Moje storczyki - galeria zuzulec

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
zuzulec
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 kwie 2007, o 22:14

Post »

Alu,

faktycznie panie w kwiaciarniach są bardzo mądre, np. na Sabotki mówią Pantofelek - :lol: ,
Co innego radzą robić niż wymagają tego warunki uprawy..... Ja nie uważam siebie za znawcę, metodą prób i błędów dochodzę do tego co jest. Powiem Ci, że jeżeli chodzi o doniczki, to tutaj otrzymałam już rady na ten temat. U mnie kwitnące Falenopsisy są w osłonkach - gdyz zazwyczaj jest wyeksponowany, lepiej wygląda gdy ma osłonkę, jednak wszystkie po przekwitnięciu stoją bez osłonek - po prostu w swoich przeźroczystych doniczkach na parapecie. Z tego co pamiętam to ten wymóg dotyczy Falenopsisów, natomiast Cambrie i Oncidium nie maja takich wymagań co do doniczek i tutaj mogą być nieprzeźroczyste.
Pozdrawiam słonecznie ;:3
Lucyna
Moje storczyki ...
Awatar użytkownika
Fleur 78
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 lip 2007, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

zuzulec pisze:Alu,

w niektórych wątkach są też opisane storczyki w fatalnym stanie. Przynajmniej będziesz wiedziała, czy są jeszcze dla nich jakieś rokowania. Według mnie - warto spróbować. Naprawdę - trzymam kciuki!!

P.S. - przecież na początku to nie musi być "galeria" a wątek z prośbą o pomoc w ich odratowaniu. Jak już ich kondycja ulegnie poprawie - będzie czas na "galerię" i chwalenie się osiągnięciami.

Chyba mnie przekonałaś, Lucynko. :D Zrobię to po niedzieli. ;:113

Z tego wszystkiego, zapomniałam Ci pogratulować śliczniutkiej Zuzi! :D :D :D
Awatar użytkownika
zuzulec
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Brawo Alu ... będę trzymała kciuki.

P.S - Ty psiaka też masz rewelacyjnego.. ;) Udały nam się te zwierzaki :lol:
Lucyna
Moje storczyki ...
Awatar użytkownika
Fleur 78
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

zuzulec pisze:
P.S - Ty psiaka też masz rewelacyjnego.. ;) Udały nam się te zwierzaki :lol:
;:108
Awatar użytkownika
alice80
50p
50p
Od: 17 lis 2007, o 22:02

Post »

zuzulec pisze:Alu, ...

faktycznie panie w kwiaciarniach są bardzo mądre, np. na Sabotki mówią Pantofelek - :lol: ,
Ja dziś zwróciłam uwagę iż Juka była przedstawiona na wystawie pod nazwą Dracena :O SZOK !!!! Taka mądra a źle nazwała tak oczywista roślinkę. Miałam jej powiedzieć ale bałam się, że mi powie coś złego ;:14 bo to jakaś zołza mądralińska. Już tam nie pójdę. Jeszcze mi chciała wepchać doniczkę do kaktusów :]
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Fleur 78 pisze: Nie ma na nich żadnych nazw ... Tak więc, jeśli u mnie nie zakwitną, to pewnie już się tych nazw nigdy nie dowiem, bo nie sądzę, żeby dało się je rozpoznać po samych liściach... :? Mam ich wszystkich 5 sztuk, z czego 2 mają wszystko suche, oprócz korzeni... :oops: Jeśli zdecyduję się założyć wątek "storczykowy", to obfotografuję wszystkie z wszystkich stron i poproszę Was o rady. Nie wiem tylko, czy to nie wstyd, wychylać się ze storczykami w takim stanie i zero wiadomości na ich temat... :? :oops:
Alu nie ma większego ignoranta w kwestii storczyków niż ja.
Usilnie staram się zmienic to ...
Alu zapraszam - załóż wątek ,warto ...
nasze koleżanki storczykarki pomagają nam i uczą.
Wierzę,że nadejdzie dzień kiedy sama rozpoznam jak nazywa się moja kępka storczykowych liści...
Alu zapraszamy.

Lucynko - Twoimi pozostaje się tylko zachwycać .Cudowne. :D :D :D
Awatar użytkownika
Fleur 78
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

KaRo, dodajesz mi odwagi! :D Dziękuję! Skoro mam już wsparcie w Was dwóch, to z pewnością spróbuję! :D
Awatar użytkownika
zuzulec
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Dziękuję KaRo za miłe słowa.
Jutro - w świetle dziennym zrobię kilka fotek - i przedstawię niespodzianki... będzie ich kilka... ;)
Lucyna
Moje storczyki ...
Awatar użytkownika
zuzulec
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Witam,

dziś odsłona pierwsza:

Cambria, którą po kwitnieniu kupiłam w czasie wakacji - ukazuje mi swoje piękno po raz pierwszy. Jest to tym bardziej dla mnie miłe, gdyż wczesniej nie widziałam jej kwiatów - tylko te na etykietce - a z tym to już różnie bywa ;)
Obrazek Obrazek

Jest prześliczna, na razie pierwszy pąk się rozwinął - podczas mojej nieobecności, jeszcze kilka czeka na to, aby się otworzyć .. więc pokażę ją za jakiś czas gdy wszystkie pąki będą w pełni blasku ;)
Agatko - niestety ta moja nie pachnie :( - obwąchałam kwiatka z każdej strony i .. nic :? ale wynagrodziła mi to swoim pięknem - więc na pewno przeżyję ten brak zapachu...
Lucyna
Moje storczyki ...
Awatar użytkownika
Narine
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2007, o 20:51

Post »

Brawo:!: ;:63 Widać, że jej się u Ciebie bardzo podoba ;:109
"Umaszczenie" ma śliczne
A ja sie skusiłam na kolejnego falka :wink: Zapraszam więc do odwiedzenia mojego za kilka dni - jak zrobię zdjęcie:)
Awatar użytkownika
zuzulec
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

I to znowu ja po krótkiej przerwie.
Dziś odsłona druga : kolejny storczyk, którego kwiaty w niedlugim czasie obejrzę po raz pierwszy - moja Nelcia .. ;)
Obrazek

Cieszę się jak dziecko - bo w końcu to kolejny mały sukcesik i kolejny krok do przodu ;) w uprawie tych przecudownych roślin.
Cambria, która jakiś czas temu rozpoczęła kwitnienie otwiera kolejne pąki :
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Z godziny na godzinę pąk sie zmienia - te zdjęcia pokazują jak na początku wyglądał około poludnia a juz wieczorem był częściowo otwarty. Rano zaskoczy mnie swoim pięknem...
Juz nie mogę się doczekać .. rozpocznie się piękny dzień ;)
Lucyna
Moje storczyki ...
Awatar użytkownika
Fleur 78
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Zdecydowanie coraz bardziej się wciągam w ten Wasz storczykowy świat... :D

Teraz już wiem na co będę wydawać pieniądze zimą... :lol:
Awatar użytkownika
zuzulec
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Oj Alu...

mówię Ci wciąga jak nie wiem co.... ja juz rozglądam się za czymś nowym :oops: - i tak się zawsze dzieje, gdy mąż zostawi mnie na "chwilę" samą w domku ;) ;:87 - taka moja pewnego rodzaju terapia :lol:
Lucyna
Moje storczyki ...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”