Lawenda w uprawie metodą prób i błędów

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
moni_j30
50p
50p
Od: 25 lut 2011, o 13:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Lawenda na próbach i błędach

Post »

Pewnie znalazłyby się jakieś zdjęcia z ubiegłego roku, jednak nie doprowadziłam do kwitnienia, dość często ją przycinałam aby się ładnie rozkrzewiła. W tym roku mam nadzieję, że ładnie zakwitnie.
Awatar użytkownika
noriska
100p
100p
Od: 8 mar 2012, o 15:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja sie probowalam z lawenda. Wg zalecen na opakowaniu (legutko, termin waznosci 01.2013) wlozylam nasiona do zamrazarki na dwa tygodnie. Po wyjeciu odczekalam dwa dni i posialam wciskajac nasiona do ziemi dnem szklanki. Polozylam czarna folie i.... po dwoch dniach zaczelo sie kielkowanie!!! Wygladalo, ze skiekolwaly wszystkie! Naprawde! I bylo juz tak ladnie do soboty, kiedy u nas byl pierwszy naprawde sloneczny dzien od marca....spalily sie ;:145 uchowaly sie dwie najmniejsze siewki.
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2009, o 13:45
Kontakt:

Post »

Nadszedł czas, gdy znajdują w ogrodzie podczas plewienia malutkie Lawendki. Aż dziw mnie bierze, jak daleko niektóre nasionka potrafiły odlecieć od rośliny matecznej. Już podrośnięte siewki:

Obrazek
kachat
200p
200p
Od: 13 cze 2012, o 17:49

Post »

Witajcie :) Kupiłam sobie dwa krzaczki lawendy ;:173 Tylko miejsce, jakie dla nich wybrałam, okazało się po lekturze w necie chyba nie najlepsze... Słuchajcie, czy jak posadzę lawendę na wschodniej ścianie domku, to coś z tego wyjdzie..? Słońce tam pewnie gdzieś do 11-12 jest...
TwojaLawenda
50p
50p
Od: 28 lut 2012, o 11:16
Kontakt:

Post »

Nie powinno być żle, choć i najlepiej też nie. Ważniejsze od tego jest pH i przepuszczalnbość gleby.
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2009, o 13:45
Kontakt:

Post »

Moje Lawendy wysiewają sie już wszędzie ... :)

Obrazek

Obrazek
TwojaLawenda
50p
50p
Od: 28 lut 2012, o 11:16
Kontakt:

Post »

To tylko pozazdrościć :) Chyba każdy lubiący rośliny, chciałby aby mu się one same rozsiewały, tym bardziej, że są piękne.
Szamanka
1000p
1000p
Od: 4 maja 2008, o 12:04

Post »

Jak to możliwe, że taki wątek zamarł..? ;)
Uwielbiam lawendę, w tym roku zakupiłam 2 sadzonki w doniczkach. Rosły sobie na balkonie przez całe lato.
Ale mam z nimi pewien problem: mszyce :roll: Często czytałam, że lawenda odstrasza mszyce... hmm... nie wiem czy u mnie mszyce zmutowane, czy z lawendą coś nie tak - w każdym bądź razie mszyce pokochały moje sadzonki. Nie pomogło pryskanie preparatem (jakimś marketowym) na mszyce, nie pomogła nawet desperacka próba wytarcia listków i łodyg płynem do naczyń :?

Czy ktoś z was zimował lawendy w bloku? nie mam szans na wkopanie ich w ziemię, muszą stać na balkonie. Na razie nic z nimi nie zrobiłam, ale też zima póki co nas rozpieszcza.
Ktoś ma jakiś pomysł?
wesoly
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sie 2008, o 20:57
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Jeśli pojawiła się szkodnik na lawendzie w w nowym sezonie powinnaś zadbać o nią przed pojawieniem się intruzów. Stosuj preparaty ale wtedy kiedy lawenda wygląda ładnie. To cały sekret. Jak zostanie zaatakowana to znaczy, że oprysk był robiony co najmniej 2 tygodnie za późno.

jarek
Awatar użytkownika
mirek55522
100p
100p
Od: 29 mar 2012, o 04:50
Kontakt:

Post »

A ja w 2013 wyjątkowo wychowałem spora ilość lawendy z nasion. Po kilku sezonach zastosowałem poradę aby przemrozić lekko w lodowce nasiona przez kilka dni i efekt był natychmiast

Obrazek Obrazek Obrazek
No i teraz mam sporo nadwyżek wiec coś na wiosnę z tym trzeba zrobić:)))
Nie ma takiej okoliczności życiowej która zwalniała by człowieka od myślenia.
Awatar użytkownika
bartosz les
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sie 2013, o 09:02

Post »

Z mojej lawendy zrobił się krzak ok 60cm , u samego dołu jest cieniutki pień a wszystkie inne pędy idą do góry ;:138 No w sumie ma może z 19 lat
Pozdrawiam Bartek
Nowy sezon 2020
bzzzzzzz
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 11 sty 2014, o 16:21
Kontakt:

Post »

Ja wyczytałam, że trzy cztery tygodnie trzeba trzymać nasiona w zamrażalniku zanim się wysieje do pojemników, tak mam zamiar zrobić mam nadzieję, ze się uda bo chcę zalawendować trochę moją działkę.
60 cm. PO 19 LATACH! Nie wiedziałam, że tak wolno rośnie!
" Jeśli wydaje się, że czegoś nie można zrobić, zawsze znajdzie się ktoś kto o tym nie wie i po prostu to zrobi " A. Einstein.
limonkaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2013, o 18:51

Post »

Przyrost lawendy jest różny , zależy od gleby , ilości wody , i nasłonecznienia .....a nieraz jest tak że jak roślinka nie chce rosnąć to nic na to nie poradzisz , albo zmienisz jej miejsce w ogródku :wink:
Bożena
Zablokowany

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”