Obornik,kiedy stosować,jak zagospodarować,jak głeboko?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Jaki nawóz pod ogórki i pomidory?
Co sądzicie o środku pylicol,kupiłam opakowanie 10 ml.za 6,90zł.Zastanawiam się czy to w zastępstwie betoksonu.Mam z ubiegłych lat betokson i nie wiem czy stosować oba,czy też zdecydować się na jeden z nich.Przeczytałam skład i jest różny.Zastosować oba,nie będzie tego za dużo ?Pomidory i papryka zaczynają kwitnąć.
-
- 100p
- Od: 13 lut 2012, o 17:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Doskonały a wprost idealny pod każde warzywa jest obornik gołębi. Niestety nie wszędzie dostępny . Trzeba iść do gospodarza, który hoduje gołębie i poprosić o surowiec.
Pozdrawiam
Maja
Maja
- zenmach
- 200p
- Od: 11 lip 2011, o 23:03
Witam. Mam dostep do nawozu golebiego, czy moge go jakos wykorzystac podczas sadzenia pomidorow? Czy moze nastawic gnojowke i wykorzystywac w razie potrzeb?
Pozdrawiam...
Pozdrawiam...
-
- 100p
- Od: 13 lut 2012, o 17:07
Mozesz zrobić tak:
Pomieszaj pół na pół ziemi i obornika gołębiego. Kiedy będziesz sadził/a pomidory to w wykopany dołek nasypiezs troche tej mieszanki.
Albo rozmąć go z wodą i pod zasadzeniu podlewaj pomidory.
Pomieszaj pół na pół ziemi i obornika gołębiego. Kiedy będziesz sadził/a pomidory to w wykopany dołek nasypiezs troche tej mieszanki.
Pozdrawiam
Maja
Maja
By użyć go jako gnojówkę do nawożenia pogłównego musi być sfermentowany.majka100 pisze:Albo rozmąć go z wodą i pod zasadzeniu podlewaj pomidory.
zenmach a zapoznałeś Ty się z tym ?
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 0&start=98
Chyba nie skoro zadajesz takie pytania
Pozdrawiamzenmach pisze:Mam dostep do nawozu golebiego, czy moge go jakos wykorzystac podczas sadzenia pomidorow?
- zenmach
- 200p
- Od: 11 lip 2011, o 23:03
jeśli mozna wiedziec w jakich ilosciach sypac do dolka?majka100 pisze:Mozesz zrobić tak:
Musisz zrozumieć zenmach, że składniki mineralne zawarte w takim nawozie jak kurzeniec bądź pomiot z gołębi by rośliny z nich mogły korzystać musi ulec mineralizacji. Do tego przede wszystkim potrzeba wody i czasu. Zmieszanie z ziemią nawet wilgotną to za mało wody. Jeżeli nie masz innej ,możliwości nawożenia nastaw teraz z nawozu gnojówkę. Suchy nawóz pół na pół z wodą pozostawić do zakiszenia 7-14 dni. Następnie bierzesz 1 l takiej brei na wiadro 10 l i dopełniasz wodą. Po rozmieszaniu zalewasz tym dołki i zasypujesz ziemią. Po paru dniach możesz w to sadzić pomidory.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
- Od: 1 lis 2008, o 20:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A dobry sposób rozrzucić cienko kurzeniec u uryć na zimę pod tunelem do wiosennego sadzenia?
Re: Obornik
Uważaj na takie podlewanie,bo czasami można nie mieć w ogóle roślin,bo za mocne stężenie wyjdzie,różnie praktykowałem i nawet małe stężenie potrafi spalić bardziej wrażliwe rośliny,najlepszy jest obornik suszony i albo go wymieszać z glebą albo posypać wtedy stopniowo wnika do gleby i roślina sobie pobiera . Życzę ślicznych zdrowych roślin
- Waleria
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Otrzymałam kilka worków obornika i mam zamiar władować to wszystko pod pomidory. Pod ogórki wykopałam rowek, zasypałam ziemią i na to posiałam ogóreczki. Tradycyjnie. W beczce natomiast dojrzewa gnojówka z mniszka i innych chwastów.
Waleria
Obornik to bardzo silny nawóz a znam się na tym bo mam gospodarstwo rolne, nawet trochę suszę i sprzedaję. Tylko,że w granulatach to jest świeży obornik,który ma bardzo małą wartość,najlepsza wartość ma dobrze przegnity obornik czyli tzw kompostowany.
- x_M-l
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 5 lip 2010, o 15:35
piotrek1111 pisze:Czy drzewka owocowe też można podlewać gnojówką?
Jak najbardziej, zasady jak wcześniej podałem.
Drzewa owocowe można także obłożyć wokół pnia obornikiem w formie stałej nawet świeżym, późną jesienią już w trakcie zrzucania liści ale tak aby nie dotykał pnia. Wtedy obornik pełni funkcję ocieplenia korzeni na zimę i wypłukuje się do ziemi podczas całej zimy tak że na wiosnę cała gleba jest już dobrze nawieziona.