Czym oddzielić kwiaty od trawnika?
- mmarta1982
- 500p
- Od: 26 sie 2011, o 21:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Czym oddzielić kwiaty od trawnika?
Suchy beton to żwir zmieszany z cementem.potem wysypujesz nim rowek i dopiero kostka,na koniec sypiesz żwir z cementem na kostkę i jakaś szczotką wmiatasz w szczeliny.My od razu polaliśmy wodą.dziś będę u mamy to zrobię zdjęcie i zobaczysz jak to wygląda.
- Lorrie
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Kontakt:
czekam na zdjęcie, dziękuję za informacje !
- mmarta1982
- 500p
- Kontakt:
- Lorrie
- Kontakt:
No przepięknie to wygląda, gratulacje pomysłu!
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Marto !!!
Pomysł genialny,brawo....
Jestem pełna uznania i chyba powinnam sama skusić się, bo ja nadal biegam 3 razy w sezonie ze szpadlem i wyrównuje brzegi moich rabat.
Szalenie mi się podoba wykończenie rabat u Twojej mamy?
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 6#p2917076
Pomysł genialny,brawo....
Jestem pełna uznania i chyba powinnam sama skusić się, bo ja nadal biegam 3 razy w sezonie ze szpadlem i wyrównuje brzegi moich rabat.
Szalenie mi się podoba wykończenie rabat u Twojej mamy?
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 6#p2917076
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 1 maja 2012, o 17:19
Bardzo podoba mi się obrzeże na zdjęciu nr 1. Czy to z foremki po masmixie?
Pozdrawiam,
Małgorzata
Małgorzata
- mmarta1982
- 500p
- Kontakt:
Moja mama też sie cieszy i chwali się sąsiadkom jak to ładnie jej córki zrobiły.
Jako foremki wzięłyśmy pudełeczko do przechowywania żywności takie z niebieskim wieczkiem ,są różne wielkości.
Swoją drogą po masmixie też mam.
Jako foremki wzięłyśmy pudełeczko do przechowywania żywności takie z niebieskim wieczkiem ,są różne wielkości.
Swoją drogą po masmixie też mam.
Witajcie Na te wakacje właśnie, przyszedł czas na odgrodzenie trawnika. Początkowo miałem obrzeże plastikowe ale po roku zmieniło kolor w zasadzie na biały (sic!) i stało się strasznie kruche. Trawnik włazi na kwiaty i mama się wkurza. Zastanawiam się nad kostką tylko mam jedno pytanie: Jak trwałe jest to rozwiązanie? tzn, czy np po 2 czy tam 3 latach nie powstaną garby? rośliny nie poniszczą? Oczywiście pod kostkę warstwa podsypki i pewnie cement z piaskiem dla trwałości...no ale właśnie na jak długo..
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
- 100p
- Od: 26 paź 2011, o 12:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Czy ktoś z was robił u siebie obrzeża EKO BORD? Widziałam to u znajomych, wygląda ładnie, kosiarka jedzie bez problemu.
Zastanawiam się co wybrać - te ekobordy czy kostkę układaną wg sposobu Tadeusza48...Rollbordery wylatują w tym sezonie definitywnie przy okazji reorganizacji na rabatach ;) Chyba kostka może się okazać tańsza? Bo koszt mb takiego bordera to ok. 10 zł + kilka zł za szpilki do przymocowania(3-5 szt/mb) + kurier (jeśli nie trafię tego w żadnym markecie budowlanym).
Zastanawiam się co wybrać - te ekobordy czy kostkę układaną wg sposobu Tadeusza48...Rollbordery wylatują w tym sezonie definitywnie przy okazji reorganizacji na rabatach ;) Chyba kostka może się okazać tańsza? Bo koszt mb takiego bordera to ok. 10 zł + kilka zł za szpilki do przymocowania(3-5 szt/mb) + kurier (jeśli nie trafię tego w żadnym markecie budowlanym).
Link mi nie chodzi. Ale to radzej jest do oddzielania kostki od trawy a nie trawy od kwiatków.
-- 4 mar 2013, o 15:57 --
-- 4 mar 2013, o 16:01 --
Z jakiego powodu trawa nie dochodzi do "ogrodzenia" ? Tam jest beton ?
Najlepije byłoby aby od strony trawnika była tylko ziemia i trawa rosła aż do obrzeża. Oczywiście mam na myśli to z pierwszego zdjęcia.
Te wysokie niestety wymusząją odsunięcie trawnika przez co robi się to bardziej sztuczne.
-- 4 mar 2013, o 15:57 --
Zabetonować, ale równo z zienmią anie z trawą. no może ciut wyżej.karol_ina pisze:Wlasnie zamierzam wymienic drewniane rollerbordery na obrzeża z kostki granitowej.
Do szalu mnie doprowadza konieczność dokaszania żyłówką. Polozymy kostkę równo z trawą i problem sie rozwiąże.
Zastanawiam sie tylko czy zabetonować kostkę czy polozyc ją na ziemi.
Ale chyba zabetonujemy.
-- 4 mar 2013, o 16:01 --
Z jakiego powodu trawa nie dochodzi do "ogrodzenia" ? Tam jest beton ?
Najlepije byłoby aby od strony trawnika była tylko ziemia i trawa rosła aż do obrzeża. Oczywiście mam na myśli to z pierwszego zdjęcia.
Te wysokie niestety wymusząją odsunięcie trawnika przez co robi się to bardziej sztuczne.
Pozdrawiam Tomek
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Tytuł wątku powinien być szczegółowy - uszanuj pracę odpowiadających expertów i włóż trochę wysiłku w treściwy tytuł tego o co pytasz.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Tytuł wątku powinien być szczegółowy - uszanuj pracę odpowiadających expertów i włóż trochę wysiłku w treściwy tytuł tego o co pytasz.
- mmarta1982
- 500p
- Kontakt:
Akurat te obrzeża robiłyśmy z siostrą u mamy i ona chciała na stałe w rowku faktycznie jest tak zwany suchy beton[żwir wymieszany z cementem na sucho i wsypany do rowków potem ubity i polany wodą]Patrzyłam wczoraj jak to wszystko wygląda po zimie i muszę powiedzieć że nić się nie kruszy ,ani nie pęka.
U mnie ciągle coś zmieniam więc rowki wypełniam żwirem albo piaskiem.Czasami coś tam wyrośnie,ale lekko można usunąć.
Dodam że wszystkie obrzeża które robiłam przed zimą były zagruntowane.
U mnie ciągle coś zmieniam więc rowki wypełniam żwirem albo piaskiem.Czasami coś tam wyrośnie,ale lekko można usunąć.
Dodam że wszystkie obrzeża które robiłam przed zimą były zagruntowane.
- Lorrie
- Kontakt:
Ten beton się sprawdzi przy koszeniu trawnika. Gdyby go nie było, musielibyście trawnik bezpośrednio przy kamieniach kosić ręcznie.
Dlatego kamienie, kostki wkłada się na taką głebokość aby nie wystawały ponad ziemie.Lorrie pisze:Ten beton się sprawdzi przy koszeniu trawnika. Gdyby go nie było, musielibyście trawnik bezpośrednio przy kamieniach kosić ręcznie.
Wtedy jedno kółko kosiarki idzie po obrzeżu i ładnie kosi trawę.
To tylko propozycja.
Pozdrawiam Tomek