Rośliny - cieniolubne do mieszkania
- luczek95
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 lip 2009, o 22:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: inspiracje - co wstawić do ciemnego pokoju by żyło :)
No właśnie paprocie zapomniałem całkowicie
- Domowi, zieloni przyjaciele cz.2
Łukasz- nick zakładany dawno temu
Łukasz- nick zakładany dawno temu
-
- 200p
- Od: 1 kwie 2010, o 16:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dziękuję za info!!
A tak sobie teraz wymyśliłam, że to palmowate coś mogę nieco przesunąć to troszkę w ten kąt światła więcej z okna mogłoby padać. Więc można by zwiększyć tolerancję roślinek z całkowitego cienia do półcienia... Jakieś propozycje?
ps. współdomownicy wręcz nienawidzą paproci (nie potrafiąc jednocześnie mi wyjaśnić dlaczego...) - tak czy owak, mam zakaz instalowania tej formy życia
ps. ehhh wybaczcie, że tak ciągle wybrzydzam i wybrzydzam...
A tak sobie teraz wymyśliłam, że to palmowate coś mogę nieco przesunąć to troszkę w ten kąt światła więcej z okna mogłoby padać. Więc można by zwiększyć tolerancję roślinek z całkowitego cienia do półcienia... Jakieś propozycje?
ps. współdomownicy wręcz nienawidzą paproci (nie potrafiąc jednocześnie mi wyjaśnić dlaczego...) - tak czy owak, mam zakaz instalowania tej formy życia
ps. ehhh wybaczcie, że tak ciągle wybrzydzam i wybrzydzam...
Pozdrawiam, Ania.
- meluzyna
- Od: 8 sie 2009, o 10:43
Co prawda, to prawda. Trochę wybrzydzasz
-
- 200p
Ehhh z natchnieniem nie ma łatwo... nigdy nie wiadomo kiedy przyjdzie... przyszło na zagospodarowanie niektórych wyżej przez Was wymienionych roślinek, ale w innych miejscach lokum ... Jakoś w tym kącie, o którym mowa dalej nic nie widzę oczami wyobraźni (choć sansewieria powolutku wkrada się w zakamarki mojej podświadomości)...
Niestety podczas różnych poszukiwań w necie jakiejś zieleniny, przez przypadek natknęłam się na Taccę i teraz nie mogę się pozbyć tej rośliny z głowy (ehh ile bym dała by to to było dostosowane do cienia). Może jak zapomnę o "nietoperzu" to przychylniejszym okiem będę patrzeć na pozostałe chlorofilki .
Jeszcze raz sorki i proszę o cierpliwość do mnie... jam człek bardzo skomplikowany i trudny w użytkowaniu
Niestety podczas różnych poszukiwań w necie jakiejś zieleniny, przez przypadek natknęłam się na Taccę i teraz nie mogę się pozbyć tej rośliny z głowy (ehh ile bym dała by to to było dostosowane do cienia). Może jak zapomnę o "nietoperzu" to przychylniejszym okiem będę patrzeć na pozostałe chlorofilki .
Jeszcze raz sorki i proszę o cierpliwość do mnie... jam człek bardzo skomplikowany i trudny w użytkowaniu
Pozdrawiam, Ania.
- Waleria
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Aniu, nie przejmuj się swoim skomplikowaniem. Mój syn nie cierpi popularnej anginki, czyli pelargonii pachnącej, podczas odwiedzin u mnie rozgląda się po parapetach, czy przypadkiem nie zahodowałam - taki terrorysta, synowa dla odmiany nie lubi pachnących kwiatów.
Waleria
- meluzyna
Lepiej zapomnij o taccy, szczególnie tej z nasion. Niepotrzebnie się nakręcasz, bo wyniki jej hodowli są mierne.
-
- 200p
Waleria: dziękuję za zrozumienie i słowa pocieszenia
meluzyna: do nasion to nigdy się nie przymierzałam, z moją ręką żadne by nie wykiełkowało... bardziej myślałam o kłączach (bo za dorosła roślinkę z kwiaciarni troszkę mnie nie stać), ale to też kwestia marzeń bo mam wątpliwości co do własnych zdolności utrzymania przy życiu czegokolwiek (kaktusy nawet wykańczam...), niestety
meluzyna: do nasion to nigdy się nie przymierzałam, z moją ręką żadne by nie wykiełkowało... bardziej myślałam o kłączach (bo za dorosła roślinkę z kwiaciarni troszkę mnie nie stać), ale to też kwestia marzeń bo mam wątpliwości co do własnych zdolności utrzymania przy życiu czegokolwiek (kaktusy nawet wykańczam...), niestety
Pozdrawiam, Ania.
- meluzyna
Nie przesadzaj, jakieś roślinki jednak u Ciebie stoją. Więc nie jest tak źle
-
- 200p
Tak, Yucca i zamiokulkas wciąż żyją . Były jeszcze kaktusy, ale ta zima... ehhh pierwszy nawet zimowanie kaktusów się źle skończyło dla części...
A poważnie, po prostu nie mam reki do bardziej wymagających roślinek.
A poważnie, po prostu nie mam reki do bardziej wymagających roślinek.
Pozdrawiam, Ania.
- meluzyna
Coś Ci jednak przeżyło A to już "coś".
-
- Od: 25 lut 2010, o 21:44
Re: Rośliny wybitnie cieniolubne (okna na poziomie...)
Odgrzeję trochę ten temat, szukam rośliny do łazienki bez okna, wychodzącej na ciemny korytarzyk. W ogóle jest szansa, że w tych warunkach coś urośnie, czy jednak skupić się na kwiatach ciętych ?
- Zulka
- 100p
- Od: 29 cze 2009, o 10:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Rośliny wybitnie cieniolubne (okna na poziomie...)
Zamiokulkas jest świetny
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 14 sty 2011, o 23:35
Wybór rośliny na biurko
A wiec mam dylemat a mianowicie chce na biurku umieścić jakąś roślinę doniczkową ,niestety biurko jest słabo oświetlone często mam zasłonięte okno z powodu odbicie słońca w monitorze . Szukam roślinki do 30cm wysokości (może być wyższa jeśli da się ja przycinać) , preferująca cieniste miejsce oraz rosnąca w miarę szybko. Gdy będziecie podawać wasze propozycje proszę o choćby jedno zdanie uzasadnienia dlaczego.