Mój storczykowy kącik :) cz.II
- Dufin
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 cze 2012, o 11:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Mój storczykowy kącik :) cz.II
Wybaczcie ale jestem zachwycona tymi pączkami Wyglądają jak małe szczypce Przyrastają ładnie każdego dnia, pewnie jeszcze długo do ich otwarcia, ale miło podglądać jak się zmieniają Ostatnie zdjęcie dla porównania całej rośliny ze standardowej wielkości kubkiem
I Nowe listki u moich maluszków
Phal. pulchra
Phal. bellina
Phal. Violacea var. Sumatra ma śmieszne listki. Poprzedni jakby się zatrzymał i został taki mały chyba go przesadzałam w świeży mech wówczas i może dlatego zatrzymał wzrost Ten najmłodszy na szczęście rośnie powoli... W tej chwili oba wyglądają razem jak serduszko
Mój reanimek Phal. Violacea x Phal. Penang Girl Korzonki powoli ciągle się wydłużają i listek tez już jest lepiej widoczny
I mój nieszczęsny Phal. Liodoro. Nieszczęsny bo ta reanimacja idzie mu jak krew z nosa. To już trzeci listek, który z zrzuca a korzonek wydłuża się w takim tempie, że chyba szybciej ja zniosę jajko. Kusi mnie by go wsadzić w słoik, ale ma za dużo brzydkich części na trzonie, które mogłyby gnić. Czasem wystarczy, że go za bardzo obsypię keramzytem i już robi się białawy nalot.. więc chyba jeszcze się połudzę, ze ruszy..
Ten wątek chyba w całości poświęcony będzie zieleninie, bo wszystko mi przekwita
I Nowe listki u moich maluszków
Phal. pulchra
Phal. bellina
Phal. Violacea var. Sumatra ma śmieszne listki. Poprzedni jakby się zatrzymał i został taki mały chyba go przesadzałam w świeży mech wówczas i może dlatego zatrzymał wzrost Ten najmłodszy na szczęście rośnie powoli... W tej chwili oba wyglądają razem jak serduszko
Mój reanimek Phal. Violacea x Phal. Penang Girl Korzonki powoli ciągle się wydłużają i listek tez już jest lepiej widoczny
I mój nieszczęsny Phal. Liodoro. Nieszczęsny bo ta reanimacja idzie mu jak krew z nosa. To już trzeci listek, który z zrzuca a korzonek wydłuża się w takim tempie, że chyba szybciej ja zniosę jajko. Kusi mnie by go wsadzić w słoik, ale ma za dużo brzydkich części na trzonie, które mogłyby gnić. Czasem wystarczy, że go za bardzo obsypię keramzytem i już robi się białawy nalot.. więc chyba jeszcze się połudzę, ze ruszy..
Ten wątek chyba w całości poświęcony będzie zieleninie, bo wszystko mi przekwita
- kahim
- Od: 30 cze 2011, o 10:55
Dufin, to może zrobisz konkurs pod tytułem " na jaki kolor zakwitńie dendrobium?" . Ja obstawiam jasny róż
- Dufin
Kasia zbyt chętnie kwitnie by miało być inne niż białe a tak swoją drogą.. są dendrobia jasnoróżowe? Czy tylko z obwódką jasnoróżową?
Gratulacje!!! Ogólnie wszystko ładnie się rozwija!! Pączki dendrobium wyglądają faktycznie jak szczypce kraba, jestem bardzo ciekawa jaki kolor będą miały kwiaty! Ja obstawiam biel z różem Nie martw się tym listkiem, który zahamował wzrost po przesadzeniu do nowego mchu, mi też się raz tak zdarzyło, po jakimś czasie listki podrastały równocześnie.
Martwi mnie jedynie Twoje Liodoro, czy ten słój nie jest aby zbyt duży? Widziałaś może na naszym forum opis reanimacji w kamieniach? Widziałam, że tu wiele osób chwaliło sobie ten sposób reanimacji. Może jeśli z keramzytem idzie kiepsko, to skusisz się na ten sposób?
Martwi mnie jedynie Twoje Liodoro, czy ten słój nie jest aby zbyt duży? Widziałaś może na naszym forum opis reanimacji w kamieniach? Widziałam, że tu wiele osób chwaliło sobie ten sposób reanimacji. Może jeśli z keramzytem idzie kiepsko, to skusisz się na ten sposób?
Pozdrawiam,
Marta
Marta
- furious
- Od: 28 wrz 2010, o 11:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Hehe, uwielbiam te wszystkie porównania na forumDufin pisze:Wyglądają jak małe szczypce
Trzymam kciuki za pąki, oby (tfu tfu ) nic im się po drodze nie przydarzyło
PS. A kolor? I tak będzie pewnie dufinowy
Pięknie wszystko idzie w siłę a to przecież podstawa do obitych i długich kwitnień .
Co do obstawiania koloru Dendrobium, ja stawiam na białe z różowym środkiem . Jak będzie całe białe to też super, biel to jednak taka klasyka . Jak słodko wyglądają te dendrobiowe pączuchy - takie dorodne i błyszczące .
Co do obstawiania koloru Dendrobium, ja stawiam na białe z różowym środkiem . Jak będzie całe białe to też super, biel to jednak taka klasyka . Jak słodko wyglądają te dendrobiowe pączuchy - takie dorodne i błyszczące .
- kahim
- Od: 30 cze 2011, o 10:55
Dufin, nie mam pojęcia czy istnieją wersje różowe, tak trzasnęłam dla śmiechu
W każdym razie zmieniam swój typ na żółte!
W każdym razie zmieniam swój typ na żółte!
- Dufin
Dziękuję Wam Kochani za miłe wpisy Co do koloru jest mi to w sumie obojętne, kupiłam roślinę dla samej przygody z nowym gatunkiem i sam widok pączków cieszy mnie niezmiernie Co dzień je oglądam. Jestem tylko ciekawa czy będzie pachnieć
Gratuluję pączków na dendrobium
Pozostałym pięknie rosną listeczki Widać, że odpowiada im Twoja opieka, skoro tak ładnie się odwdzięczają
Twój reanimek ma piękne korzonki Mojemu nie spodobało się w słoiku i znowu jest na keramzycie, jednak tym razem zasypałam mu lekko korzonki, ale nie stoi w podstawku z wodą.
Pozostałym pięknie rosną listeczki Widać, że odpowiada im Twoja opieka, skoro tak ładnie się odwdzięczają
Twój reanimek ma piękne korzonki Mojemu nie spodobało się w słoiku i znowu jest na keramzycie, jednak tym razem zasypałam mu lekko korzonki, ale nie stoi w podstawku z wodą.
- Dufin
Marto widziałam reanimację w kamieniach i od niej chciałam zacząć ale nie miałam kamieni użyłam pumeksu naczynie miałam za niskie, więc większość starych korzonków pogniła dlatego teraz szukałam wysokiego naczynia.. Keramzyt niestety mocno podciąga wodę w górę.. Mój Liodoro nawet nie jest teraz zakopywany tylko leży na keramzycie i dzięki temu mogę nalać więcej wody, która będzie parować i nic mi nie gnije. Bo gdy go chociaż trochę zakopię to zaczyna się pojawiać biała pleśń w miejscu gdzie są pozostałości po starych listkach czy korzonkach. Nie chcę za bardzo teraz przy nim majstrować i znowu zmieniać sposobu reanimacji bo boję się, że się całkiem zatrzyma.. wiesz.. on najpierw był w kamieniach, później w mchu, później w grubym podłożu a teraz w keramzycie Myślę, że wielkość słoika nie ma tu dużego znaczenia bo woda i tak jest wysoko, niemal na 3/4 wysokości, co innego gdyby była na samym dnie
Madziu dziękuję Mój maluch super sobie radzi, sama jestem zaskoczona, że nic mi nie gnije i że tyle nowych korzonków powypuszczał. Szkoda, ze Twojemu się nie spodobało ;) ale Ty masz takie dobre doświadczenia z keramzytem, że Twoje storczyki na pewno się z nim odnajdą, nie tylko te duże, ale i te mniejsze ;)
Madziu dziękuję Mój maluch super sobie radzi, sama jestem zaskoczona, że nic mi nie gnije i że tyle nowych korzonków powypuszczał. Szkoda, ze Twojemu się nie spodobało ;) ale Ty masz takie dobre doświadczenia z keramzytem, że Twoje storczyki na pewno się z nim odnajdą, nie tylko te duże, ale i te mniejsze ;)
Heh tak wszystkie moje duże pięknie rosną w keramzycie. Miałam 3 reanimki, które reanimowałam na keramzycie tak jak Ci to kiedyś opisywałam i 1 pięknie już sobie rośnie posadzony w keramzycie i rośnie mu już 3 listeczek, drugi też ładnie poszedł w korzonki i też go już wsadziłam, a ten kompletnie NIC. Zostawię go jednak teraz tak przysypanego i zobaczymy czy coś z niego będzie.
- Alice 12
- 1000p
- Od: 7 lip 2013, o 19:44
Gratuluje slicznych paczkow dendrobium i mam nadzieje ze kwiatuszki beda jeszcze piekniejsz
Pozdrawiam Alicja.
Sprzedam storczyki!
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 11&t=70001" onclick="window.open(this.href);return false;
Sprzedam storczyki!
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 11&t=70001" onclick="window.open(this.href);return false;
I ja sie dolaczam do komplementow i gratulacji!!! Fajnie to wyglada jak taki maluszek paczki juz ma i to swoje pierwsze .Moje dendrobium ,o ktorym Ci wspominalam jednak chyba keiki wypuszcza ,bo cos za dlugo to sie ciagnie i nic nie rosnie ,u Ciebie to poszlo blyskawicznie.
Maluszki pieknie rosna ,tutaj tez Ci sie brawa naleza! .Co do Liodoro ,coz ,rewelacja to to nie jest ,ale mam wciaz nadzieje ,ze ruszy.
Maluszki pieknie rosna ,tutaj tez Ci sie brawa naleza! .Co do Liodoro ,coz ,rewelacja to to nie jest ,ale mam wciaz nadzieje ,ze ruszy.