Medinilla magnifica- uprawa/pielęgnacja
-
- 50p
- Od: 4 sie 2010, o 14:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: medinilla
Dostałam medinille 10sierpnia na urodziny i otatno sobie stoi na szafce i gubi te swoje koraliki. Co to oznacza?
-
- 50p
- Od: 4 sie 2010, o 14:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Teraz jest już cała łysa od ok 3 tyg. Krótko się nią nacieszyłam. Wybredny kwiatek.. Ale może kiedyś jeszcze mnie zaszczyci kwiatami...
Dora 1964 i jak z Twoja medinillą? Jestem bardzo ciekawa, jak się trzyma, bo też planuję ją kupić.
Jak miewają się Wasze medinille? Słyszałam, że są to bardzo kapryśne rośliny!
Nie chciałabym zapeszać ,ale jeszcze żyje,jutro ,albo po jutrze zrobię fotki
Super...jaki będzie miała kolor kwiatów?róż , białe czy czerwone?
medinilla magnifica
Witam!
Jestem zauroczona tym kwiatem ale niestety nie jestem zbyt dobrym ogrodnikiem i boje się ze nie poradzę sobie z utrzymaniem tak wymagającej rośliny Dlatego zwracam się z prośba do użytkownik, posiadaczy tego cudownego kwiatka o pomoc. Słyszałam ze bardzo ciężko je wychowywać. Moze u kogoś w mieście można nabyć taka niewielka roślinę albo ktoś wie gdzie Wrocławiu można ja dostać? Dziękuje za wszelka pomoc i informacje pozdrawiam:)
Jestem zauroczona tym kwiatem ale niestety nie jestem zbyt dobrym ogrodnikiem i boje się ze nie poradzę sobie z utrzymaniem tak wymagającej rośliny Dlatego zwracam się z prośba do użytkownik, posiadaczy tego cudownego kwiatka o pomoc. Słyszałam ze bardzo ciężko je wychowywać. Moze u kogoś w mieście można nabyć taka niewielka roślinę albo ktoś wie gdzie Wrocławiu można ja dostać? Dziękuje za wszelka pomoc i informacje pozdrawiam:)
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: medinilla magnifica
Jeśli nie jesteś dobrym ogrodnikiem, to osobiście odradzam Tobie tą roślinę. Jest naprawdę bardzo wymagająca, więc bardzo ciężko jest ją utrzymać dłużej, niż jeden rok. Potrzebuje przede wszystkim wysokiej wilgotności powietrza, światła i dużo miejsca, gdyż potrafi się rozrosnąć. Uważam, że mam dość duże doświadczenie z roślinami, odpowiednie warunki, a właśnie straciłem drugi egzemplarz. Poza tym, raczej mało prawdopodobne, aby w domu medinilla w domu, wyglądała identycznie, jak na tym zdjęciu.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Zgadzam się z Norbertem, jest to naprawdę bardzo kapryśna roślinka, sama miałam już dwa egzemplarze, niestety przeżyły tylko dwa sezony
Wcale nie jest taka trudna jak twierdzi wiele osób.
Teraz jest dobry okres na nią,najwazniejsze to kupic ładny ale nie ogromny okaz bo trudno się aklimatyzuje,przesadzic z torfu bo własnie w torfie są sprzedawane rośliny które bardzo łatwo przelać,postawic w chłodniejszym bardzo jasnym miejscu na podstawce z keramzytem,na początku zraszać dosyć często,moja znajoma ma ją już 3 lata i pięknie jej rośnie,jak dla mnie jest za duża,kwitnie jej 2 razy do roku,latem wynosi ją na taras w miejsce cieniste tam przepięknie się rozrasta i jesienią pięknie kwitnie.
Teraz jest dobry okres na nią,najwazniejsze to kupic ładny ale nie ogromny okaz bo trudno się aklimatyzuje,przesadzic z torfu bo własnie w torfie są sprzedawane rośliny które bardzo łatwo przelać,postawic w chłodniejszym bardzo jasnym miejscu na podstawce z keramzytem,na początku zraszać dosyć często,moja znajoma ma ją już 3 lata i pięknie jej rośnie,jak dla mnie jest za duża,kwitnie jej 2 razy do roku,latem wynosi ją na taras w miejsce cieniste tam przepięknie się rozrasta i jesienią pięknie kwitnie.
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Adek, jest trudna w uprawie, to że u Twojej znajomej rośnie dobrze, nie oznacza że jest to prosta do uprawy roślina, najwidoczniej miała szczęście. Tak samo wielkość rośliny nie ma tutaj większego znaczenia, nieważne czy mała, czy duża, z początku będzie dobrze rosnąć, ale szczególnie zimą jest dla niej trudnym okresem. W każdym razie nie jest to roślina dla amatora.
pozdrawiam
pozdrawiam
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta