ogród Agaty (sure)

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Rudominka
200p
200p
Od: 9 wrz 2010, o 21:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: ogród Agaty (sure)

Post »

Ja mam na linii spadającego śniegu tylko budleje które i tak się przycina, derenia i irgę płożącą. Do tego wysokie byliny, które na czas zimy znikają, więc śnieg im nie straszny :)
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2010, o 21:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Sadząc te rośliny nie miałam bladego pojęcia, ze coś na nie będzie spadało. Zresztą u nas zimy to takie tylko z nazwy, zazwyczaj śniegu mało. Z wyjatkiem obecnej. I poprzedniej... no, nie przemyślałam tematu :;230
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Awatar użytkownika
dorbie
500p
500p
Od: 21 sty 2011, o 20:50

Post »

Agatko, witaj tutaj!
Czy ten Twoj klon to nie ma przypadkiem obrzeży listków białych? Może to klon jesionolistny Variegatum? szczepiony jest? bo ja mam taki tylko nieszczepiony
Dorbie
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Dorotko, cieszę się, ze do mnie trafiłaś. Mój klon rzeczywiście ma białe obrzeża, ale w porównaniu do Variegetum, które widziałam na zdjęciach jest taki bardziej blady. Może to wina odżywienia, bo od początku był lichy. Wiosną pomyślę o jakimś nawozie, może poprawi kolorki, wtedy się potwierdzi to rozpoznanie.... :)
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Znowu napadało tego białego, zaczynam bardzo tęsknić za wiosną. Szkoda, ze nie robiłam więcej zdjęć - jak przeglądam zapasy, nie mogę znaleźć tego, co mi się podobało. Być może widziałam to tylko oczyma wyobraźni? :roll:
taki malutki zaczątek hostowiska (i na razie dość popularne odmiany)

Obrazek

przy wejściu do domu kwitnące szczodrzeńce:
Obrazek

2 maluśkie hebe i brukentalia:
Obrazek

berberys (chyba Green Carpet)
Obrazek

jeszcze trochę wrzosów:
Obrazek

w zeszłym roku wiosna do mnie przyszła jesienią ;)
(btw, fajnie jest mieć duże drzewa, ale... )
Obrazek

irgi jesienne:
Obrazek
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Awatar użytkownika
piofigiel
1000p
1000p
Od: 11 lis 2009, o 17:15

Post »

Nie wiem czy Cię to pocieszy Agatko, ale powiem że lawiny z dachów, są nie tylko Twoją zmorą. Też nie mam drabinek, a dom dużo, dużo wyższy a więc i niebezpieczeństwo dla roślin i nie tylko większe. Drabinki to konieczność, też muszę się w nie zaopatrzyć. Odpukać, tej zimy lawina nie zeszła, ale w innych latach, niszczyła mi żywopłot i wielkiego, białego rh.
Ta zimozielona roślinka, to też mi się wydaje że to trzmielina, ale jeśli dałaś do rozpoznania, to niech się fachowcy wypowiedzą :D

Pozdrawiam Tomek :wit
X_r-o
---
Od: 25 lis 2005, o 09:06

Post »

Zaciekawił mnie ten berberys :) Musze o nim poczytać ;:132 Może zdałby się zamiast ściółki?
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tomku, w dziale rozpoznawania roślin tez chyba sugerowali trzmielinę, ale trzeba poczekać, jak zakwitnie, zobaczymy. A z tym śniegiem na dachu to racja, drabinki już postanowione. Rośliny są w niebezpieczeństwie, i ludzie też. W tym roku zleciało tyle zlodzonego śniegu, że strach było wychodzić. Podczas odwilży nawet się na chwilę zatrzymywałam pod dachem, słuchając, czy nie ma rumoru. Wiosną sobie jednak przemyślę, co gdzie będę sadzić, może pozmieniam...

Pawle, ten berberys nadaje się na roślinę zadarniającą, ale nie jest aż tak płaski, może dorosnąć nawet do 70 cm i chyba 1,5 m szeroki, różnie podają. Myślałam, że jesienią będzie bardziej czerwony, a to jednak pomarańczowy. Chyba go zostawię, tylko nie wiem czy dosadzę więcej. Miał być dookoła sosny czarnej, może lepiej dać jakiś kontrast przez cały rok?
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Awatar użytkownika
dorbie
500p
500p
Od: 21 sty 2011, o 20:50

Post »

Ten berberys Green Carpet ma gałązki bardziej łukowate do gory, raczej sie nie płoży, chociaz zageszcza sie z biegiem lat, raczej jako obwodka - pomaranczowy akcent jesieni niz roslina zadarniajaca. U mnie na razie male roslinki ale posadzony jest jako obrzeze skarpy oddzielajace rosnace kosówki na skarpie od sosen na gorze skarpy
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To nawet trafiłam z miejscem, też jest na skraju skarpy. Na razie zostawię ten jeden jako jesienny kolorowy akcent (i dlatego, że lubię roślinki z małymi listkami), nad otoczką sosny się jeszcze zastanowię. Chwilowo pozostanie sama kora, bo sosna też z tych malutkich i obwódki mogłyby ja przerosnąć! :;230
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
merle
200p
200p
Od: 29 lis 2010, o 10:00

Post »

witaj Agato,

fotki obejrzane, a szczególnie spodobały się dwie ostatnie - jesienne. Nawiasem mówiąc, a właściwie pisząc :wink: 'green carpet' to jeden z piękniejszych berberysów (szczególnie dla fanów jesiennych barw, a do takich się zaliczam).
Awatar użytkownika
AlcaM
100p
100p
Od: 21 maja 2008, o 14:10

Post »

Cześć Agata,
Dziękuję ci za zaproszenie do Twojego ogrodowego wątku i życzę ci samych sukcesów ogrodowych :D
Zachęcona Twoim przykładem może zdecyduję się dołączyć do Was :wink:
Pozdrawiam,
Ala
Pozdrawiam, Ala
"Chcesz być szczęśliwy całe życie - zostań ogrodnikiem"
Alunkowy ogród
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hej Marcinie, a ja byłam u Ciebie, ale nie znalazłam żadnych nowych fotek. A szkoda, bo podoba mi się to, co wklejasz :)
A czy też masz u siebie green carpet? Ciekawa jestem, jaki będzie, gdy urośnie. W necie jest co nieco, tylko głównie na stronach szkółek. A w jednej prezentacji był prawie czerwony (dlatego mi się spodobał).

Witaj Alunia, fajnie, że tu dotarłaś. Załóż koniecznie swój wątek ogrodowy, bo masz dużo więcej do zaprezentowania, niż ja. Będzie przyjemnie Twój ogród znowu wirtualnie pozwiedzać! :D
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”