Podłoże do warzyw idealne
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Podłoże idealne :)
Mam nadzieje ze któraś z tej ziemi się sprawdzi....a jak nie to złożę zażalenie Na prawdę !!!!!!!
-
- Kontakt:
24 lutego wysiałam do podłoża KRONEN parę nasion sałaty lodowej i 3 nasionka pomidorów.
Jedno nasionko salaty wykiełkowało.
Wczoraj z kolei ,do podłoża Biobella posiałam drugą partię nasion,tylko tym razem sałate BIS z Akcji i pomidorki
Zobaczymy co z tego będzie
Asia
Jedno nasionko salaty wykiełkowało.
Wczoraj z kolei ,do podłoża Biobella posiałam drugą partię nasion,tylko tym razem sałate BIS z Akcji i pomidorki
Zobaczymy co z tego będzie
Asia
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
Gotowe podłoża do wysiewów raczej nie zawierają zbyt wysokiego stężenia soli mineralnych. Ponieważ są one w większości oparte na bazie torfu ich podstawową wadą jest, że potrafią być zbyt przesuszone. Odpowiednie nawodnienie takiego substratu nie jest wcale takie proste. Torf jest dobrze nawilżony jeżeli po ściśnięciu dłonią pomiędzy palcami pojawiają się kropelki wody ale krople nie powinny skapywać. Ja nawilżam torf opryskiwaczem i bardzo dokładnie mieszam i rozcieram dłońmi.
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dotychczas sądziłam , że to zasolenie jest powodem kiepskich wschodów i nie rośnięcia rozsady pomidorów ale pomidoro uświadomił nam że ta ziemia jest z inspektów z różnymi resztkami środków itd.
Słyszałam ostatnio od pana co uprawia pomidory, że już przejechał się na złej ziemi i jest teraz szczególnie wyczulony przy zakupie podłoża pod pomidory. Czyli przytrafia się to nie tylko nam dzialkowiczom ale i zawodowcom.
Słyszałam ostatnio od pana co uprawia pomidory, że już przejechał się na złej ziemi i jest teraz szczególnie wyczulony przy zakupie podłoża pod pomidory. Czyli przytrafia się to nie tylko nam dzialkowiczom ale i zawodowcom.
-
- Kontakt:
Dzisiaj z mężem przekopalismy kawałek trawnika( ciężka praca).Zasiliłam ziemie gołębim obornikiem.Chciałam posypać dolomitem,ale czytając posty ,zaczęłam "mieszać się w zeznaniach" i nie wiem co mam dalej robić.Wiem ze niektórzy piszą ,że nie mieszać wapna z obornikiem ,bo azot ucieka. Inni radzą sypać... .Zakręciłam się totalnie.Wiem ,że będzie dużo azotu. Co dalej mam zrobić z tym zagonkiem.? Chcę posadzić tam pomidory.
Asia
Asia
Gdybym był złośliwy ,poradziłbym sypac wapno z obornikiem. Ale zlośliwy nie jestem.
Wybór należy do Ciebie.
PS Ktos kto był choc raz na kurzej fermie wie, że w pomieszczeniach czuć amoniak. Skąd ?. Otóz w nawozie ptasim azot występuje w postaci węglanu amonu. Związek ten jest bardzo nietrwały i rozkłada sie na amoniak i dwutlenek węgla. Stad zapach amoniaku na fermach. W zetknięciu z wapnem równiez się rozklada i azot z nawozu w postaci amoniaku ulatuje w powietrze. Tyle teorii/ z głowy /.
Wybór należy do Ciebie.
PS Ktos kto był choc raz na kurzej fermie wie, że w pomieszczeniach czuć amoniak. Skąd ?. Otóz w nawozie ptasim azot występuje w postaci węglanu amonu. Związek ten jest bardzo nietrwały i rozkłada sie na amoniak i dwutlenek węgla. Stad zapach amoniaku na fermach. W zetknięciu z wapnem równiez się rozklada i azot z nawozu w postaci amoniaku ulatuje w powietrze. Tyle teorii/ z głowy /.
-
- Kontakt:
Myślę,że odczekam ze dwa tyg. i dopiero posypie dolomitem ? :
Azot wtedy nie ucieknie?Ja na prawdę nie wiem co mam zrobić ,żeby było ok Nabijacie się ze mnie?
Asia
Azot wtedy nie ucieknie?Ja na prawdę nie wiem co mam zrobić ,żeby było ok Nabijacie się ze mnie?
Asia
Nie wiem czy trafię do Twojego przekonania, ale sprawa sie ma następująco. Otóż amoniak, który jest w nawozie, przez rośliny przyswajany nie jest. Dopiero ten amoniak jest przerabiany w glebie na azotan przez bakterie, które nazywają sie bakteriami nitryfikującymi. I dopiero ten przetworzony przez te bakterie azot z amoniaku jest przez rośliny pobierany. Wniosek ? Musi upłynąć pewien okres czasu potrzebny na przerobienie w glebie azotu z amoniaku na azot taki jak jest w saletrze potasowej na przykład. Wybór jest wiec prosty. Należy odczekać co najmniej 2 tygodnie/ oczywiscie zależy to od temperatury/ Jezeli bedzie przez 2 tygodnie przyzwoita temperatura, mozna ten dolomit rozsypac. Jężeli będzie zimno, trzeba odczekac wiecej ,ale nie wiecej jak miesiąć. Myślę, że sprawe przedstawiłem jasno.
PS Czy trawnik został przyryty ?
PS Czy trawnik został przyryty ?
-
- Kontakt:
Darń została zdarta,bo mąż stwierdził,że łatwiej będzie kopać,więc dani nie ma,jest w kompostowniku
Dzięki za podpowiedź Sprawę przedstawiłeś jasno.Pozdrawaim
Asia
Dzięki za podpowiedź Sprawę przedstawiłeś jasno.Pozdrawaim
Asia
To była ze wszech miar słuszna decyzja. Moja działka tez była zakładana na byłej łące. Otrzymałem ja zaoraną wraz z trawnikiem. Zgroza. Przez kilka lat nie mogłem połapac sie z rozumem od przeróżnych chwastów.
Poza tym darń, do momentu aż się rozłoży, pobiera z gleby azot.
Poza tym darń, do momentu aż się rozłoży, pobiera z gleby azot.
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
forumowicz, czy mógłbyś mi wskazać które to pH-metry z roztworem KCl?
Szukałam i nie wiem które to. Oczywiście chciałam za jakąś normalną cenę a nie za 200zł.
Są na alle... ale zwykłe z płynem Heliga i takie do wciskania w glebę ale to chyba nie o te chodzi.
Szukałam i nie wiem które to. Oczywiście chciałam za jakąś normalną cenę a nie za 200zł.
Są na alle... ale zwykłe z płynem Heliga i takie do wciskania w glebę ale to chyba nie o te chodzi.
-
- Od: 5 wrz 2007, o 17:20
SUZANKO, ale te z płynem Helga są najtańsze i wykazują w najbliższym przybliżeniu pH gleby, daleko do nich mają te elektroniczne, o "korzystnych " cenach.