Mango - pielęgnacja, sianie, problemy w uprawie
Re: Mango z pestki
Mam mango z własnej pestki, wsadzone wyrośnie - nie wyrośnie, po miesiącu łał zaczęło coś kiełkować, coś zielonego się pokazało no i już tak wegetuje od 2 miesięcy Nic się więcej nie dzieje Regularnie podlewam, żeby nie przesuszyć, światła ma baaaardzo dużo, ciepło również. Czy jest nadzieja że to jeszcze urośnie
Niech jeszcze posiedzi trochę, może potrzebuje więcej czasu
Jeżeli wyjmowałaś nasiono z tej twardej skorupy możesz też spróbować bardzo delikatnie, tak żeby nie urwać korzonka i zobaczyć czy przypadkiem jakieś robactwo je nie zniszczyło
Jeżeli wyjmowałaś nasiono z tej twardej skorupy możesz też spróbować bardzo delikatnie, tak żeby nie urwać korzonka i zobaczyć czy przypadkiem jakieś robactwo je nie zniszczyło
I z mojego mango nici Pogrzebałam, i okazało się że pestka cała czarna, i robaczków na niej pełno
Cóż będę próbować znów
Cóż będę próbować znów
Próbuj, warto! Mam 3 mango, rosną w różnym tempie. Jedno też mi robaki zezasły. Aż smutno było wyrzucać.. Trzymam kciuki!
- Kasienkar
- 500p
- Od: 18 cze 2013, o 14:38
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moja pestka mango wreszcie wykiełkowała po kilku miesiącach oczekiwań, myślę że teraz już pójdzie szybko
Pozdrawiam,
Kasia
Kasia
Pestka nr 2 obrosła pleśnią Teraz mam wsadzoną 3 pestkę Zobaczymy jakie będą efekty
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
Jak Ci poprzednia pestka obrosła pleśnią, to dobrze zrobić i przed posadzeniem spryskać ją oraz ziemię dokładnie preparatem grzybobójczym. Wtedy pleśń nie powinna wyrosnąć
A zakrywasz je jakąś folią, lub czymś podobnym?
A zakrywasz je jakąś folią, lub czymś podobnym?
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Nie przykrywam niczym.
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
Hmmm, a oczyściłaś pestkę w miarę dokładnie z resztek owocu? Dziwne, że tamta Ci spleśniała, skoro nie była przykryta. Kiedyś też posadziłem mango (potem je oddałem), ale mi nie spleśniało. Tylko przed posadzeniem, obskrobałem właśnie dokładnie pestkę z resztek miąższu, popryskałem dodatkowo, jak napisałem wcześniej preparatem grzybobójczym i nic mi nie spleśniało.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Oczyściłam jak najlepiej, ale nie była spryskana, to zapewne pomogło. A tą pestkę rozcięłam i wyciągnęłam ziarenko ze środka i tak posadziłam Na razie wygląda że żyje
Moje eksperymenty z mango to jak dotąd to ostatecznie sama porażka.
Na wiosnę tego roku udało mi się wyhodować z pestek 10 sztuk mango.
Całą wiosnę i lato rosły pięknie - część na balkonie , część w domu na parapetach okiennych.
No a jesienią powstał problem - co z nimi dalej robić ?
Kilka wyniosłam na klatkę schodową gdzie jest znacznie chłodniej niż w mieszkaniu..
Kilka zostało na parapecie ....
Niestety jak dotychczas to została mi tylko jedna sztuka !
Wszystkie pozostałe już mi padły i to bez względu na to gdzie stały - najpierw robiły mi się na liściach brunatne plamy a potem liście usychały i opadały ?
Dlaczego ?
Na wiosnę tego roku udało mi się wyhodować z pestek 10 sztuk mango.
Całą wiosnę i lato rosły pięknie - część na balkonie , część w domu na parapetach okiennych.
No a jesienią powstał problem - co z nimi dalej robić ?
Kilka wyniosłam na klatkę schodową gdzie jest znacznie chłodniej niż w mieszkaniu..
Kilka zostało na parapecie ....
Niestety jak dotychczas to została mi tylko jedna sztuka !
Wszystkie pozostałe już mi padły i to bez względu na to gdzie stały - najpierw robiły mi się na liściach brunatne plamy a potem liście usychały i opadały ?
Dlaczego ?