Moje nowe hobby :))
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 9 sie 2011, o 12:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: moje nowe hobby :))
Witam po raz pierwszy.
Gratulacje ,kwiaty piękne.Dracenki super wyeksponowane.A co do grubosza,to może z nadmiaru wody
Pozdrawiam serdecznie
aga
Gratulacje ,kwiaty piękne.Dracenki super wyeksponowane.A co do grubosza,to może z nadmiaru wody
Pozdrawiam serdecznie
aga
- Anjja
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 sie 2010, o 20:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
To szczepka czy sadzonka?
Może go przelałaś? sprawdzałaś mu korzenie?
Te roślinki więdną na skutek niedoboru wody oraz przelania, mogło też dojść do uszkodzenia korzeni i roślina nie jest w stanie pobrać wody z podłoża...
Wyjmij go z ziemi i dokładnie pooglądaj. Daj znać co i jak będziemy dalej się zastanawiać co mu dolega.
Może go przelałaś? sprawdzałaś mu korzenie?
Te roślinki więdną na skutek niedoboru wody oraz przelania, mogło też dojść do uszkodzenia korzeni i roślina nie jest w stanie pobrać wody z podłoża...
Wyjmij go z ziemi i dokładnie pooglądaj. Daj znać co i jak będziemy dalej się zastanawiać co mu dolega.
Pozdrawiam Anjja - Ania
Moje wątki
Moje wątki
- karolinab20
- 100p
- Od: 14 lip 2011, o 10:07
Wiktoria_W, Adam12222 dziękuję ;)
aga111 być może z nadmiaru wody.. podlewałam lekko raz na 2 tygodnie.. sama już nie wiem co zrobiłam źle..
Anjja sadzonka, wyjęłam dzisiaj, sprawdziłam korzonki, są słabe wiązkowe ale takie były od samego początku, a roślinka nie wyglądała tak źle (myślałam że korzonki się wzmocnią). CO do uszkodzenia to gdy hobbit zaczął mi się przechylać to wbiłam ten kijek żeby się go trzymał więc może uszkodziłam korzenie.. jeśli tak to co teraz? korzenie nie wyglądały na przelane..
aga111 być może z nadmiaru wody.. podlewałam lekko raz na 2 tygodnie.. sama już nie wiem co zrobiłam źle..
Anjja sadzonka, wyjęłam dzisiaj, sprawdziłam korzonki, są słabe wiązkowe ale takie były od samego początku, a roślinka nie wyglądała tak źle (myślałam że korzonki się wzmocnią). CO do uszkodzenia to gdy hobbit zaczął mi się przechylać to wbiłam ten kijek żeby się go trzymał więc może uszkodziłam korzenie.. jeśli tak to co teraz? korzenie nie wyglądały na przelane..
- Anjja
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 sie 2010, o 20:14
Z tego co piszesz prawdopodobnie ma słaby system korzeniowy i nie jest w stanie pobrać wody z podłoża. Być może że jeszcze dodatkowo został uszkodzony przez ten patyczek ale tego to nie byłabym pewna i raczej wątpię... ale...
jaką ma mieszankę? nie bardzo widać...
Wsadź go w przepuszczalne podłoże z dodatkiem piasku i żwirku... proporcje 1:1:1 mieszanka nie powinna być mokra tylko bardzo delikatnie wilgotna.
Podlej dopiero za kilka dni. Brak jędrności w trakcie ukorzeniania jest normalnym objawem gdyż woda z rośliny paruje a system korzeniowy jest jeszcze niezdolny by ją pobrać z podłoża. Roślinkę można lekko spryskać mgiełką, można też jak ją wyciągniesz z podłoża zanurzyć na trochę w letniej wodzie tak by nie zamoczyć pnia który będziesz wsadzać do ziemi.
Postaw w miejscu jasnym ale nie bezpośrednio nasłonecznionym.
Sorry za tryb rozkazujący ale wygodniej mi było pisać
jaką ma mieszankę? nie bardzo widać...
Wsadź go w przepuszczalne podłoże z dodatkiem piasku i żwirku... proporcje 1:1:1 mieszanka nie powinna być mokra tylko bardzo delikatnie wilgotna.
Podlej dopiero za kilka dni. Brak jędrności w trakcie ukorzeniania jest normalnym objawem gdyż woda z rośliny paruje a system korzeniowy jest jeszcze niezdolny by ją pobrać z podłoża. Roślinkę można lekko spryskać mgiełką, można też jak ją wyciągniesz z podłoża zanurzyć na trochę w letniej wodzie tak by nie zamoczyć pnia który będziesz wsadzać do ziemi.
Postaw w miejscu jasnym ale nie bezpośrednio nasłonecznionym.
Sorry za tryb rozkazujący ale wygodniej mi było pisać
Pozdrawiam Anjja - Ania
Moje wątki
Moje wątki
- karolinab20
- 100p
Anjja ok tak też zrobię za chwilę I zobaczymy co będzie z nim dalej DZIĘKUJĘ!!
-
Dużo zdrowia dla Twojego hobbita
Wszystkie kwiatuszki, które pokazałaś bardzo ładne, doniczki tez cudne
Będę zaglądac.
Będę zaglądac.
- karolinab20
- 100p
Cześć!
Dziś mój bluszcz i hoja dostały drobne prezenciki :
Muszę pochwalić się również tym, że łodyżka zamioculasa i jak na razie jeden listek ukorzeniły się więc trafiły do doniczki
Przykro mi że nie mam żadnych nowych kwiatków bo do mojego wątku wtargnęła rutyna, lecz postaram się to nadrobić
Pozdrawiam!
Dziś mój bluszcz i hoja dostały drobne prezenciki :
Muszę pochwalić się również tym, że łodyżka zamioculasa i jak na razie jeden listek ukorzeniły się więc trafiły do doniczki
Przykro mi że nie mam żadnych nowych kwiatków bo do mojego wątku wtargnęła rutyna, lecz postaram się to nadrobić
Pozdrawiam!
-
Piękny bluszczyk i zamia ,a hoja przepiękna ,ale na punkcie hoi mam
jak dlugo czekalas az listek zamii puscil korzonki?? pytam z ciekawosci bo moj juz dluuuugoooo siedzi w wodzie i nie chce sie puscic;)
- agarow78
- 500p
- Od: 22 lip 2011, o 22:42
Piękne mieszkają w supcio domkach i jeszcze dostały do domków wyposażenie (prezencik)
Pozdrawiam i Zapraszam
Kwiatostan Agi - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=45846" onclick="window.open(this.href);return false;
Kwiatostan Agi - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=45846" onclick="window.open(this.href);return false;
- karolinab20
- 100p
agarow78, aga111 dziękuję
Filigranowa27 włożyłam do wody ze trzy tygodnie temu (na forum powinna być dokładniejsza data), ale na razie tylko łodyżka i jeden listek pokazały korzonki Reszta dalej milczy, ale jestem cierpliwa - tym razem wyjątkowo
- karolinab20
- 100p
WItajcie
Mam do was sprawinkę..
Wczoraj odkroiłam sobie z fiołka mojego chłopaka, takiego oto maluszka :
Problem mój polega na tym że zauważyłam że miejsce z którego powinny mi wyrosnąć korzenie, jest brązowe. Czy włożyć do wody i czekać na korzenie? Czy do ziemi? Boje się że w wodzie zgnije przez te brązowe coś
Proszę o radę !
Mam do was sprawinkę..
Wczoraj odkroiłam sobie z fiołka mojego chłopaka, takiego oto maluszka :
Problem mój polega na tym że zauważyłam że miejsce z którego powinny mi wyrosnąć korzenie, jest brązowe. Czy włożyć do wody i czekać na korzenie? Czy do ziemi? Boje się że w wodzie zgnije przez te brązowe coś
Proszę o radę !