Ogród Moniśki
- Justka
- 500p
- Od: 26 lip 2010, o 18:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogród Moniśki
[quote="Urtica"]Justynko oj wyjdą, wyjdą i będą oko cieszyć a jak tam Twoje heliotropy? A siałaś już coś jeszcze?
Heliotropy wzglednie, ze dwa pokazuja listki, jeszcze jakieś kiełkują, zobaczymy co z nich urośnie siałam jeszcze begonie stale kwitnącą to dopiero maciupuńkie, ale też zaczyna pokazywać listki właściwe, jak sie weźmie lupę . A dzisiaj siałam lobelię - bylinę, bo zawchyciłam się nią na forumowych zdjęciach (Janusz - Drozd). i jewszcze mam posiana szałwię fioletową i red halo
Heliotropy wzglednie, ze dwa pokazuja listki, jeszcze jakieś kiełkują, zobaczymy co z nich urośnie siałam jeszcze begonie stale kwitnącą to dopiero maciupuńkie, ale też zaczyna pokazywać listki właściwe, jak sie weźmie lupę . A dzisiaj siałam lobelię - bylinę, bo zawchyciłam się nią na forumowych zdjęciach (Janusz - Drozd). i jewszcze mam posiana szałwię fioletową i red halo
Każdy ma taki świat, jaki widzą jego oczy.
Jose Saramago
Jose Saramago
- AgaNet
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 sie 2010, o 11:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja lobelie też posiałam......... mikrusy takie i teraz się głowię jak ja przepikować oczy mi chyba wypadną
- Urtica
- 200p
- Od: 23 sie 2010, o 22:20
Ja z lobelią rok temu walczyłam i nawet nieźle wspominam to pikowanie ale w tym roku chciałam coś innego i jeszcze się zastanawiam nad werbeną, taką zwisającą. Tak mi się jakoś przywidziało posadzić ją później z pelargonią bluszczolistną...
Pozdrawiam Monika
Ogród Moniśki
Ogród Moniśki
- AgaNet
Ja za pikowanie lobelii coś się zabrać nie mogę
Mooooże w końcu dzisiaj powalczę
Werbeny nie siałam, ale kupiłam sadzonki w różnych kolorkach. Niestety - padają jedna po drugiej.... Nie mam pojęcia dlaczego Może nie lubią przesadzania ??? Były w malutkich doniczkach, więc przesadzić musiałam... ale nie wysżło im to na dobre.... Z kilku kupionych kolorów zostały mi tylko sadzonki różowych - ale czy dotrwają do lata ??? Mam poważne obawy....
Mooooże w końcu dzisiaj powalczę
Werbeny nie siałam, ale kupiłam sadzonki w różnych kolorkach. Niestety - padają jedna po drugiej.... Nie mam pojęcia dlaczego Może nie lubią przesadzania ??? Były w malutkich doniczkach, więc przesadzić musiałam... ale nie wysżło im to na dobre.... Z kilku kupionych kolorów zostały mi tylko sadzonki różowych - ale czy dotrwają do lata ??? Mam poważne obawy....
- Justka
- 500p
- Od: 26 lip 2010, o 18:24
Czytam co forumki piszą i one tak chętnie za pikowanie się nie biorą Coraz więcej ujawnia się osób, które są za selekcja naturalną, podrośnie to tylko te, które są najładniejsze, resztę czeka śmierć
Może to jest jakieś wyjście.
A co do lobelii moja posiana ma być byliną. Przyznam, że tej niebiekiej, jednrcznej nie lubię
A werbene, tylko kupne sadzonki W zeszłym roku miałam dwie czy trzy w skrzynkach z innymi kwatkami i rosły jak szalone dużo pąków i kwiatów, ale trzeba regularnie obrywać przekwitłe.
nawet przyznam że moja babcia, poczęstowala się jedną wyrzuconą na smietnik w ogrdniczym a ona odwzajemniła się pięknym kwitniem
Może to jest jakieś wyjście.
A co do lobelii moja posiana ma być byliną. Przyznam, że tej niebiekiej, jednrcznej nie lubię
A werbene, tylko kupne sadzonki W zeszłym roku miałam dwie czy trzy w skrzynkach z innymi kwatkami i rosły jak szalone dużo pąków i kwiatów, ale trzeba regularnie obrywać przekwitłe.
nawet przyznam że moja babcia, poczęstowala się jedną wyrzuconą na smietnik w ogrdniczym a ona odwzajemniła się pięknym kwitniem
Każdy ma taki świat, jaki widzą jego oczy.
Jose Saramago
Jose Saramago
- AgaNet
Justyna - ja w zesżłym roku tez miałam werbenę, rosła razem z pelargoniami i wyglądała super ! Pięknie i długo kwitła!
Dlatego teraz też kupiłam sadzonki.... no ale coś tegoroczne nabytki jakieś felerne.... Sadzonka wygląda, normalnie, listki zielone, a potem w przeciągu 2 dni liście opadaja, sadzonka sie kurczy i marnieje w oczach i pada.....
Dlatego teraz też kupiłam sadzonki.... no ale coś tegoroczne nabytki jakieś felerne.... Sadzonka wygląda, normalnie, listki zielone, a potem w przeciągu 2 dni liście opadaja, sadzonka sie kurczy i marnieje w oczach i pada.....
- paola1a
- Od: 10 paź 2010, o 22:25
A ja właśnie poflancowałam pelargonie do skrzynek z zimowych zapasów. Myślałam, czym by je tutaj podsadzić i teraz podsunęłaś mi Agatko pomysł na werbenę. Czy masz może jakieś fotki tych kompozycji z zeszłego roku?
Paulina
- eukomis
- Od: 13 sty 2008, o 17:31
Witam ja też już posiałam szałwię ,kobee i lwią paszcze,pozdrawiam
- AgaNet
Paulina - nie mam najlepszych fotek z werbeną, ale takie przykładowe wyszperałam:
tutaj pelargonie podsadzone białą werbeną (zaraz za różową pelargonią)
Na tej fotce werbena w jasno - fioletowawym odcieniu towarzyszy surfinii:
(ale surfinia tak tu się rozrosła że wszystkie roślinki zagłuszyła )
Monia sorki że my tutaj tak w Twoim wąteczku.... daj znac to fotki skasuję
tutaj pelargonie podsadzone białą werbeną (zaraz za różową pelargonią)
Na tej fotce werbena w jasno - fioletowawym odcieniu towarzyszy surfinii:
(ale surfinia tak tu się rozrosła że wszystkie roślinki zagłuszyła )
Monia sorki że my tutaj tak w Twoim wąteczku.... daj znac to fotki skasuję
- Frida
- Od: 31 mar 2008, o 13:50
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Obejrzałam kolejny ogród, z tym większą przyjemnością, że to ogród w lesie, podobnie jak mój. Początki zazwyczj są trudne, a rośliny za wolno rosną, później okazuje się, że ogród się kurczy, miejsca na nowe nasadzenia coraz mniej.
Ciekawi mnie dlaczego nazwałaś się pokrzywą?
Pozdrawiam, Danuta
Ciekawi mnie dlaczego nazwałaś się pokrzywą?
Pozdrawiam, Danuta
- Urtica
- 200p
- Od: 23 sie 2010, o 22:20
Agatko ja też chętnie zobaczyłam zdjęcia z werbeną tym bardziej, że o takich myślałam, ale nie kupiłam jeszcze tych nasion i nie wiem czy już nie będzie trochę późno na wysianie werbeny...przyznam szczerze, że ja w zeszłym roku kupiłam kilka kwitnących już i wszystkie po jakimś czasie zaczynały mi usychać podlewałam je naprawdę, a one tak jakby się nie przyjęły po tym przesadzeniu czy coś...sama nie wiem do tej pory co robiłam nie tak
Justynko moim zdaniem pikować warto, ja się ociągałam z lobelią w zeszłym roku i jej to wyraźnie nie służyło....wyglądało to tak, że nie było jakichś mocniejszych egzemplarzy tylko wszystkie jakby stanęły w miejscu, dopiero jak je przepikowałam zaczęły rosnąć... ale to tak z moich obserwacji
eukomis,Frida witam nowych gości
Justynko moim zdaniem pikować warto, ja się ociągałam z lobelią w zeszłym roku i jej to wyraźnie nie służyło....wyglądało to tak, że nie było jakichś mocniejszych egzemplarzy tylko wszystkie jakby stanęły w miejscu, dopiero jak je przepikowałam zaczęły rosnąć... ale to tak z moich obserwacji
eukomis,Frida witam nowych gości
Pozdrawiam Monika
Ogród Moniśki
Ogród Moniśki
- paola1a
- Od: 10 paź 2010, o 22:25
Więc na początku dziękuję Moni za cierpliwość również. Agata twoje kwiaty są tak oszałamiające że ich podsadzać niczym nie trzeba, przepiękne ale ta werbena to niezły pomysł. A czy jeszcze teraz można ją posadzić ( nasionka), czy macie dziewczyny jakieś doświadczenia z jej uprawą?
Paulina
-
- 500p
- Od: 20 sty 2009, o 10:32
Przyszłam się przywitać. Masz fajny leśny ogród. Leśniczówka to było moje marzenie.
Ja jeszcze nic nie siałam. Nasiona heliotropu czekają .Kupiłam też nasiona maku wschodniego.
Ja jeszcze nic nie siałam. Nasiona heliotropu czekają .Kupiłam też nasiona maku wschodniego.
Pozdrawiam , Joanna