Cytryna z pestki
Re: Cytryna z pestki.
Tego nie wiedziałem, dlaczego mandarynka czy grapefruit dojrzewa szybciej niż pomarańcza i cytryna oczywiście z pestki. Szarotka w jakim wieku była twoja mandarynka kiedy zakwitła .
Pozdrawiam Kamil
Moje zielone
Moje zielone
-
- 1000p
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
No właśnie te 15cm osiągnęła przez 6 miesięcy. Pestkę wetknęłam w okolicy Bożego Narodzenia, a w połowie lipca był kwiatek. Już nigdy więcej nic takiego mi się nie udało.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
- tomekb1
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 30 gru 2012, o 18:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Doroto, napisałaś miałam.szarotka66 pisze:Miałam mandarynkę z pestki, która zakwitła gdy miała 15 cm, zawiązał się nawet owoc, a zapach kwiatka upojny.
Co się z nią stało?
Pozdrawiam
Tomek
Tomek
To niesamowite tempo, miałaś szczęście i jako nieliczna doświadczyłaś tego zjawiska kwitnienia na roślnce cytrusowej z pestki. Też chciałbym się dowiedzieć co się z nią stało .
Pozdrawiam Kamil
Moje zielone
Moje zielone
- krzand
- 100p
- Od: 27 maja 2011, o 23:19
Faktycznie, rzecz niespotykana. No cóż... Nikt nie jest w stanie do końca zgłębić tajemnic przyrody. I niech tak pozostanie.szarotka66 pisze:Pestkę wetknęłam w okolicy Bożego Narodzenia, a w połowie lipca był kwiatek. (
Pozdrawiam serdecznie, Krzysztof
-
- 1000p
Po kwitnieniu, zawiązała owoc, ale niestety nie dojrzał. Po jakimś czasie opadł, a roślinkę syn zabrał do szkoły. Dalej niestety nie wiem co się z nią stało. Było to jakieś 6 lat temu i podejrzewam, że nie ma po niej śladu.
Nadwyżki z domu i ogrodu
Nadwyżki z domu i ogrodu
-
- 1000p
Mądry Polak po szkodzie. Teraz też próbuję z nasionkami, mam zeszłoroczne siewki pomarańczy, grejfruta i cytryny i mam nadzieję, że też doczekam się jakiegoś kwitnienia.
Nadwyżki z domu i ogrodu
Nadwyżki z domu i ogrodu
- tomekb1
Ja z nasionek nie mam żadnego cytrusa, tylko z sadzonek. Ale chyba zasieję sobie pomarańczę, bo krzewy pomarańczy strasznie są drogie.
Pozdrawiam
Tomek
Tomek
-
- 50p
- Od: 20 lut 2012, o 10:47
Mam dwuletniego grejpfruta [z pestki] rosną na nim podwojne liście tzn z łodygi wyrasta mały liśc z tego małego wyrasta drugi wiekszy.Czy to jest normalne?
Pozdrawiam Adrian
- tomekb1
Zastanawiam się nad wysiewem pomarańczy. Z nasionka wielozarodkowego kiełkuje więcej niż 1 roślinka, łatwo więc przeprowadzić wstępną selekcję po wysianiu nasion zostawiając tylko roślinki w wielozarodkowych. Tylko tu pojawia się problem . Nie wiadomo która siewka dziedziczy cechy rośliny matecznej i trzeba by hodować je wszystkie ,aż do zakwitnięcia którejś z nich.Fortex pisze:Jednak zakwitnąć z pestki cytrusy mogą, ale jak są wielozarodkowe nasionka,
Pozdrawiam
Tomek
Tomek
- krzand
- 100p
- Od: 27 maja 2011, o 23:19
Z nasionka wielozarodkowego wyrastają najczęściej dwie rośliny. Nigdy nie są jednakowej wielkości. I żeby było śmieszniej, w 99% ta mniejsza po kilku latach osiąga dojrzałość, większa zaś rośnie podobnie jak jednozarodkowe pestkowce.tomekb1 pisze:Nie wiadomo która siewka dziedziczy cechy rośliny matecznej.
To nie są dwa listki. To jest jeden liść, który ma po prostu taki kształt. Większość cytrusów tak ma.adziosz12 pisze:rosną na nim podwojne liście tzn z łodygi wyrasta mały liśc z tego małego wyrasta drugi wiekszy.
Pozdrawiam serdecznie, Krzysztof
Rzeczywiście śmiesznie, najłatwiej podobno znaleźć nasionko wielozarodkowe w kalamondynie i kumkwacie, ale owoc kumkwatu czy kalamondyny jest rzadko spotykany, szkoda . Jak byłoby fajnie mieć kwitnący kumkwat z pestki
Pozdrawiam Kamil
Moje zielone
Moje zielone
- tomekb1
Czyli jeśli zostawimy tę mniejszą to z dużym prawdopodobieństwem można stwierdzić , że roślinka nam szybko zakwitnie. Robił ktoś z Was tak kiedyś?krzand pisze:Z nasionka wielozarodkowego wyrastają najczęściej dwie rośliny. Nigdy nie są jednakowej wielkości. I żeby było śmieszniej, w 99% ta mniejsza po kilku latach osiąga dojrzałość, większa zaś rośnie podobnie jak jednozarodkowe pestkowce.tomekb1 pisze:Nie wiadomo która siewka dziedziczy cechy rośliny matecznej.
Pozdrawiam
Tomek
Tomek