Trawa pampasowa cz. 2

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2008, o 16:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Trawa pampasowa cz. 2

Post »

Moja, posiana bodajże w lutym, wygląda w tej chwili tak (jakieś 2 cm wysokości):

Obrazek

Czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć, co z nią dalej robić? Czy przesadzić? Jeśli tak, to czy porozdzielać, czy całą kępkę? A może zostawić w tej torfowej doniczce, odczekać jeszcze z 2-3 tyg. aż się ociepli i od razu do gruntu z torfową doniczką? Z góry dziękuję ;:180
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
bylinki
50p
50p
Od: 31 sty 2012, o 10:32
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Z wysadzeniem do gruntu radzę poczekać do połowy maja aż minie obawa przymrozków. Takie maleństwa mogą zmarznąć. Wcześniejszy termin jeśli można zabezpieczyć przed przymrozkami.
Pozdrawiam Piotr
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2008, o 16:18

Post »

Raczej wsadzałabym ją po zimnej Zośce :) Ale co do tej pory - nie pikować, zostawić, tak jak jest?
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
bylinki
50p
50p

Post »

Ja bym poczekał aż korzenie zaczną przerastać przez doniczkę i wtedy podzielił bym na połowę i posadził taką niewielką kępkę do doniczki, orientacyjnie 9x9cm, pozostawiając fragmenty tej tekturowej doniczki. Jeżeli chce się mieć dużo to można rozpikować pojedynczo. Co się tyczy terminu wysadzania trzeba w tym okresie śledzić prognozy pogody.
Pozdrawiam Piotr
Awatar użytkownika
kajko278
500p
500p
Od: 20 sty 2013, o 17:32

Post »

Ja chciałam się pochwalić moim wysiewem parapetowym trawy pampasowej ze styczniaObrazek ;:138
Awatar użytkownika
przemekg
1000p
1000p
Od: 9 sty 2010, o 16:59

Post »

Z tego co pamiętam na opakowaniu nasion tej trawy które wysiewałem było napisane: wysadzać na miejsce stałe wiosną w drugim roku uprawy :roll:
Pozdrawiam
Cz. I
Cz. II
Awatar użytkownika
czysta
100p
100p
Od: 25 kwie 2012, o 14:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja pikowałam jak były malutkie, może ze 3 cm miały i miałam naprawdę sporo. Z braku wiedzy i wierząc "producentowi" czekałam aż jesienią się zeschną i wstawiłam do piwnicy. Wiosną obudziła się tylko jedna, która najmniej była sucha. Po prostu za późno je zabrałam do piwnicy. Miałam ogromne szczęście, że się jedna uchowała. Pikowałam po jednej siewce, nie kępami. Z tej malutkiej pojedynczej niteczki wyrosła spora kępa widoczna na zdjęciu wstecz ;:138
Chyba to samo opakowanie mieliśmy Przemek ;:113 w tym roku sadzę do gruntu :tan
Zapraszam do mojego wątku odnośnie Lagerstroemi http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 33&t=63329" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
przemekg
1000p
1000p

Post »

Ja też w tym roku ponownie podejmę wyzwanie i wiosną posadzę do gruntu jedną kępę i postaram się ją przezimować.
Przy zimowaniu w pomieszczeniu trzeba mieć na uwadze że jest to trawa zimozielona i nie można doprowadzić do zaschnięcia części nadziemnej.
Pozdrawiam
Cz. I
Cz. II
bylinki
50p
50p

Post »

W tym tygodniu będę odkrywać moje to zrobię parę zdjęć i wstawię.
Nie wszyscy są wstanie przez cały sezon dopilnować tych doniczek aby nie wyschły , a już raz udało mi się że roczne w gruncie przezimowały i o dziwo zakwitła, ale to tylko raz na kilka prób.
Pozdrawiam Piotr
Awatar użytkownika
przemekg
1000p
1000p

Post »

Zrób fotki również przed odkryciem.
Ja też eksperymentalnie zostawiłem małą sadzonkę w gruncie, pod grubym okryciem z suchej słomy, zima choć strasznie długa to raczej łagodna, niebawem się wszystko wyjaśni.
Dziś wystawiłem te zimujące w piwnicy ta co kwitła w temp ok 10 stopni przy okienku trochę za ciepło zaczęła rosnąć w piwnicy a stare liście troszkę podeschły, zrobię fotki, natomiast przechowywane w temp 0-5 stopni w zupełnej ciemności wyglądają jak w listopadzie gdy je zamykałem w tych ciemnościach zielone i nic nie podeschły.
Pozdrawiam
Cz. I
Cz. II
albercik
200p
200p
Od: 4 lis 2009, o 18:05

Post »

No to odkrywamy.
Na wierzchu suche badylki jakichś chwastów.
Obrazek
Potem mamy warstwę z liści (błoto się z nich zrobiło).
Obrazek
Obrazek
Doniczki postawione w dole na głębokość szpadla i obsypane ziemią.
Obrazek

Przezimowaną w ten sposób sadzonkę wyciągniętą trochę wcześniej pokazywałem dwie strony wcześniej, podrosła ale kot jej obgryzł liście.
Wyciągnąłem też z piwnicy w niedużej donicy, którą będzie łatwo wnieść na noc do ganku.
Obrazek
Awatar użytkownika
czysta
100p
100p
Od: 25 kwie 2012, o 14:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Albercik myślę, że zimowanie się powiodło ;:138 Piękna ta w doniczce. Moja jest w dużym, plastikowym, pękniętym wiadrze i parę razy musiałam ją rwać od gruntu bo skubana tak puściła korzenie. Przycinałeś jej może korzenie? Dzisiaj przytargałam swoją na ganek :heja i teraz każdy się o nią ociera :;230
Zapraszam do mojego wątku odnośnie Lagerstroemi http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 33&t=63329" onclick="window.open(this.href);return false;
albercik
200p
200p
Od: 4 lis 2009, o 18:05

Post »

Korzeni nie przycinałem bo nie wyrastają ani w kastrze ani w tej donicy, po prostu zrobiłem zbyt małe dziurki.
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”