Achocha / Cyklantera / Dziki ogórek(Cyklantera pedata)
Re: Achocha / Cyklantera / Dziki ogórek
No tak....niby też czytałam, ale mam ją pierwszy raz i niepewność jest jednak. Pozostaje więc czekać
Christinkrysia, czy gnojówkę z żywokostu robisz tylko z korzeni czy z liści? Liści wytwarza dużo ale korzenia szkoda mi wykopywać.
- christinkrysia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Gnojówkę robię tylko z liści i kwiatostanów - ścinam roślinę prawie przy ziemi i w dość szybkim tempie odrasta. Masz rację - korzenie sa zbyt cenne i służą mi do innych celów.
-
- 50p
- Od: 19 lut 2012, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
pyłek, bo metoda jak pomidory nie działała i kwiatki opadałyauspex pisze:roisyb - zapyliłeś w podobny sposób jak pomidory?? potrząsając kwiatkami? Czy przeniosłeś pyłek z jednego na drugi? Bo u mnie nadal same kwiatki a zawiązków nie widać....
-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Pierwszy owoc zjedzony. Smakuje jak połączenie ogórka z zieloną papryką. Posadziłem z rozsady w połowie maja, szybko zaczeły rosnąć ale czerwcowe opady i chłody wstrzymały wegetację, rośliny trochę zżółkły. Teraz rośnie szybko i ładnie wiąże owoce.
Dziękuję Krysiu.
Dziękuję Krysiu.
- Wolusia
- 1000p
- Od: 12 sty 2013, o 17:37
Witajcie forumowicze. Cyklanterę mam pierwszy raz. Tera ma tylko dwa owocki. Jakiej wielkości najlepsze są do spożycia/ marynowania? Miłego urlopu
- christinkrysia
Wolusia na stronie 2 jest moja odpowiedź - może Ci sie przyda.
jednak przy okazji namawiam do przeczytania tych kilku stron o dzikim ogórku bo jest sporo ciekawych informacji wynikających z obserwacji itp przy jej uprawie.
jednak przy okazji namawiam do przeczytania tych kilku stron o dzikim ogórku bo jest sporo ciekawych informacji wynikających z obserwacji itp przy jej uprawie.
christinkrysia pisze:Magdalenko ja też ją mam pierwszy sezon więc metodą prób i błędów smakowałam. Gdzieś w sieci informacje podawały,że jeśli chcemy je spożywać podobnie jak ogórki to zbierajmy małe ( ok 3 do 4 cm )
Do spożywania na świeżo jako główny składnik sałatki najlepsze dla mnie faktycznie były te małe - 3 do 4 cm. Takiej wielkości marynowałam i kisiłam podobnie jak ogórki.
Do faszerowania mięskiem wybierałam większe aby środek był pusty.
Podobnej wielkości - nawet lekko żółknące zbierałam do suszenia bo w tych dojrzałych bardziej wysycone są składniki a to ważne przy podejściu zdrowotnym.
- SandraABC
- 1000p
- Od: 28 kwie 2011, o 23:38
Ja w tym roku sadziłam w dwóch miejscach - lekko zacienionym od strony sadu przy winorośli , drugie miejsce to tzw "patelnia" słońce od rana do wieczora ... póki co szybciej rośnie ta na słońcu , natomiast ta w cieniu rośnie wolniej ,ale za to ma ładniejsze,zdrowsze liście...
Tu na pergoli w miejscu słonecznym, sadzona w czerwcu z rozsady :
Oczywiście owoce nie mają szansy na osiągnięcie większych rozmiarów niż te 4 cm ...zostają systematycznie podjadane przez małą 4 letnią pszczółkę Maję
Tu na pergoli w miejscu słonecznym, sadzona w czerwcu z rozsady :
Oczywiście owoce nie mają szansy na osiągnięcie większych rozmiarów niż te 4 cm ...zostają systematycznie podjadane przez małą 4 letnią pszczółkę Maję
są , dzisiaj je zauważyłam, nie było mnie tydzień, przed wyjazdem nic nie było a dzisiaj są
-
- 50p
- Od: 19 lut 2012, o 13:45
U mnie też już są a martwiłem się o owoce bo przez coś koło miesiąca wszystkie kwiatki spadały nie zapylone ale ostatni tydzień i cała jest obwieszona.
-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Takie do 4, 5 cm dobrze idą na surowo. Już się przyzwyczaiłem do ich smaku, teraz określam go bardziej jako zielony groszek niż ogórek z papryką. Za rok też posadzę i to więcej.
czy ktoś z Was suszył liście cyklantery? ponoć są dobre na odchudzanie, tylko nie wiem w jakiej postaci? naparu?
- christinkrysia
Alicjo suszyłam owoce i liscie ub. jesieni bo głownie po to ja uprawiam czyli LEKRRSTWO .
Wieczorkiem dokładnie opiszę.
Wieczorkiem dokładnie opiszę.