Pomidorki koktajlowe - 3 cz.

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
hunters92
50p
50p
Od: 17 lip 2012, o 09:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pomidorki koktajlowe - 3 cz.

Post »

znacie jakiś sprawdzony środek na zapylanie pomidora? dużo jest tego w internecie a nie wiem czy to w ogóle działa.
Galadier
100p
100p
Od: 23 maja 2012, o 14:05

Post »

Podpowiedzcie mi proszę co zrobić z Black cherry i yellow pear shaped, które przerosły paliki? Pomidorki rosną na dwa i trzy pędy. Wymyśliłam tak, że ogłowię główne pędy, a niżej pozostawiałam kilka wilków i chę ogłowić każdy po pierwszym gronie. Czy to dobry pomysł, czy lepiej dosztukować palik a wilki poobrywać? Rosną jak dzikie!
Pozdrawiam Kinga
Awatar użytkownika
Dziunia87
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2013, o 09:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ogłowić i zostawić sobie te wilki , jak dla mnie :)
Galadier
100p
100p

Post »

:D
Zastanawiam się tylko, czy ta pomidorowa pazerność mnie nie zgubi. Dobrze, że mam duże odstępy miedzy nimi, to może faktycznie, niech sobie rosną trochę wszerz.
Pozdrawiam Kinga
Awatar użytkownika
tomate
200p
200p
Od: 27 kwie 2012, o 19:29

Post »

Galadier pisze:Podpowiedzcie mi proszę co zrobić z Black cherry i yellow pear shaped, które przerosły paliki? Pomidorki rosną na dwa i trzy pędy. Wymyśliłam tak, że ogłowię główne pędy, a niżej pozostawiałam kilka wilków i chę ogłowić każdy po pierwszym gronie. Czy to dobry pomysł, czy lepiej dosztukować palik a wilki poobrywać? Rosną jak dzikie!
Galadier, mogę ci napisać jak było u mnie z Yellow Pear. A więc prowadziłam jendego na jeden, drugiego na 2 a trzeciego na 3 pędy :;230 A więc... najwięcej owoców było na tym trzecim, a kiedyś puściłam go już na samopas. Wysoki był ponad 2 metry, ale grona na wysokościach były coraz większe, rozgałęzione i na jednym tak po 20 owoców. Były troszkę, ale nie dużo mniejsze jak te na innych krzakach. Krzak prowadzony na jeden pęd miał w gronach po 6-8 owoców i były ciut większe. Suma summarum nie opłaciło się na jeden pęd. Na twoim miejscu nie ogławiałabym go, tylko wypuściła dodatkowo 2-3 pędy.
Co do Black cherry, to przynajmniej u nas zostawiają go na busz albo conajmniej 3 pędy. Ale jak sama go jeszcze nie miałam.
Pozdrawiam
Ewa
Galadier
100p
100p

Post »

Tomate ja jedną gruszeczke też puściłam na żywioł eksperymantalnie i jakaś marna jest. Natomiast we wszystkich trzech odmianach które mam ( black cherry,n yellow pear, malinowy smaczek) zdecydowanie więcej pomidorów jest w górnych gronach. Od 1,5 tygodnia nic nie obrywam, zobaczymy co będzie. Chyba będę zbierala te koktajlówki z drabiny :;230

Black cherry na busz? No to musi być prawdziwy busz, u mnie prowadzony na dwa i trzy pędy to ogromne krzaczory ale widze że jak by mu pozwolić to już by miał ze 100 wilków i milion wilków na wilkach, wola krzaczenia się jest u niego ogromna :D
Pozdrawiam Kinga
Awatar użytkownika
tomate
200p
200p
Od: 27 kwie 2012, o 19:29

Post »

Ja mam też takiego krzaczora odmiany Blush. Mam dwa, jeden niestworzenie się krzaczy a drugi grzeczny na dwa pędy rośnie. Ten co się krzaczy jest w donicy a ten grzeczny pod folią w gruncie. Pewnie ten w donicy ma więcej jedzonka. Ciekawa jestem który lepiej zaowocuje. A Black cherry zasadzę na przyszły rok.
Pozdrawiam
Ewa
Awatar użytkownika
Dziunia87
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2013, o 09:02

Post »

Wczoraj zjadłam moje pierwsze koktajlowe pomidorki :) sama słodycz :) nakarmione naturalnym słoneczkiem i jak pachniały... Macie jakis sposób, by pomidorki nie pękały w trakcie zrywania z krzaka?

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2007, o 22:28

Post »

Pomidory mają na gałązce kolanko, jakieś 0,5 - 1cm od owocu. Warto przełamać na tym kolanku i zabrać owoc z szypułką, wtedy na pewno nie pęknie.
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 gru 2007, o 21:03

Post »

forumowicz , i jak , jadłeś już swoją koktailówkę? Pewnie już dojrzewa. :D
Pozdrawiam,Małgorzata
Awatar użytkownika
PaulaPola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 21:18

Post »

Czy u kogoś z Was zdarzyło się by Black Cherry mial pierwsze 2 grona normalne a pozostałe są jak megagrona?
Awatar użytkownika
ewa2019
1000p
1000p
Od: 6 sty 2012, o 21:42

Post »

Też podjadam koraliki :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Ewa
Awatar użytkownika
PaulaPola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 21:18

Post »

A te pomarańczowe to nie jest przypadkiem Venus?
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”