Adenium obesum(róża pustyni) cz.6

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
Krzysztof59
200p
200p
Od: 29 lip 2013, o 17:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Adenium (róża pustyni) cz.6

Post »

przemo1413 Muszę przyznać, kwiat śliczny i kolekcja fantastyczna.
Od ponad roku mam nasiona Adenium.Trafienie na ten wątek przypomniało mi o tym fakcie i zmobilizowało do działania. Mam nadzieję ,że nasiona jeszcze nie utraciły zdolności kiełkowania. W najbliższych dniach wysiewam. Co prawda na działce jeszcze sporo pracy ale już bliziutko jesień i zima i będzie to czas na zajęcie się uprawą mniejszych areałów - doniczkowych. Cieszę się ,że trafiłem na wątek o adenium :D
Serdecznie pozdrawiam - Krzysztof.
Pozdrawiam - Krzysztof
nicrum
100p
100p
Od: 6 kwie 2013, o 21:46

Post »

"onectica" co do Twoich ale;
onectica pisze:niepotrzebnie przykryłeś nasionka. Nie mówię, że będzie źle, doświadczenie wielu "siewców" jednak uczy, żeby tego nie robić.
1. Mój kolega z W-wy też tak mówił, zawsze mogę odkryć nasionka z pod tejo 0,5 cm warstwy ziemi i tak chyba zrobię i tak zrobiłem :D
pawel1988 pisze:I drugie mniejsze 'ale' - jakoś nie do końca jestem przekonana do tej mieszanki.
Po pierwsze: coś musi jednak przytrzymać wilgoć przez chwilę,
Może ty nie jesteś przekonana ale jak widać po moich Adenium rosną i to całkiem nieźle ;:138
2. Co potrzebne jest do wzrostu korzeni, ano m.innymi powietrze. Korzenie muszą rosnąć w odpowiednim podłożu dobrze nawożonym, a dobre podłoże to odpowiednia ilość wody składników pokarmowych i powietrza. Musi być przewiew w koronie i korzeniach nie morze tam panować zaduch i temu służy taka "gruzełkowata" mieszanka. Porowatość tych gruzełek służy do pobierania i oddawania wilgoci i składników pokarmowych "nawozów" AKADAMA pod tym linkiem znajdziesz informacje o tym podłożu prosto ze źródła. Wszystkie informacje można znaleźć też na wikipedii np. Tu.
Zrobię krótki opis składników mojej mieszanki.
Zeolit;
Zeolit jest produktem pochodzenia naturalnego. Dzięki swoim właściwoscią stał się idealnym składnikiem mieszanek glebowych, stosowanych do uprawy np. drzewek bonsai, dodawany do mieszanek glebowych w uprawie ogrodowej i doniczkowej.
1. Doskonale zatrzymuje wodę w glebie i redukuje wypłukiwanie składników odżywczych
2. Wpływa na utrzymywanie stałego pH w glebie
3. Skutecznie redukuje wymywanie nawozów ? zatrzymuje związki azotu w glebie
4. Wpływa korzystnie na wymianę jonową w glebie
5. Adsorbuje składniki odżywcze w swojej siatce krystalicznej a następnie sukcesywnie uwalnia składniki do gleby
6. Kontroluje zawartość NO2 w glebie
7. Jest doskonałym donorem pierwiastków śladowych Mg, CA, Fe, Mn, Mo
8. Efektywnie adsorbuje metale ciężkie z gleby?
Lawa;
Naturalny produkt powstały z lawy wulkanicznej, idealny dodatek do mieszanki glebowej dla drzewek, sadzonek itp.
1.Utrzymuje stałą wilgotność i temperaturę gleby. Nie ulega gniciu, a jego porowata struktura nie rozpada się pod wpływem ujemnej temperatury.
2. Bogaty w mineralne i organiczne elementy, które stymulują powstawanie systemu korzeniowego oraz wpływają na wzrost rośliny.
3. Całkowicie wolny od toksycznych substancji i szkodliwych mikroorganizmów.
4. Lava jest materiałem obojętnych, jednak niejałowym. W rzeczywistości zawiera: mangan, magnez, wapń, żelazo i potas.
Dzięki swoim cechom zapewnia odpowiednie napowietrzanie, zatrzymywanie wody, drenaż, dostarczanie minerałów makro i mikroelementów.
Bims;
Bims albo inaczej pumeks jest porowatą, szklistą skałą wulkaniczną, (to nie te białe pływające granulki z ogrodniczego czy marketu budowlanego błędnie sprzedawane przez sprzedających które rozetrzemy w palcach) która bardzo dobrze przechowuje wodę. Bims dodaję się do akadamy lub innych mieszanek ziemi do stosowania i w doniczkach i na gruncie. Dzięki niemu ziemia jest bardziej przepuszczalna, a korzenie mają dostęp do tlenu i lepiej rosną.
onectica pisze:jakoś mało wydaje mi się ziemi (a więc tej żyznej części)
Jeśli to co powyżej napisałem jest słabą odpowiedzią to dodam iż w np. Japonii wszystkie tego typu nasiona i sadzonki "sadzi się w akadamie tylko b.drobnej granulacji 0-2mm" Dla mnie to co wiem o tych składnikach mieszanki jest wystarczające i stosuje z powodzeniem od kilku lat.
onectica pisze:Po trzecie: dałeś dwa składniki o jednakowej granulacji. Czy one maja jakiś specyficzny wpływ na odczyn/właściwości podłoża? Bo jeżeli nie, to po co się tak bawić, zamiast jednego z nich dałabym czegoś, co ma lekko inne wymiary
O właściwościach akadamy, lawy, zeolitu i bimsu odpowiedź napisałem wyżej i dla tych właśnie właściwości mam tyle składników jednego podłoża. Wszystko jest o podobnej gradacji i to małej bo nie sadzę drzewa 20to letniego tylko nasionko które potrzebuje drobnego podłoża które będzie przewiewne, przepuszczalne i wydajne w stosunku wodnym jak i pokarmowym. Ziemia jaka by nie była z czasem zrobi się "klepiskiem" w którym korzenie nie będą miały siły się rozwijać.
onectica pisze:(btw czy piasek akwarystyczny jest bardzo drobny? pytam, bo nie wiem)
Opisałem w poprzednim poście też piasek akwarystyczny. Gradacja 0-2mm. Zwykły piasek kupiony w akwarystycznym i przesiany do pożądanej gradacji.
Może nie do końca sprecyzowałem mieszankę do nasionek więc jeszcze raz napiszę. 3/4 wysokości doniczki to mieszanka akadama, zeolit, lawa. piasek akwarystyczny w proporcjach 4/3/3/1 na wierzch 1cm ziemia do kaktusów i sukulentów i na wierzchu nasionko.
onectica pisze:Po czwarte: super doniczki własnej roboty! Od razu zwróciłam na nie uwagę!
Dziękuję Tobie i Marlence bardzo, fajnie że wam się podobają moje zimowe zajcia. Narobiłem tego z 30szt. o różnych wielkościach i kształtach
To np. doniczki z papieru, cementu i drobnych włukien szklanych
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

A tu już ceramika
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Z góry przepraszam jeśli MOD pomyśli że zaśmiecam temat zdjęciami doniczek ale proszę o nie kasowanie ich i dziękuję.

I na koniec mój zieleniak za który żona dzień w dzień mnie opie....sza ale nie dziwię się jej skoro co tydzień wędruje garść obornika granulowanego pod każde drzewko :heja ale za to wszystko rośnie że hoho.
Obrazek
Na końcu pod ścianą stoi też stolik na drzewka mojej pracy zimowej
Obrazek

Postaram się zdawać relację z wysiewu różyczek na bierząco i nie rozpisywać jak w ostatnich postach. Jedynym wytłumaczeniem takich wpisów jest podzielenie się swoimi doświadczeniami w uprawie "doniczkowej" Jeśli ktoś skożysta z tych postów i wyjdzie mu to na dobre to będę zadowolony.
Pozdrawiam Marcin N.
Natura naszym najlepszym nauczycielem
nicrum
100p
100p

Post »

Dzisiaj przyszedłem z pracy, zjadłeem obiad i poszedłem opryskac moje nasionka i co widzę, zobaczcie sami

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Może nie najlepeze te zdjęcia ale musiałem to uwiecznić.
Czy wydaje wam się to co mnie, kiełkuje?
dkf385
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 3 sie 2013, o 23:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ta róża pustyni to jakaś zaraźliwa choroba, chyba każdy kto ją zobaczy też chce taką mieć. Też już mam swoją sadzoneczkę, a z racji takiej różnorodności kolorów coś mi sie czuje że na jednej sie nie skończy.
nicrum
100p
100p

Post »

No to powodzenia w uprawie. Jeśli będziesz chcizł wybrać coś ciekawego zerknij Tu. Może ktoś już kupował w tym sklepie i wie coś o jakości produktów to się wypowie.
CzarnyFM
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 8 gru 2012, o 20:53

Post »

Osobiście kupowałem tam sporo nasionek i bardzo polecam ten sklepik wykiełkowały minimum 90% nasionek
pawel1988
100p
100p
Od: 1 wrz 2013, o 17:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

nicrum - oczywiście, że kiełkuje. Teraz z dnia na dzień będzie coraz lepiej. Swoją drogą bardzo ładne doniczki :D
Szykuję sie do drugiego wysiewu adenium - poprzednie wysiewałem w kwietniu, czekam tylko aż zaczną grzać.
nicrum
100p
100p

Post »

nicrum pisze:No to powodzenia w uprawie. Jeśli będziesz chciał wybrać coś ciekawego zerknij Tu. Może ktoś już kupował w tym sklepie i wie coś o jakości produktów to się wypowie.
nicrum
100p
100p

Post »

nicrum pisze:No to powodzenia w uprawie. Jeśli będziesz chciał wybrać coś ciekawego zerknij Tu. Może ktoś już kupował w tym sklepie i wie coś o jakości produktów to się wypowie.
nicrum
100p
100p

Post »

pawel1988 pisze:nicrum - oczywiście, że kiełkuje. Teraz z dnia na dzień będzie coraz lepiej. Swoją drogą bardzo ładne doniczki :D
W tej chwili to samo robią jeszcze dwa nasionka, a tak apro pos to posiałem 18 nasionek z tego sklepu.
pawel1988 pisze:Szykuję sie do drugiego wysiewu adenium - poprzednie wysiewałem w kwietniu, czekam tylko aż zaczną grzać.
Zasiej tera bo jeszcze słonko wysokie i masz szanse na kwiatki ;:215 przed zimą :wink:
pawel1988
100p
100p
Od: 1 wrz 2013, o 17:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

nicrum - myślę, że do końca września powinni już u mnie zacząć grzać, kwestia dwóch zimnych tygodni. Adenium do kiełkowania i prawidłowego rozwoju potrzebuje wysokiej temperatury powyżej 20 stopni, a teraz noce są dużo chłodniejsze.
Swoje nasionka kupowałem na all i z wysiewu kwietniowego doczekałem się 8 roślinek, z czego 5 rośnie i powiększa brzuszki ekstra, jedna to chyba jakaś miniaturowa odmiana, a dwie rosną i wyglądają słabo, ale żyją póki co :D .
nicrum
100p
100p

Post »

PAWEL1988 może brak "papu" z tego co wiem takie młode siewki trzeba dokarmiać nawozami, nawet do 3go roku życia częściej niż duże, dorosłe adenia. Nie zależnie od pory roku i wielkości rośliny. Po tym czasie adenia w naszym rozumieniu zwalniają wzrost ale to tylko tak nam się wydaje. Róża Pustyni rośnie jak wszystkie liściaki, czyli ma taki sam przyrost co rok ale w pierwszych miesiącach widać to gołym okiem a później wraz z wiekiem zanika to ale roslina nie zwalnia tępa wzrostu. Po prostu jest większa i trudniej zauważyć wzrost.
Myślę że mnie zrozumiałeś :idea: .
daszka
100p
100p
Od: 6 lis 2011, o 10:47

Post »

[size=150[/size] Witam Wszystkich zainteresowanych kupnem czerwonego adenium ( sadzonki około 25-30 cm) mieszkających we Wrocławiu lub okolicach. W sklepie Leroy Merlin na Bielanach Wrocławskich są takie Adenia i kosztują 29,90. Możliwe że je przecenią bo niestety są przekwitłe . Sama jestem posiadaczką takich, kupionych w 2011 roku i w domu zakwitły ponownie. Teraz są ogromne.
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”