Nie można oceniać, jak sprawuje się dana odmiana, na podstawie dwuletniej uprawy jednego drzewka. Może trafił Ci się słabszy egzemplarz.corazonbianco pisze:Nie warto. Jest bardzo wrażliwa na nieoptymalne warunki uprawy - glebowe i klimatyczne oraz niedobór wody. W pierwszym roku po posadzeniu nic nie urosła, 'chuchałam na nią i dmuchałam' i nic. Na okulancie pojawiły się jedynie malutkie zielone listki. Przynajmniej wiedziałam, że jeszcze żyje. Dopiero w drugim roku ruszyła, wypuszczając boczne pędy. W trzecim roku liczę na pierwsze owoce. Posadzona w tym samym czasie Sabina na podkładce półkarłowej ma już za sobą jeden sezon owocowania i jest pięknie rozkrzewionym drzewkiem, chociaż poświęcałam jej znacznie mniej uwagi...Ewao4 pisze:Jak sądzicie ,czy warto kupić wiśnię karłową,np.Lucynę??Szukam po centrach tej wyższej ale dostawa ma być dopiero jesienią..
Gdzie kupić - konkretne drzewa i krzewy owocowe,bez REKLAMY sprzedawców
- dominikams
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 sty 2008, o 10:48
Re: Gdzie kupić - szkółki drzew owocowych
Re: Gdzie kupić - drzewa i krzewy owocowe
Ponawiam pytanie o jeżyny Prime-Ark 45.
Adm.:
Wadą wrzucania takich tematów do wspólnego worka (wątku) jest to, że mają one wtedy bardzo ograniczoną żywotność, bo zostają przytłumione przez inne zagadnienia. A w przypadku rzadkich zagadnień, a takim jest ta jeżyna, uśmierca to temat zupełnie. Ale patrząc z drugiej strony - zaletą jest to, że mogę się co jakiś czas przypominać - jak teraz - więc bilans wychodzi na zero. A może nawet na plus ;-)
Do powyższego tekstu wdarły się błędy, więc aby uniknąć posądzenia o pisanie zupełnie bez sensu ;-), errata:WAKWAK pisze:@ Adm.:
Wadą wrzucania takich tematów do wspólnego worka (wątku) jest taki, że mają wtedy bardzo ograniczoną zawrotność, bo zostają przytłumione przez inne zagadnienia. A w przypadku rzadkich zagadnień, a takim jest ta jeżyna, uśmierca to temat zupełnie. Ale zaletą jest to, że mogę się co jakiś czas przypominać - jak teraz - więc bilans wychodzi na zero. A może nawet na plus ;-)
Adm.:
Wadą wrzucania takich tematów do wspólnego worka (wątku) jest to, że mają one wtedy bardzo ograniczoną żywotność, bo zostają przytłumione przez inne zagadnienia. A w przypadku rzadkich zagadnień, a takim jest ta jeżyna, uśmierca to temat zupełnie. Ale patrząc z drugiej strony - zaletą jest to, że mogę się co jakiś czas przypominać - jak teraz - więc bilans wychodzi na zero. A może nawet na plus ;-)
Re: Jeżyna bezkolcowa cz.2
Podpinam się z pytaniem o jeżynę PrimeArk 45 jakieś namiary gdzie można kupić ?
Jednego czego mi brak w ogrodzie z owoców to właśnie jeżyn . Za płotem mam gąszcz , pewnie leśnej bo nikt tu wcześniej nie uprawiał . Na większe zbiory chodzę do lasu , na łąki . W ubiegłym roku był wysyp , owoce duże soczyste , minusem pięknie porysowane /pokaleczone ręce i nogi .
Marzeniem jest bezkolcowa a jeszcze jakby taka którą można przycinać jak maliny nawet się poświęcę , będę zabezpieczać na zimę .
Jednego czego mi brak w ogrodzie z owoców to właśnie jeżyn . Za płotem mam gąszcz , pewnie leśnej bo nikt tu wcześniej nie uprawiał . Na większe zbiory chodzę do lasu , na łąki . W ubiegłym roku był wysyp , owoce duże soczyste , minusem pięknie porysowane /pokaleczone ręce i nogi .
Marzeniem jest bezkolcowa a jeszcze jakby taka którą można przycinać jak maliny nawet się poświęcę , będę zabezpieczać na zimę .
-
- 100p
- Od: 21 sie 2015, o 15:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ależ nic prostszego. Lapiesz kontakt do firmy Hargreaves Plants? podajesz im ile rocznie będziesz sprzedawał i inne pierdoły podpisujesz umowę licencyjna (mają wyłączność na Europe) i już, sadzonka Twoja
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
- 100p
- Od: 21 sie 2015, o 15:49
A to ci niespodzianka, jednak okazuje sie PrimeArk mozna kupic i u nas...
http://www.in-vitro.pl/oferta.php?m0=3&p=17#odm579
no, no...
http://www.in-vitro.pl/oferta.php?m0=3&p=17#odm579
no, no...
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Szkoda , że ta PrimeArk dostępna tylko w ilościach hurtowych .
Na stronie jest podane, że PrimeArk będzie dostępna w doniczkach p9. Nie udało się mi znaleźć informacji, że w doniczce p9 trzeba kupić większą ilość sztuk.anulab pisze:Szkoda , że ta PrimeArk dostępna tylko w ilościach hurtowych .
Jeżeli trzeba kupić hurtowo to chętnie przyłącze się do wspólnego zamówienia
Pozdrawiam Serdecznie
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
W zakładce zamówienia znalazłam informację ,że oferują sadzonki w ilościach hurtowych .O detalu ani
słowa . Chętnie do zamówienia się przyłączę .
słowa . Chętnie do zamówienia się przyłączę .
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 26 sie 2016, o 02:06
Grusze i nie tylko
Witam Wszystkich
Bardzo proszę Was o linki gdzie można kupić drzewa owocowe , szczególnie zależy mi na gruszach , które nie są szczepione na żadnych podkładkach . Zależy mi na tym żeby wyrosły z tego wielkie drzewa , a nie jak większość oferowanych rosnących do 2-4 m.
Bardzo proszę Was o linki gdzie można kupić drzewa owocowe , szczególnie zależy mi na gruszach , które nie są szczepione na żadnych podkładkach . Zależy mi na tym żeby wyrosły z tego wielkie drzewa , a nie jak większość oferowanych rosnących do 2-4 m.
-
- Od: 17 sie 2014, o 20:56
Z tymi gruszami, to tak nie do końca jak piszesz.
Chcesz mieć potężne grusze nieszczepione, to posadź Gruszę Polną zwaną też min. ulęgałką.
Drzewo będzie duże , ale owoce małe , kiepskie.
Grusze szczepione o wspaniałych owocach, też mogą urosnąć, że hoho.
Mam takie grusze szczepione, o pokroju topoli.
Oczywiście, nie ja je szczepiłem, tylko dziadzio jak był młody.
Chcesz mieć potężne grusze nieszczepione, to posadź Gruszę Polną zwaną też min. ulęgałką.
Drzewo będzie duże , ale owoce małe , kiepskie.
Grusze szczepione o wspaniałych owocach, też mogą urosnąć, że hoho.
Mam takie grusze szczepione, o pokroju topoli.
Oczywiście, nie ja je szczepiłem, tylko dziadzio jak był młody.
- NOWY 83
- Od: 11 lis 2014, o 20:23
Jeśli chcesz mieć gruszę o silnym wzroście to szukaj szczepionej na gruszy kaukaskiej, nie szczepionych to raczej nie znajdziesz .
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 26 sie 2016, o 02:06
Nie no, pierdziołka odpada , kaukazkiej poszukam ... właśnie ,gdyby ktoś znał ew. nazwy podkładek które rosną duże , głównie grusze , jabłoni i czereśnie , bo chciałbym na jesień trochę tego kupic i posadzić w ogrodzie
Ostatnio zmieniony 11 paź 2016, o 13:39 przez ERNRUD, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę o zdania z wielkich liter.
Powód: Proszę o zdania z wielkich liter.
- camellia
- Od: 21 mar 2010, o 16:00
Szlachetne odmiany grusz (zwłaszcza tych starych odmian) z łatwością kupisz na gruszy kaukaskiej (drzewo silnie rosnące). Jeśli chodzi o jabłonie - szukaj drzewek szczepionych na siewce Antonówki Z., stare odmiany kupisz bez problemu. Silnie rosnące czereśnie, to przede wszystkim czereśnia ptasia jako podkładka. Pewnie niewiele szkółek ma już takie w ofercie, wiem o jednej.