Roślinny pokój

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Karti
200p
200p
Od: 31 maja 2013, o 14:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Roślinny pokój

Post »

Fraszko zdjęcie aloesa dopiero jutro przy ładnym naturalnym świetle, a ja teraz płaczę, czy mówi ci coś: biały mały robaczek ok. 2-3mm biegający BARDZO szybko? ;:218 bo ja głupia już sama nie wiem co mam robić, grubosze wychodzą z ziemi, zaraz ziemię z ich doniczki wywalę no chyba, że ktoś mnie pocieszy że jest na nie jakiś sposób(na robaczki oczywiście).
Aha robaczki mają wzmożoną aktywność po podlaniu esencją herbaty xd pobiegały trochę i uciekły pod ziemię :evil:
Arleta
Moje wątki:
Roślinny pokój
Fraszka_1
1000p
1000p
Od: 16 cze 2013, o 15:41

Post »

Skoczognoki? Chociaż one lubią środowiska wilgotne... ale reszta opisu się zgadza. Odstrasza je herbata rumiankowa :)
Ale jeśli jest ich mało, to są nieszkodliwe :)
Awatar użytkownika
crazydaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2013, o 09:45

Post »

:wit Witaj, Karti! Popatrzylam sobie na Twoje roslinki - sliczne, zadbane... Papuzka cudna! A na regale widze "oczyma wyobrazni" wiszace hoje. Zdecydowanie. ;:108
Kinga
Fuksjoza, hojoza, ketmioza, czyli komus tu odbija... ;) cz.3 - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 05&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Zgoda bez polskiej czcionki/Adminka
Awatar użytkownika
Karti
200p
200p

Post »

Fraszko wilgotną ziemię trochę miałam, bo to w doniczce z szczepkami(moje większe grubosze których zdjęcie wrzuciłam wcześniej są na korytarzu i już nie podlewam ich) ja tu już odchodziłam od zmysłów co to może być :D za 2-3 godziny dorwę aparat to porobię zdjęcia :twisted: Aż bardzo niecierpliwię się kiedy będę mieć identyfikację tego nowiusieńkiego aloesa :D Myślę że to ten zwyczajny bo trochę podobny do drzewiastego ale ma większe, szersze i w ogóle :D
Zasuszę te zwierzaki, kimkolwiek są i jakiekolwiek mają motywy :;230

crazydaisy - dziękuję ślicznie miło mi tak się robi jak ktoś chwali moje roślinki, że śliczne, że zadbane bo opiekuję się nimi jak tylko potrafię :) Hoje mam, jeszcze się ukorzenia w wodzie na parapecie trzymajcie za nią kciuki :wink:
Arleta
Moje wątki:
Roślinny pokój
Awatar użytkownika
crazydaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A wiesz co? U mnie hoje ukorzeniaja sie w keramzycie, lub - kiedys nie mialam keramzytu, potem mialam go za malo - po prostu w ziemi. W wodzie nie probowalam, ale pewnie tez sie dadza. A jak sobie wyhodujesz od takiego zaszczepka, to satysfakcja gwarantowana. ;:108
Kinga
Fuksjoza, hojoza, ketmioza, czyli komus tu odbija... ;) cz.3 - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 05&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Karti
200p
200p

Post »

Crazydaisy a jak się nie uda to znajoma, która też ma masę kwiatuchów, da mi szczepkę hoi z korzonkami ;:108
Ja już o to zadbam! ;:224
Ale wolałabym swoje ukorzenione bo to taka satysfakcja jak mówisz :)
Arleta
Moje wątki:
Roślinny pokój
Awatar użytkownika
crazydaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Uda sie uda! Moim zdaniem hoje ukorzeniaja sie latwo. jeśli zaszczepek ma takie malusie wypustki, zalazki korzonkow, to juz w ogole nie ma bata, musi sobie dac rade. Jak nie mial, to moze mu troche dluzej zejsc, ale naprawde powinien sobie poradzic. U mnie jak do tej pory padla 1 sadzonka i chyba "jam to nie chwalacy sie uczynil" zbyt czesto ja podgladajac, zamiast dac jej czas. Mialam 2 belle, jedna sie ukorzenila, druga stala i stala, to ja jej zagladalam w "gacie" zeby zobaczyc czy juz... No i sie fochnela. ;:223 Teraz juz nie ruszam posadzonych w ziemi pedow, czekam na ich ruch. Wiesz jaka masz odmiane?
Kinga
Awatar użytkownika
Karti
200p
200p

Post »

crazydaisy - podobnież to hoja carnosa(różowa) tak mi forumowiczki podszepnęły, ja sama tak zastanawiałam się czy to nie to bo liście bardzo podobne(nawet bym rzekła, że identyczne!) :) Ja też już nie zaglądam czy puściła korzonki bo wszystkie rośliny które podglądałam to puściły korzenie dopiero jak o nich zapomniałam(tak miałam z nagarbią)
Arleta
Moje wątki:
Roślinny pokój
Awatar użytkownika
crazydaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Poszukalam fotki - tak, wyglada na carnose. Tego akurat nie mam, mam carnosy variegatki i tricolorki, w sumie podobny typ. I powiem Ci, ze "wariatka" wetknieta w keramzyt 07. 10, juz zaczela rosnac. Tyle, ze to wierzcholek, wiec nie musiala sie wysilac na tworzenie wierzcholka wzrostu. Za to australiska musiala sobie tworzyc wierzcholek, a juz ma rozdzielajace sie listeczki. Hoje sa calkiem sprawne.
Kinga
Awatar użytkownika
Karti
200p
200p

Post »

Jeszcze pewnie wszystko zależy od klimatu(chodzi mi o wilgotność etc) w pokoju w jakim rośnie/ukorzenia się.
Na razie niech tylko pokaże korzonki a rosnąć będzie po tym mogła nawet dopiero za rok (bo tak się ucieszę :D )
Arleta
Moje wątki:
Roślinny pokój
Awatar użytkownika
crazydaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pewnie tez. U nas dom z cegly, ogrzewanie elektryczne, temperatury... No, zlobek stoi w sypialni, gdzie jest pewnie z 19-20 stopni, ale w salonie przy oknie jest 16,5 dzis rano. Nie ma upalu. :roll:
Kinga
Awatar użytkownika
Karti
200p
200p

Post »

U mnie to raczej zimniej niż cieplej :D Ale dla roślinek wystarczająco :D
Ja sama jestem zimnolubna ;) jak jest powyżej 24*C to wykańczam się.
A teraz latam z wodą i aparatem(bo od razu załatwiam dwie rzeczy na raz, żeby stopy nie przemęczać :D) więc niedługo zdjęcia! :)
Arleta
Moje wątki:
Roślinny pokój
Awatar użytkownika
crazydaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U nas tez jak widzisz upalu nie ma. Az sie troche martwie czy hojom nie bedzie za zimno...
Kinga
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”