Wertykulator jaki?
Re: Wertykulator jaki?
No właśnie tu jest problem. W okolicy mam 2 wypożyczalnie. Żadna z nich nie ma takich modeli na wynajem. No nic, może jeszcze coś znajdę w necie i na coś się zdecyduję. Dzięki za wskazówki
-
- 50p
- Od: 15 maja 2012, o 10:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Jaki wertykulator?
Witam,
Czy ktoś używał elektrycznego modelu Stiga SV 213 E lub Stiga SV 415 E i może podzielić się opinią?
Czy warto wydać ok. 500zł mając nadzieję, że jakość Stigi warta jest dopłaty, gdy najprostsze marketowe można mieć za 200-300zł?
Niestety spalinowa w moim przypadku nie wchodzi w grę.
To może porównanie - Stiga SV 213 E czy AL-KO 38 e ? Obydwa urządzenia elektryczne i funkcjonalnie zbliżone do siebie - który wybrać?
Czy ktoś używał elektrycznego modelu Stiga SV 213 E lub Stiga SV 415 E i może podzielić się opinią?
Czy warto wydać ok. 500zł mając nadzieję, że jakość Stigi warta jest dopłaty, gdy najprostsze marketowe można mieć za 200-300zł?
Niestety spalinowa w moim przypadku nie wchodzi w grę.
To może porównanie - Stiga SV 213 E czy AL-KO 38 e ? Obydwa urządzenia elektryczne i funkcjonalnie zbliżone do siebie - który wybrać?
Jaki wertykulator
Co myślicie na temat wertykulatora? Warto kupić taki sprzęt i ile może kosztować?
Mam dość zniszczony ogródek i zastanawiam się nad zakupem wertykulatora Uważacie, że to dobry pomysł? Jeżeli tak to możecie jakiś polecić?
Mam dość zniszczony ogródek i zastanawiam się nad zakupem wertykulatora Uważacie, że to dobry pomysł? Jeżeli tak to możecie jakiś polecić?
- PiotrekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 wrz 2011, o 08:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Dobry wertykulator
Do ogródka to glebogryzarka lepsza.
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
- anka22639
- 200p
- Od: 8 sty 2012, o 15:32
Odświeżam temat.... Pytanie czy taki aerator/ wertykulator za ok 350 zł jest dobrą inwestycją przy 100m2 trawniku? Wypożyczalni w okolicy nie mam
a na tak niewielki trawnik nie chcę wydawać majątku na urządzenie z którego będę korzystać kilka razy w roku. Widziałam takie urządzenia o mocy 1400W i 2300W w który bardziej warto zainwestować? Na co zwrócić uwagę przy zakupie tego typu urządzenia

Pozdrawiam Anka
Polecam coś na i o grillu http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Polecam coś na i o grillu http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
- nibyalicja
- 200p
- Od: 21 mar 2014, o 00:12
Ja kupiłam w znanej sieciówce L..dl ,urządzenie 2w 1. wertykulator i aerator w jednym.urządzenie ma wymienne wałki do poszczególnych prac.Nie kosztowało dużo a w pełni spełnia moje oczekiwania , doskonale oczyszcza trawnik z filcu.Mam ok 200m2 trawnika.Moim zdaniem i cena i wydajność urządzenia jest do zaakceptowania.Poszukaj sobie w sieci filmiku instruktażowego, fajnie i w przystępny sposób pokazali maszynę.
Wszystko co doskonałe dojrzewa powoli.
Jeśli za 350 zł uda Ci się kupić coś solidnego to będzie pracować dobrze i długo... oczywiście przy należytej dbałości o sprzętanka22639 pisze:Odświeżam temat.... Pytanie czy taki aerator/ wertykulator za ok 350 zł jest dobrą inwestycją przy 100m2 trawniku? [...]

- anka22639
- 200p
Poszukam czegoś niedrogiego bo uważam za bezsensowne wydawanie pieniędzy na sprzęt który będzie używany raz na jakiś czas na niewielki trawnik.
Pytanie: Mam trawnik który niestety zimą lekko zarósł /położone źdźbła ok 10cm/ potworzyły się kępki które częściowo pogniły -efekt częstych jesiennych wyjazdów - i nie wiem z czym startować.... koszenie /może być ciężko takie zgniłki/ aeracja, wertykulacja... sama nie wiem....
Pytanie: Mam trawnik który niestety zimą lekko zarósł /położone źdźbła ok 10cm/ potworzyły się kępki które częściowo pogniły -efekt częstych jesiennych wyjazdów - i nie wiem z czym startować.... koszenie /może być ciężko takie zgniłki/ aeracja, wertykulacja... sama nie wiem....
Pozdrawiam Anka
Na pewno najpierw trzeba skosić i to dość nisko. Oczywiście poczekaj aż podeschnie wszystko
Potem bym wygrabił, żeby się śmieć nie plątał i dopiero wertykulacja (nożami) 

- anka22639
- 200p
i tak zrobię
jak tylko
podsuszy ten obraz nędzy i rozpaczy 

Pozdrawiam Anka
Witam
Nadszedł czas aby zakupić jakieś urządzenie do wertykulacji....tak do 2tyś co ktoś może polecić ? bardzo proszę o opinie jest tego tyle a trudno coś wybrać......
Spalinowe
Biorę pod uwagę : WOLF-GARTEN VA 357 B i Powermat Model PM-AWS-65
Proszę może ktoś użytkuje i sobie chwali bardzo ważne dla mnie
Nadszedł czas aby zakupić jakieś urządzenie do wertykulacji....tak do 2tyś co ktoś może polecić ? bardzo proszę o opinie jest tego tyle a trudno coś wybrać......
Spalinowe

Biorę pod uwagę : WOLF-GARTEN VA 357 B i Powermat Model PM-AWS-65
Proszę może ktoś użytkuje i sobie chwali bardzo ważne dla mnie

Pozdrawiam Paweł
Sam sobie odpowiem....po wielu rozmowach - stwierdziłem że wydatek dość nietypowy bo urządzenie kosztuje a używa się go dwa lub trzy razy w roku decyzja zapadła ...kupiłem
WERTYKULATOR SPALINOWY 5,5KM PUBERT CESAR 45P

Trudno napisać czy to dobry wybór - sprawa jest świeża, ale jeśli ktoś zapyta za ok tydzień jaki się sprawuje to z przyjemnością odpiszę
Pozdrawiam
WERTYKULATOR SPALINOWY 5,5KM PUBERT CESAR 45P
Trudno napisać czy to dobry wybór - sprawa jest świeża, ale jeśli ktoś zapyta za ok tydzień jaki się sprawuje to z przyjemnością odpiszę
Pozdrawiam
Pozdrawiam Paweł
-
- 50p
- Od: 15 maja 2012, o 10:46
Jak dużą powierzchnię będziesz traktował tą maszyną? Masz już jakieś pierwsze wnioski?
Tak, ok 1500-1600 m2
Wnioski - maszynka super, cicho i bez zbędnej pracy wykonuje swoją czynność. Kosz faktycznie jest niepotrzebny - pierwsza praca na trawniku po 4 latach
zapewne trawnik jeśli nie odrośnie potraktuję glebogryzarką i założę nowy 
Z pierwszych wrażeń maszyna wygląda jak kosiarka i tak samo pracuje, ale robi całkiem inną pracę.
Zbiornik paliwa fajny bo duży i zapewne długo będzie się jeździło bez uzupełniania.Olej to 0,4 l - dostałem gratis przy zakupie.
Kupiłem z nożami uchylnymi i chyba to był najlepszy zakup bo noże rewelacja prócz tego, że tną darń i zbierają mech to jeszcze wyciągają kamyki i elementy o których nawet nie sądziłem, że są w ziemi ?.po budowie.
Jeśli mogę wypowiedzieć się o mechanice to rewelacja wszystko takie ?zbite? i sztywne?.to nie chińczyk.
Regulacje wysokości w pełnym zakresie co 1mm więc i tu nic dodać nic ująć.
Bardzo dobry sposób przejazdu wyłączonej maszyny- transportowa jazda.
No i to co zaznaczyłem noże ?to kawałki blachy narzędziowej jest ich 30 i zapewne wystarczą na długo, ale jeśli ktoś jest domowym majsterklepką to takie coś można zrobić samemu i naprawdę wymiana czy konserwacja elementów tego urządzenia jest rewelacyjna.
Jestem zadowolony, chociaż cena jest ze średniej półki, a na takie urządzenie może nawet z wysokiej.
Zapewne wertykulator przeżyje wszystkie urządzenia i sprzęt jaki posiadam, a jest już tego trochę.
Mam jeszcze wątpliwości co do silnika bo kupiłem z tym francuskim?.ale jest cichy i równo pracuje, to nowy sprzęt więc nie ma się co dziwić- wcześniej jednak sprawdzałem opinie o tych silnikach i nikt nie wypowiadał się jakoś nieprzychylnie.
Pozostałe urządzenia mam z silnikami hondy więc i tu była taka możliwość, aby posiadać taki silnik ..no cóż wybrałem tańszy egzemplarz o 600 zł.
Co do samej pracy na trawie- nacina i wyszarpuje wszystko to co niepotrzebne, a jest tego dużo po pierwszym przejechaniu może z 40m2 trawnika - kosz pełen i dwie taczki 150l jakiegoś mchu, starej trawy, i innych "drobiazgów" widać, że działa i robi swoją pracę.
Potem posypałem nawozem...a na następny dzień deszczyk podlał - zobaczę co będzie bo obecnie trawnik wygląda źle - ale to normalny objaw po wertykulacji.
Co jeszcze mogę napisać, zawsze wychodzę z założenia , że jeśli coś kupić to kupić dobrego, zastanawiałem się nad innymi modelami ale jak nie chińczyk, to wałki wymienne tylko całościowo(pomimo, że dodadają jakiś dodatkowy który się do niczego nie przydaje). albo opinie nieprzychylne no i całość konstrukcji - tak wytłumaczę od siebie - jeśli po uruchomieniu nie słyszę tylko silnika ale mnóstwo innych dźwięków jakieś metaliczne stuki, świsty, brzdęki, a próba ruchu urządzeniem powoduje, że wygina się ono we wszystkie kierunki tylko nie ten w którym to pcham - to dyskwalifikuje to urządzenie. To które kupiłem pozbawione jest tej wady.
Nie piszę po to aby zaraz je kupować jest drogie ja zapłaciłem 1800 zł, ale są droższe
ale moja ocena jest pozytywna i polecam urządzonko. Jest taka jak moja spalinowa taczka hako
którą eksploatuje już 20 lat.
Pozdrawiam
...a żeby nie było - urządzenia szukałem już od jesieni ubiegłego roku
Wnioski - maszynka super, cicho i bez zbędnej pracy wykonuje swoją czynność. Kosz faktycznie jest niepotrzebny - pierwsza praca na trawniku po 4 latach

Z pierwszych wrażeń maszyna wygląda jak kosiarka i tak samo pracuje, ale robi całkiem inną pracę.
Zbiornik paliwa fajny bo duży i zapewne długo będzie się jeździło bez uzupełniania.Olej to 0,4 l - dostałem gratis przy zakupie.
Kupiłem z nożami uchylnymi i chyba to był najlepszy zakup bo noże rewelacja prócz tego, że tną darń i zbierają mech to jeszcze wyciągają kamyki i elementy o których nawet nie sądziłem, że są w ziemi ?.po budowie.
Jeśli mogę wypowiedzieć się o mechanice to rewelacja wszystko takie ?zbite? i sztywne?.to nie chińczyk.
Regulacje wysokości w pełnym zakresie co 1mm więc i tu nic dodać nic ująć.
Bardzo dobry sposób przejazdu wyłączonej maszyny- transportowa jazda.
No i to co zaznaczyłem noże ?to kawałki blachy narzędziowej jest ich 30 i zapewne wystarczą na długo, ale jeśli ktoś jest domowym majsterklepką to takie coś można zrobić samemu i naprawdę wymiana czy konserwacja elementów tego urządzenia jest rewelacyjna.
Jestem zadowolony, chociaż cena jest ze średniej półki, a na takie urządzenie może nawet z wysokiej.
Zapewne wertykulator przeżyje wszystkie urządzenia i sprzęt jaki posiadam, a jest już tego trochę.
Mam jeszcze wątpliwości co do silnika bo kupiłem z tym francuskim?.ale jest cichy i równo pracuje, to nowy sprzęt więc nie ma się co dziwić- wcześniej jednak sprawdzałem opinie o tych silnikach i nikt nie wypowiadał się jakoś nieprzychylnie.
Pozostałe urządzenia mam z silnikami hondy więc i tu była taka możliwość, aby posiadać taki silnik ..no cóż wybrałem tańszy egzemplarz o 600 zł.
Co do samej pracy na trawie- nacina i wyszarpuje wszystko to co niepotrzebne, a jest tego dużo po pierwszym przejechaniu może z 40m2 trawnika - kosz pełen i dwie taczki 150l jakiegoś mchu, starej trawy, i innych "drobiazgów" widać, że działa i robi swoją pracę.
Potem posypałem nawozem...a na następny dzień deszczyk podlał - zobaczę co będzie bo obecnie trawnik wygląda źle - ale to normalny objaw po wertykulacji.
Co jeszcze mogę napisać, zawsze wychodzę z założenia , że jeśli coś kupić to kupić dobrego, zastanawiałem się nad innymi modelami ale jak nie chińczyk, to wałki wymienne tylko całościowo(pomimo, że dodadają jakiś dodatkowy który się do niczego nie przydaje). albo opinie nieprzychylne no i całość konstrukcji - tak wytłumaczę od siebie - jeśli po uruchomieniu nie słyszę tylko silnika ale mnóstwo innych dźwięków jakieś metaliczne stuki, świsty, brzdęki, a próba ruchu urządzeniem powoduje, że wygina się ono we wszystkie kierunki tylko nie ten w którym to pcham - to dyskwalifikuje to urządzenie. To które kupiłem pozbawione jest tej wady.
Nie piszę po to aby zaraz je kupować jest drogie ja zapłaciłem 1800 zł, ale są droższe

Pozdrawiam
...a żeby nie było - urządzenia szukałem już od jesieni ubiegłego roku

Pozdrawiam Paweł