Moje storczyki - galeria zuzulec
Alu,
faktycznie panie w kwiaciarniach są bardzo mądre, np. na Sabotki mówią Pantofelek - ,
Co innego radzą robić niż wymagają tego warunki uprawy..... Ja nie uważam siebie za znawcę, metodą prób i błędów dochodzę do tego co jest. Powiem Ci, że jeżeli chodzi o doniczki, to tutaj otrzymałam już rady na ten temat. U mnie kwitnące Falenopsisy są w osłonkach - gdyz zazwyczaj jest wyeksponowany, lepiej wygląda gdy ma osłonkę, jednak wszystkie po przekwitnięciu stoją bez osłonek - po prostu w swoich przeźroczystych doniczkach na parapecie. Z tego co pamiętam to ten wymóg dotyczy Falenopsisów, natomiast Cambrie i Oncidium nie maja takich wymagań co do doniczek i tutaj mogą być nieprzeźroczyste.
faktycznie panie w kwiaciarniach są bardzo mądre, np. na Sabotki mówią Pantofelek - ,
Co innego radzą robić niż wymagają tego warunki uprawy..... Ja nie uważam siebie za znawcę, metodą prób i błędów dochodzę do tego co jest. Powiem Ci, że jeżeli chodzi o doniczki, to tutaj otrzymałam już rady na ten temat. U mnie kwitnące Falenopsisy są w osłonkach - gdyz zazwyczaj jest wyeksponowany, lepiej wygląda gdy ma osłonkę, jednak wszystkie po przekwitnięciu stoją bez osłonek - po prostu w swoich przeźroczystych doniczkach na parapecie. Z tego co pamiętam to ten wymóg dotyczy Falenopsisów, natomiast Cambrie i Oncidium nie maja takich wymagań co do doniczek i tutaj mogą być nieprzeźroczyste.
- Fleur 78
- Przyjaciel Forum
- Od: 17 lip 2007, o 23:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
zuzulec pisze:Alu,
w niektórych wątkach są też opisane storczyki w fatalnym stanie. Przynajmniej będziesz wiedziała, czy są jeszcze dla nich jakieś rokowania. Według mnie - warto spróbować. Naprawdę - trzymam kciuki!!
P.S. - przecież na początku to nie musi być "galeria" a wątek z prośbą o pomoc w ich odratowaniu. Jak już ich kondycja ulegnie poprawie - będzie czas na "galerię" i chwalenie się osiągnięciami.
Chyba mnie przekonałaś, Lucynko. Zrobię to po niedzieli.
Z tego wszystkiego, zapomniałam Ci pogratulować śliczniutkiej Zuzi!
Ja dziś zwróciłam uwagę iż Juka była przedstawiona na wystawie pod nazwą Dracena :O SZOK !!!! Taka mądra a źle nazwała tak oczywista roślinkę. Miałam jej powiedzieć ale bałam się, że mi powie coś złego bo to jakaś zołza mądralińska. Już tam nie pójdę. Jeszcze mi chciała wepchać doniczkę do kaktusów :]zuzulec pisze:Alu, ...
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Alu nie ma większego ignoranta w kwestii storczyków niż ja.Fleur 78 pisze: Nie ma na nich żadnych nazw ... Tak więc, jeśli u mnie nie zakwitną, to pewnie już się tych nazw nigdy nie dowiem, bo nie sądzę, żeby dało się je rozpoznać po samych liściach... Mam ich wszystkich 5 sztuk, z czego 2 mają wszystko suche, oprócz korzeni... Jeśli zdecyduję się założyć wątek "storczykowy", to obfotografuję wszystkie z wszystkich stron i poproszę Was o rady. Nie wiem tylko, czy to nie wstyd, wychylać się ze storczykami w takim stanie i zero wiadomości na ich temat...
Usilnie staram się zmienic to ...
Alu zapraszam - załóż wątek ,warto ...
nasze koleżanki storczykarki pomagają nam i uczą.
Wierzę,że nadejdzie dzień kiedy sama rozpoznam jak nazywa się moja kępka storczykowych liści...
Alu zapraszamy.
Lucynko - Twoimi pozostaje się tylko zachwycać .Cudowne.
Witam,
dziś odsłona pierwsza:
Cambria, którą po kwitnieniu kupiłam w czasie wakacji - ukazuje mi swoje piękno po raz pierwszy. Jest to tym bardziej dla mnie miłe, gdyż wczesniej nie widziałam jej kwiatów - tylko te na etykietce - a z tym to już różnie bywa ;)
Jest prześliczna, na razie pierwszy pąk się rozwinął - podczas mojej nieobecności, jeszcze kilka czeka na to, aby się otworzyć .. więc pokażę ją za jakiś czas gdy wszystkie pąki będą w pełni blasku ;)
Agatko - niestety ta moja nie pachnie - obwąchałam kwiatka z każdej strony i .. nic ale wynagrodziła mi to swoim pięknem - więc na pewno przeżyję ten brak zapachu...
dziś odsłona pierwsza:
Cambria, którą po kwitnieniu kupiłam w czasie wakacji - ukazuje mi swoje piękno po raz pierwszy. Jest to tym bardziej dla mnie miłe, gdyż wczesniej nie widziałam jej kwiatów - tylko te na etykietce - a z tym to już różnie bywa ;)
Jest prześliczna, na razie pierwszy pąk się rozwinął - podczas mojej nieobecności, jeszcze kilka czeka na to, aby się otworzyć .. więc pokażę ją za jakiś czas gdy wszystkie pąki będą w pełni blasku ;)
Agatko - niestety ta moja nie pachnie - obwąchałam kwiatka z każdej strony i .. nic ale wynagrodziła mi to swoim pięknem - więc na pewno przeżyję ten brak zapachu...
I to znowu ja po krótkiej przerwie.
Dziś odsłona druga : kolejny storczyk, którego kwiaty w niedlugim czasie obejrzę po raz pierwszy - moja Nelcia .. ;)
Cieszę się jak dziecko - bo w końcu to kolejny mały sukcesik i kolejny krok do przodu ;) w uprawie tych przecudownych roślin.
Cambria, która jakiś czas temu rozpoczęła kwitnienie otwiera kolejne pąki :
Z godziny na godzinę pąk sie zmienia - te zdjęcia pokazują jak na początku wyglądał około poludnia a juz wieczorem był częściowo otwarty. Rano zaskoczy mnie swoim pięknem...
Juz nie mogę się doczekać .. rozpocznie się piękny dzień ;)
Dziś odsłona druga : kolejny storczyk, którego kwiaty w niedlugim czasie obejrzę po raz pierwszy - moja Nelcia .. ;)
Cieszę się jak dziecko - bo w końcu to kolejny mały sukcesik i kolejny krok do przodu ;) w uprawie tych przecudownych roślin.
Cambria, która jakiś czas temu rozpoczęła kwitnienie otwiera kolejne pąki :
Z godziny na godzinę pąk sie zmienia - te zdjęcia pokazują jak na początku wyglądał około poludnia a juz wieczorem był częściowo otwarty. Rano zaskoczy mnie swoim pięknem...
Juz nie mogę się doczekać .. rozpocznie się piękny dzień ;)