że to nie jedyny przedstawiciel rodz. Echinocereus w twoim zbiorze. To tak na marginesie jeden z moich ulubionych (i w sensie rodzaju i gatunku).
- julita20
- Od: 29 lip 2010, o 16:42
Zostaje tylko pozazdrościć takich kaktusów i tym bardziej kwitnienia.
- mgr_
Właśnie zaglądałem na jego stronę i okazało się że trochę staniały, były w tamtym roku po 3,60 za 10 nasion - dlatego nie kupowałem, teraz są po 2,80 i teoretycznie też nie powinienem kupować, ale może się skuszę.blabla pisze:Mam kilka siewek Pygmaeocereus bieblii. Ale to dla własnego użytku. Siewki na własnych korzeniach rosną wolno. Nasiona kupowałem u Koehresa. Są tam nadal dostępne. Niestety są drogie.
Może się skuszę również na jakieś Haageocereusy choć ogólnie nie przepadam za kolumnowymi kaktusami.blabla pisze:Generalnie rodzaj Pygmaeocereus jest blisko spokrewniony z rodzajem Haageocereus, który występuje w Peru i Chile.
- ROBERTOBORO
- Od: 13 lis 2008, o 21:39
- Kontakt:
gratuluję ładnych kwiatków
- nolina
- Od: 20 mar 2010, o 21:37
Witam Marku,mam kilka Stepeli .Bardzo mi się podobają ,ale nie wiem za bardzo jak je pielęgnowac.
Czy je zimowac jak kaktusy w chłodniejszym miejscu?czy mogą stac na parapecie?
Czy podlewac w okresie zimy lub nie?i jakie podłoze.Mam je w ziwmi kaktusowej z dodatkiem piasku.
I jeszcze po jakim czasie one kwitną?Ja osobiście chciała bym zeby już kwitły
Dużo mam pytań ,ale może będziesz w stanie dac mi na nie odp. ;:106
Czy je zimowac jak kaktusy w chłodniejszym miejscu?czy mogą stac na parapecie?
Czy podlewac w okresie zimy lub nie?i jakie podłoze.Mam je w ziwmi kaktusowej z dodatkiem piasku.
I jeszcze po jakim czasie one kwitną?Ja osobiście chciała bym zeby już kwitły
Dużo mam pytań ,ale może będziesz w stanie dac mi na nie odp. ;:106
-
- Od: 18 sie 2010, o 21:53
Brak słów,dech zapiera.
Dlaczego wszyscy tak daleko mieszkacie