Pomidory - choroby i szkodniki - cz.7
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 13 mar 2012, o 17:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Pomidory - choroby i szkodniki - cz.7
Może jednak ktoś pomoże? Przeglądam wszystkie tematy o chorobach pomidorów i zastanawiam się czy to nie czasem zaraza ziemniaka ale nadal nie jestem pewna czy to akurat to czy coś innego.
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 26 cze 2012, o 12:57
Artur, może zostaw nasionka właśnie z tego pomidorka i zobacz w przyszłym roku co z tego będzie
Pozdrawiam, Agata.
Według wszelkich znaków na niebie i ziemi będzie identyczne miał owoce. Nie można traktować rośliny powstałej z odrostu jako klonu. Mogą zajść zmiany w komórkach pod wpływem fitohormonów powodujące ujawnienie cech roślin użytych kiedyś do wytworzenia odmiany ustalonejpomidorzanka pisze:zobacz w przyszłym roku co z tego będzie
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 26 cze 2012, o 12:57
No właśnie, Artur z tego co pisze forumowicz i Ty że jesteś zadowolony z dziubka, gdy okaże się w przyszłym roku,że powtarza cechy rośliny matecznej, może nazwij odmianę P21AL. Czy będziesz ogłaszał konkurs na nazwę, oczywiście z niewielkimi nagrodami ?
Pozdrawiam, Agata.
- Comcia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nie potrafię Ci pomóc bo pierwszy raz widzę coś takiego.lili173 pisze:Może jednak ktoś pomoże? Przeglądam wszystkie tematy o chorobach pomidorów i zastanawiam się czy to nie czasem zaraza ziemniaka ale nadal nie jestem pewna czy to akurat to czy coś innego.
Nie napisałaś nic o samych krzewach, jak rosną, czym zasilane, jakie opryski, czy są jakieś zmiany na liściach.
- BRZOSKWINKA
- Od: 17 maja 2010, o 18:10
lili173
A to nie jest sucha zgnilizna na 3 i 4 zdjęciu?
a pozostałe...
tu jest coś takiego: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=434
i dalej odpowiedzi, że
Źle wykształcone owoce po zapyleniu - wada.
U marek 3232 blizny słupkowe otwarte. Jesto skorkowacenie na owocu w miejscu znamienia słupka.
A to nie jest sucha zgnilizna na 3 i 4 zdjęciu?
a pozostałe...
tu jest coś takiego: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=434
i dalej odpowiedzi, że
Źle wykształcone owoce po zapyleniu - wada.
U marek 3232 blizny słupkowe otwarte. Jesto skorkowacenie na owocu w miejscu znamienia słupka.
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Pozdrawiam, Joasia
-
- 20p - Rozkręcam się...
Może i sucha zgnilizna muszę doczytać bo kompletnie nie znam się na chorobach pomidorów Dzięki za podpowiedz Postaram się jeszcze dzisiaj wstawić zdjęcia liści i łodyg. Nawoziłam je saletrzakiem i w każdy dołek przed posadzeniem obornik. Oprysków jak do tej pory żadnych nie stosowałam, dzisiaj mam zamiar opryskać drożdżami, robi tak mój znajomy, mówi że działa i nie musi stosować nić innego a pomidory ma wspaniałe. Pewnie na to już za późno ale tonący brzytwy się chwyta
-
- 200p
- Od: 12 kwie 2009, o 18:31
- Kontakt:
Jaki jest okres karencji po Infinito?
Stwierdziłam dzisiaj, że jeżeli chodzi o wrażliwość na ZZ konkretnych odmian to moje pomidory zachowują się kompletnie odwrotnie niż w poprzednich latach.
Stwierdziłam dzisiaj, że jeżeli chodzi o wrażliwość na ZZ konkretnych odmian to moje pomidory zachowują się kompletnie odwrotnie niż w poprzednich latach.
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Na pierwszym zdjęciu, to już zaraza ziemniaczana, a inne też coś podobnego, takie zniekształcenia,to od warunków atmosferycznych( bardzo niskie temperatury, uszkodzenia od owadów itp).lili173 pisze:Może jednak ktoś pomoże? Przeglądam wszystkie tematy o chorobach pomidorów i zastanawiam się czy to nie czasem zaraza ziemniaka ale nadal nie jestem pewna czy to akurat to czy coś innego.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
-
- 20p - Rozkręcam się...
Dzięki za odpowiedz, czyli jutro muszę lecieć po coś na zarazę. A może ktoś poleci sprawdzone środki? Bo inaczej będę musiała zaufać sprzedawcy a z nimi to nigdy nie wiadomo.
-
- 20p - Rozkręcam się...
Już zaopatrzyłam się w Revus 250 SC i Miedzian 50 WP, mam nadzieję, że pomogą. A powie mi ktoś kiedy najlepiej opryskać? Bo na ulotce nic o tym nie piszą, czy po prostu nie na to znaczenia? Wiem, że zadaję dużo pytań, ale wybaczcie dopiero się uczę
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Miedzian sobie odpuść.
Pryskaj albo rano albo wieczorem i nie przed zapowiadanym deszczem.
Po pierwsze preparat musi się wchłonąć`zanim deszcz go zmyje, a po drugie w słońcu krople zadziałają jak soczewki i poparzą liście pomidorów.
Pryskaj albo rano albo wieczorem i nie przed zapowiadanym deszczem.
Po pierwsze preparat musi się wchłonąć`zanim deszcz go zmyje, a po drugie w słońcu krople zadziałają jak soczewki i poparzą liście pomidorów.
- BRZOSKWINKA
- Od: 17 maja 2010, o 18:10
Mariolka, czemu zalecasz oprysk rano? A co z owadami?
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Pozdrawiam, Joasia