Jodła i inne iglaki z nasion

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
krismiszcz
500p
500p
Od: 20 cze 2011, o 20:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kiełkowanie jodły kaukaskiej

Post »

Zdjęcia z dzisiejszego dnia:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

MrAKI właśnie siew do gruntu to często loteria, w przyszłym roku zrób to na początku kwietnia i do inspektów. Łatwiej będzie Ci kontrolować warunki. Co do samego piasku, to najlepiej wykopać go samem-u nie koniecznie musi być z lasu ponieważ każdy jest lekko kwaśny :)
Odkażam go w warunkach domowych, prażąc w wysokiej temperaturze aby zabić wszelkie patogeny.
MrAKI
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 22 mar 2012, o 09:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Niesamowite zdjęcia ;:oj . Jestem pod wrażeniem. A w przyszłym roku zrobię tak jak mi doradzasz.
bendkos
200p
200p
Od: 13 maja 2012, o 19:39

Post »

krismiszcz mam do ciebie kilka pytań odnośnie inspektu:
1)czy mógłbyś szczegółowo opisać swój inspekt znaczy się materiały rozmiary.
2)czy ma on podłogę od dołu czy jest tak tylko ustawiony na czymś równym czy może tez lekko wpuszczony w ziemie.
3)do zrobienia daszku lepiej użyć szyby czy lepiej np foli?. ja użyłbym pozostałości po workach po nawozach sztucznych niektóre są częściowo przezroczyste
4)ostatnie pytanie o ilość ziemi w inspekcie ile jest go pod nasionami i z bo jak wyczytałem z wątku na nasionach leży 1 cm warstwa piasku
Mam nadzieje tylko że moje pytania nie są bardzo głupie z góry dzięki za odpowiedź.
Nig­dy nie re­zyg­nuj z ce­lu tyl­ko dla­tego, że osiągnięcie go wy­maga cza­su. Czas i tak upłynie.-H. Jackson Brown, Jr.
MrAKI
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Dobre pytania. Mam nadzieję , że Krismiszcz gdy już sie ze wszystkim " obrobi " to podzieli się z nami swoimi doświadczeniami. Ja też chciałbym poznać odpowiedzi osoby kompetentnej , zwłaszcza na pytania 2,3,4. Krismiszcz , liczymy na Ciebie :wit
senk
50p
50p
Od: 14 kwie 2012, o 14:34

Re: nasiona jodły kaukaskiej

Post »

i jak wysiałes te nasionka ??
pochwal sie co ci wzeszło
MrAKI
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Może odnowię wątek. Pytanie do bardziej doświadczonych - jaką warstwę podłoża należy zastosować do siewu świerka i jodły gdy myślimy pozostawić je w inspekcie 1 rok , a jaka gdy rosną w nim 2 lata? Na pewno warstwa musi być inna ze względu na mozliwość deformowania się korzeni.
Ja wysiewałem do gruntu ale to ciężki kawałek chleba , trudno kontrolować wschody , dużo czasu zabiera walka z chwastami i chorobami grzybowymi.
Awatar użytkownika
krismiszcz
500p
500p

Re: Jodła kaukaska wysiew nasion

Post »

MrAKI

uff powoli będę wracał na forum skończył mi się ogórkowo-rzepakowo-zbożowo-cebulowo-paprykowy sezon :)

Co do ilości ziemi w inspekcie, powiem krótko minimum 20cm - taka warstwa zapewni warunki podobne do naturalnych. Co do Twojego pytania to dziś specjalnie sprawdziłem jodłę kaukaską która pozostała jeszcze w zeszło-rocznym inspekcie czyli ma około 1,5 roku. Wykopałem około 10 sztuk i żadna nie miała deformacji, piękna rozeta korzeniowa i korzeń jest maksymalnie w 3/4 grubości podłoża 25cm.

Aaa zapomniał bym, wysiany tegoroczny eukaliptus gunii osiągnął ponad 50 cm, pięknie pachnie, wspaniale wygląda kilka sztuk nawet rozdałem - ale w przyszłym roku posieje cały inspekt ;:172
MrAKI
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Dzięki krismiszcz. Muszę ci powiedzieć , że twoje rady są nieocenione. Widzę , że powoli się rozkręcasz i otwierasz na rzadkie rośliny. Ja też w przyszłym roku wysieję kilka gatunków iglastych , jodłę ponownie , różne odmiany świerka , mam tez zamiar pobawić się w katalpę i inne liściaste , parkowe.
Ja inspekt zamierzam okryć jak u ciebie folią aby wysiać nasionka wcześniej , a konstrukcja będzie z metalowych prętów w kształcie półksiężyca ( pałąkowata ) wbitych w ziemię obok inspektów. Zobaczymy jak to przetrwa warunki atmosferyczne jak wiatr , silne słońce. Jeszcze się zastanawiam czy zastosować siatkę cieniującą czy może ciemną folię. Jeszcze muszę o tym poszukać i poczytać. A jak u ciebie tegoroczne siewki ?
Awatar użytkownika
krismiszcz
500p
500p

Post »

MrAKI każdy lubi to co ma, budowa i konstrukcje inspektów to dziedzina dowolna :) Ja jeszcze bym zrobił ramę z kątownika, prostokąt i do niego przyspawać te pręty/druty , ułatwiło by doglądanie itp...
Cieniówka to groszowa sprawa, ale można na początku folię pomalować emulsją, ja w tym roku pomalowałem lateksową farbą do wnętrz to musiałem trochę się na szorować aby zeszła - ale najważniejsze to spełniła swoje zadanie.

A siewki rosną i wyglądają podobnie jak na zdjęciach z sierpnia :)
MrAKI
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Cieniówka to rzeczywiście groszowa sprawa , a ja nie wydałbym nawet złotówki bo została mi z poprzednich sezonów.
W przyszłym roku pobawię się z kilkoma odmianami świerków , jodłą kaukaską , moze też z z koreańską , no i z kilkoma drzewami liściastymi . W tym sezonie wyhodowałem jagody goji , zobaczymy jak przezimują.
;:136
Krismiszcz , jak ty kupujesz podłoża do inspektów ? Luzem czy w workach , bo pakowane są po prostu dwa razy droższe i raczej się nie opłaca. A może robisz swoje własne ? U mnie nie ma problemu z piaskiem , mozna kupić lub po prostu mogę go pozyskać z mojej działki pod lasem , gorzej z kwaśną glebą. Próbowałem już kiedyś z ziemią- ściółką przywieziona z lasu ( własnego ) ale wydaje mi się , że to mogło być przyczyną , ze prawie wszystkie siewki zostały zaatakowane przez grzyby wywołujące zgorzel. W takiej glebie są też nasiona innych leśnych drzew ale to nie jest juz taki duży problem. Generalnie chciałbym poruszyć temat , jak sobie poradzić własnym sposobem z podłożem tak aby koszty ograniczyć do niezbędnego minimum. No chyba , że wy tez macie podobne doświadczenia z lesną ziemią i uwazacie , że nie da sie inaczej uprawiać iglaków z siewu niż na podłożu kupowanym w centrach ogrodniczych.
Awatar użytkownika
krismiszcz
500p
500p

Post »

MrAKI Ooo ja też wysiewałem goje, około 200 sztuk mam i nadzieję że przezimują w tunelu.

Nie kupuję podłoża, sam staram się produkować. Kopię torf sfangowany (taki rudy ;-) ) mieszam go z piaskiem i leży na pryźmie rok czasu. Po sezonie leżakowania jest gotowy do użytku.
Jak mi pogoda nie sprzyja i jest wysoki poziom wód gruntowych, to można zakupić gotowy w firmach produkujących podłoże. Za torf sfangowany trochę się cenią bo za 1m3 od 50 do 100zł - ale jest od razu rozdrobniony i gotowy do użycia.

W żadnym wypadku nie stosować runa leśnego! Siewki są zbyt wrażliwe i podatne na fungicydy.
Awatar użytkownika
rupert
100p
100p
Od: 28 mar 2013, o 14:39

Post »

Kris czy mógłbym Cię prosić o zdjęcia eukaliptusa :wink: ?
Pozdrawiam Patryk
Awatar użytkownika
krismiszcz
500p
500p

Post »

Eukaliptus i jeden z moich ulubionych inspektów ;:172 Kalifornijska, Kaibab, Koreanka, Mandżurska oraz Himalajska ;:170
Sam eukaliptus rzuca się w oczy, dla porównania wielkości Kalifornijska ma od 10 do 15 cm. Trochę go rozsadziłem, w inspekcie pozostało 6 sztuk ale za to jaki piękny zapach unosi się w promieniu kilku metrów, już nie wspomnę o zerwaniu liścia :)
Obrazek
Obrazek
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”