Mahonia pospolita
- okavango
- 100p
- Od: 17 wrz 2011, o 20:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Mahonia
cynia bardzo dziękuje za radę. Moja mahonia to mały krzaczek i nie trzeba jej wielkiej donicy a wymyśliłam, że ładnie wyglądałaby na tarasie.
Lilka
- tara
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 mar 2008, o 22:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mahonia była dla mnie rośliną piękną ale jak dla mnie za trudną, zdecydowanie zmieniłam zdanie i powiem tak: dostałam wprost suche badylki z małymi korzonkami wcisnęłam jedno do doniczki, inne gdzieś do ziemi - nie miałam nawet nadziei ale jak się bardzo pomyliłam - to mocne i wigorne rośliny, mimo zapomnienia, czasem przesuszenia - dały radę. Dodam tylko aż mi wstyd, że w nie zwątpiłam, jedna z nich nawet zakwitła.
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Ja mam już wielkie krzaczyska i też bardzo sobie to chwalę.
Są śliczne o każdej porze roku ,niewymagające i przepięknie pachną wiosną.
Szum pracujących pszczół też jest zachwycający.
Jesienią zabieram gałązki na cmentarz do wazonów do żywych lub sztucznych kwiatów,stoją długo bez wody nawet.
Mahonia jest doskonała.
Są śliczne o każdej porze roku ,niewymagające i przepięknie pachną wiosną.
Szum pracujących pszczół też jest zachwycający.
Jesienią zabieram gałązki na cmentarz do wazonów do żywych lub sztucznych kwiatów,stoją długo bez wody nawet.
Mahonia jest doskonała.
Super krzew, ale w ogrodzie. W donicy jeszcze nigdy, w żadnej szkółce nie widziałem ładnego okazu. Nawet literatura podaje, że ta mahonia do uprawy pojemnikowej nie jest polecana.
A liście do dekoracji tortów się nadają.
A liście do dekoracji tortów się nadają.
Mahonia zimozielona- przesadzanie
Witam
Kiedy przesadzić Mahonię? Na wczesną wiosnę się już nie załapałem. Lato zbyt ciepłe i suche dla niej. Może wrzesień? Październik? Listopad?
Kiedy przesadzić Mahonię? Na wczesną wiosnę się już nie załapałem. Lato zbyt ciepłe i suche dla niej. Może wrzesień? Październik? Listopad?
Re: Mahonia zimozielona- przesadzanie
Mahonia źle znosi przesadzanie zwłaszcza starsze rośliny. Jeśli nie chcesz czekać do wiosny to można zrobić to na przełomie września i października. Ma płytki system korzeniowy więc warto to zrobić jak największą bryłą ziemi, obficie podlać i zabezpieczyć ściółką na zimę. Ściółkowanie zabezpiecza przed utratą wody.
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Mahonia zimozielona- przesadzanie
Pozwolę sobie nie zgodzić się ze zdaniem,że mahonia źle znosi przesadzanie.
Mam kilkunastoletnie już krzewy i zawsze z nimi 'wędrowałam ' po ogródku i nadal to robię z ciągle pojawiającymi się nowymi siewkami. Duże przesadzam bez problemów,warunkiem jest dobre nawadnianie przesadzonych krzewów.
Oczywiście właściwą porą przesadzania krzewów jest wiosna lub jesień i z uwagi na wyjątkowo suche lato proponowałabym poczekać na odpowiedniejsze warunki pogodowe.
Mam kilkunastoletnie już krzewy i zawsze z nimi 'wędrowałam ' po ogródku i nadal to robię z ciągle pojawiającymi się nowymi siewkami. Duże przesadzam bez problemów,warunkiem jest dobre nawadnianie przesadzonych krzewów.
Oczywiście właściwą porą przesadzania krzewów jest wiosna lub jesień i z uwagi na wyjątkowo suche lato proponowałabym poczekać na odpowiedniejsze warunki pogodowe.
-
- Od: 21 lis 2012, o 18:13
Re: Mahonia pospolita
Ja również z sukcesem przesadzałem kilkuletnie mahonie. Zawsze jednak starałem się by bryła korzeniowa była spora
Ciepło wciąż choć już połowa września, mam zamiar przesadzić 2 małe krzaki mahoni.Jak myślicie dobry czas na to teraz.Po wykopaniu wkładać do kubła z wodą czy do ziemi od razu i dobrze podlać?
- dalisbea
- Od: 15 lut 2016, o 22:52
dsk121- Najlepiej odrazu do ziemi na stałe miejsce i podlać, oczywiście jeśli nie będzie padać to sprawdzać co kilka dni i podlewać. Ja w tamtym roku pod koniec września przesadzałam i wszystkie się przyjęły
- Osmunda
- 500p
- Od: 18 maja 2016, o 08:43
Przesadzałam sporo małych mahonii , które rosną bez problemu.W sierpniu przesadziłam większy , paroletni krzew.Widać , że choruje.Zmieniłam mu dość radykalnie warunki bytowania i zdemolowałam trochę korzenie.Pilnuję podlewania .Może na wiosnę się ogarnie.
- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jak wystawiłaś do słoneczka, to cieniuj!Osmunda pisze:Zmieniłam mu dość radykalnie warunki bytowania
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)