Cylindry do pomidorów
Re: Cylindry do pomidorów
Ja też w tym roku chciałabym spróbować z cylindrami, ponieważ w tamtym roku turkuć zjadł mi koło 4-5 sadzonek w tunelu :-/ Czy potrzeba tych 20/20 cm, czy jakieś mniejsze... bo wyczytałam , że każdy ma swój sposób...A ja pierwszy raz będę tak sadzić i jestem ciemna ;) I na jaką głębokość je wsadzić?
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 26 cze 2012, o 12:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
qshka- ja widziałam tutaj różne metody, cylindry w połowie w ziemi
lub tylko troszkę, ale jednak.
Osobiście stawiam po prostu na ziemi, wsypuję co trzeba, sadzę roślinkę.
Uprawiam już tak od paru lat i jestem zadowolona.
Oczywiście przed wsypaniem ziemi wbijam w ziemię w cylindrze taki piętnasto- centymetrowy kołeczek z gwożdziem
przywiązuję do niego sznurek, na którym ma się trzymać pomidor lub inna roślina.
To naprawdę nie jest trudna uprawa, myślę że najłatwiejsza.
lub tylko troszkę, ale jednak.
Osobiście stawiam po prostu na ziemi, wsypuję co trzeba, sadzę roślinkę.
Uprawiam już tak od paru lat i jestem zadowolona.
Oczywiście przed wsypaniem ziemi wbijam w ziemię w cylindrze taki piętnasto- centymetrowy kołeczek z gwożdziem
przywiązuję do niego sznurek, na którym ma się trzymać pomidor lub inna roślina.
To naprawdę nie jest trudna uprawa, myślę że najłatwiejsza.
Pozdrawiam, Agata.
qshka
Z tymi cylindrami to chodzi o to, że kiedy je sadzisz pod folią, tak jak wyżej zdjęcia, to powietrze szybciej ogrzewa ziemię w cylindrze niż ziemie w gruncie, temperatura w takim cylindrze jest o kilka stopni większa niż normalnie i pomidor lepiej rośnie, dlatego takiego cylindra nie należy zakopywać zbyt głęboko, możńa na kilka centymetrów, można położyc tylko na gruncie, a z tymi turkuciami to mógłby i wejśc pod spodem do takiego cylindra, mogłabyś zrobić tak , żeby pod te pierścienie podłożyć kawałki folii , a jak pomidor się rozrośnie i zobaczysz, że korzenie przerosły, to folię wyciągniesz i dalej będzie sobie rósł,
a 20 na 20 centymetrów jest ok.
Z tymi cylindrami to chodzi o to, że kiedy je sadzisz pod folią, tak jak wyżej zdjęcia, to powietrze szybciej ogrzewa ziemię w cylindrze niż ziemie w gruncie, temperatura w takim cylindrze jest o kilka stopni większa niż normalnie i pomidor lepiej rośnie, dlatego takiego cylindra nie należy zakopywać zbyt głęboko, możńa na kilka centymetrów, można położyc tylko na gruncie, a z tymi turkuciami to mógłby i wejśc pod spodem do takiego cylindra, mogłabyś zrobić tak , żeby pod te pierścienie podłożyć kawałki folii , a jak pomidor się rozrośnie i zobaczysz, że korzenie przerosły, to folię wyciągniesz i dalej będzie sobie rósł,
a 20 na 20 centymetrów jest ok.
A czy można je wysadzić wcześniej do tych cylindrów? Bo moje sadzonki już są dość duże. Nie mówię, że teraz już... Ale nie wiem za 2-3 tyg.? A gdzieś czytałam, że na te turkucie to ludzie zakopują słoiki... popiół... Jest jakaś sprawdzona metoda?
- grazka100
- 500p
- Od: 25 paź 2010, o 10:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Pomidorzanko Napisz proszę co Ty masz za cylindry?? to znaczy z czego one są. Bardzo mi przypadły do gustu i chciałabym właśnie takie zdobyć.
qshka
Oczywiście, że można, po to właśnie one są ,żeby można było wcześniej sadzić, pomyśl tylko jakimś zabezpieczeniu na wypadek, gdyby w noocy były silne przymrozki , typu włóknina, worki z folii, ale pod koniec kwietnia jest na ogół bezpiecznie.
-- 4 kwi 2014, o 10:30 --
A co tukrkuciów to , niestety, nie umiem pomóc.
Oczywiście, że można, po to właśnie one są ,żeby można było wcześniej sadzić, pomyśl tylko jakimś zabezpieczeniu na wypadek, gdyby w noocy były silne przymrozki , typu włóknina, worki z folii, ale pod koniec kwietnia jest na ogół bezpiecznie.
-- 4 kwi 2014, o 10:30 --
A co tukrkuciów to , niestety, nie umiem pomóc.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 13 lip 2014, o 14:20
Witam,ile powinien mieć minimum cylinder aby pomidor czuł się dobrze.
Tak około dwadzieścia centymetrów średnicy i dwadzieścia wysokości
Pytanie z cyklu dziwnych , ale bez podawania wymiarów i nawet zapewnienia, że u mnie pomidory czują się dobrze, odpowiem zdjęciem:herman42 pisze:Witam,ile powinien mieć minimum cylinder aby pomidor czuł się dobrze.
Pomidory w tych cylindrach co roku lądują w foliaku i wg. mnie mają się zupełnie dobrze. A tak w ogóle, to cofnij się do pierwszej strony tego wątku.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 13 lip 2014, o 14:20
Ja mam 25 cm,więc powinno być dobrze.Mam jeszcze jedno pytanie mianowicie czy moje cylindry będą dobre do cukinii.Czy w ogóle sadzi się cukinie do cylindrów
Próbowałem uprawiać cukinię w dużym ok. 20l wiadrze, nie polecam ogonki liściowe a potem i pęd uszkadzały się o rant wiaderka. Musiałem wiaderko prawie całkowicie wkopać i podkładać kawałki plastyku pod pęd.
Pozdrawiam Mariusz
- rico62
- 500p
- Od: 19 lip 2010, o 20:45
- Kontakt:
Witam od 3 lat uprawiam w cylindrach i wiaderkach pomidory w namiocie foliowym i od tamtego roku w szklarni,ziemia u mnie jest paskudna jak na hałdzie ,wymiana całej ziemi to duzy koszt, a tak wymieniam co 2 lata z tych pierścieni ,wiaderek, i jest ok, w tamtym roku były bardzo trudne warunki pogodowe do uprawy pomidorów u mnie ,wysokie upały a potem deszcz i deszcz, wszędzie wszystkim pomidory padły już w połowie sierpnia ,wszędzie zaraza! a u mnie ok było do połowy wrzesnia
Mogę spytać czym wcinacie agrowłókniny że wychodzi okrąg na odpowiednią średnicę?