Adenium obesum(róża pustyni) cz.6
- Krzysztof59
- 200p
- Od: 29 lip 2013, o 17:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Adenium (róża pustyni) cz.6
przemo1413 Muszę przyznać, kwiat śliczny i kolekcja fantastyczna.
Od ponad roku mam nasiona Adenium.Trafienie na ten wątek przypomniało mi o tym fakcie i zmobilizowało do działania. Mam nadzieję ,że nasiona jeszcze nie utraciły zdolności kiełkowania. W najbliższych dniach wysiewam. Co prawda na działce jeszcze sporo pracy ale już bliziutko jesień i zima i będzie to czas na zajęcie się uprawą mniejszych areałów - doniczkowych. Cieszę się ,że trafiłem na wątek o adenium
Serdecznie pozdrawiam - Krzysztof.
Od ponad roku mam nasiona Adenium.Trafienie na ten wątek przypomniało mi o tym fakcie i zmobilizowało do działania. Mam nadzieję ,że nasiona jeszcze nie utraciły zdolności kiełkowania. W najbliższych dniach wysiewam. Co prawda na działce jeszcze sporo pracy ale już bliziutko jesień i zima i będzie to czas na zajęcie się uprawą mniejszych areałów - doniczkowych. Cieszę się ,że trafiłem na wątek o adenium
Serdecznie pozdrawiam - Krzysztof.
Pozdrawiam - Krzysztof
-
- 100p
- Od: 6 kwie 2013, o 21:46
"onectica" co do Twoich ale;
2. Co potrzebne jest do wzrostu korzeni, ano m.innymi powietrze. Korzenie muszą rosnąć w odpowiednim podłożu dobrze nawożonym, a dobre podłoże to odpowiednia ilość wody składników pokarmowych i powietrza. Musi być przewiew w koronie i korzeniach nie morze tam panować zaduch i temu służy taka "gruzełkowata" mieszanka. Porowatość tych gruzełek służy do pobierania i oddawania wilgoci i składników pokarmowych "nawozów" AKADAMA pod tym linkiem znajdziesz informacje o tym podłożu prosto ze źródła. Wszystkie informacje można znaleźć też na wikipedii np. Tu.
Zrobię krótki opis składników mojej mieszanki.
Zeolit;
Zeolit jest produktem pochodzenia naturalnego. Dzięki swoim właściwoscią stał się idealnym składnikiem mieszanek glebowych, stosowanych do uprawy np. drzewek bonsai, dodawany do mieszanek glebowych w uprawie ogrodowej i doniczkowej.
1. Doskonale zatrzymuje wodę w glebie i redukuje wypłukiwanie składników odżywczych
2. Wpływa na utrzymywanie stałego pH w glebie
3. Skutecznie redukuje wymywanie nawozów ? zatrzymuje związki azotu w glebie
4. Wpływa korzystnie na wymianę jonową w glebie
5. Adsorbuje składniki odżywcze w swojej siatce krystalicznej a następnie sukcesywnie uwalnia składniki do gleby
6. Kontroluje zawartość NO2 w glebie
7. Jest doskonałym donorem pierwiastków śladowych Mg, CA, Fe, Mn, Mo
8. Efektywnie adsorbuje metale ciężkie z gleby?
Lawa;
Naturalny produkt powstały z lawy wulkanicznej, idealny dodatek do mieszanki glebowej dla drzewek, sadzonek itp.
1.Utrzymuje stałą wilgotność i temperaturę gleby. Nie ulega gniciu, a jego porowata struktura nie rozpada się pod wpływem ujemnej temperatury.
2. Bogaty w mineralne i organiczne elementy, które stymulują powstawanie systemu korzeniowego oraz wpływają na wzrost rośliny.
3. Całkowicie wolny od toksycznych substancji i szkodliwych mikroorganizmów.
4. Lava jest materiałem obojętnych, jednak niejałowym. W rzeczywistości zawiera: mangan, magnez, wapń, żelazo i potas.
Dzięki swoim cechom zapewnia odpowiednie napowietrzanie, zatrzymywanie wody, drenaż, dostarczanie minerałów makro i mikroelementów.
Bims;
Bims albo inaczej pumeks jest porowatą, szklistą skałą wulkaniczną, (to nie te białe pływające granulki z ogrodniczego czy marketu budowlanego błędnie sprzedawane przez sprzedających które rozetrzemy w palcach) która bardzo dobrze przechowuje wodę. Bims dodaję się do akadamy lub innych mieszanek ziemi do stosowania i w doniczkach i na gruncie. Dzięki niemu ziemia jest bardziej przepuszczalna, a korzenie mają dostęp do tlenu i lepiej rosną.
Może nie do końca sprecyzowałem mieszankę do nasionek więc jeszcze raz napiszę. 3/4 wysokości doniczki to mieszanka akadama, zeolit, lawa. piasek akwarystyczny w proporcjach 4/3/3/1 na wierzch 1cm ziemia do kaktusów i sukulentów i na wierzchu nasionko.
To np. doniczki z papieru, cementu i drobnych włukien szklanych
A tu już ceramika
Z góry przepraszam jeśli MOD pomyśli że zaśmiecam temat zdjęciami doniczek ale proszę o nie kasowanie ich i dziękuję.
I na koniec mój zieleniak za który żona dzień w dzień mnie opie....sza ale nie dziwię się jej skoro co tydzień wędruje garść obornika granulowanego pod każde drzewko ale za to wszystko rośnie że hoho.
Na końcu pod ścianą stoi też stolik na drzewka mojej pracy zimowej
Postaram się zdawać relację z wysiewu różyczek na bierząco i nie rozpisywać jak w ostatnich postach. Jedynym wytłumaczeniem takich wpisów jest podzielenie się swoimi doświadczeniami w uprawie "doniczkowej" Jeśli ktoś skożysta z tych postów i wyjdzie mu to na dobre to będę zadowolony.
Pozdrawiam Marcin N.
1. Mój kolega z W-wy też tak mówił, zawsze mogę odkryć nasionka z pod tejo 0,5 cm warstwy ziemi i tak chyba zrobię i tak zrobiłemonectica pisze:niepotrzebnie przykryłeś nasionka. Nie mówię, że będzie źle, doświadczenie wielu "siewców" jednak uczy, żeby tego nie robić.
Może ty nie jesteś przekonana ale jak widać po moich Adenium rosną i to całkiem nieźlepawel1988 pisze:I drugie mniejsze 'ale' - jakoś nie do końca jestem przekonana do tej mieszanki.
Po pierwsze: coś musi jednak przytrzymać wilgoć przez chwilę,
2. Co potrzebne jest do wzrostu korzeni, ano m.innymi powietrze. Korzenie muszą rosnąć w odpowiednim podłożu dobrze nawożonym, a dobre podłoże to odpowiednia ilość wody składników pokarmowych i powietrza. Musi być przewiew w koronie i korzeniach nie morze tam panować zaduch i temu służy taka "gruzełkowata" mieszanka. Porowatość tych gruzełek służy do pobierania i oddawania wilgoci i składników pokarmowych "nawozów" AKADAMA pod tym linkiem znajdziesz informacje o tym podłożu prosto ze źródła. Wszystkie informacje można znaleźć też na wikipedii np. Tu.
Zrobię krótki opis składników mojej mieszanki.
Zeolit;
Zeolit jest produktem pochodzenia naturalnego. Dzięki swoim właściwoscią stał się idealnym składnikiem mieszanek glebowych, stosowanych do uprawy np. drzewek bonsai, dodawany do mieszanek glebowych w uprawie ogrodowej i doniczkowej.
1. Doskonale zatrzymuje wodę w glebie i redukuje wypłukiwanie składników odżywczych
2. Wpływa na utrzymywanie stałego pH w glebie
3. Skutecznie redukuje wymywanie nawozów ? zatrzymuje związki azotu w glebie
4. Wpływa korzystnie na wymianę jonową w glebie
5. Adsorbuje składniki odżywcze w swojej siatce krystalicznej a następnie sukcesywnie uwalnia składniki do gleby
6. Kontroluje zawartość NO2 w glebie
7. Jest doskonałym donorem pierwiastków śladowych Mg, CA, Fe, Mn, Mo
8. Efektywnie adsorbuje metale ciężkie z gleby?
Lawa;
Naturalny produkt powstały z lawy wulkanicznej, idealny dodatek do mieszanki glebowej dla drzewek, sadzonek itp.
1.Utrzymuje stałą wilgotność i temperaturę gleby. Nie ulega gniciu, a jego porowata struktura nie rozpada się pod wpływem ujemnej temperatury.
2. Bogaty w mineralne i organiczne elementy, które stymulują powstawanie systemu korzeniowego oraz wpływają na wzrost rośliny.
3. Całkowicie wolny od toksycznych substancji i szkodliwych mikroorganizmów.
4. Lava jest materiałem obojętnych, jednak niejałowym. W rzeczywistości zawiera: mangan, magnez, wapń, żelazo i potas.
Dzięki swoim cechom zapewnia odpowiednie napowietrzanie, zatrzymywanie wody, drenaż, dostarczanie minerałów makro i mikroelementów.
Bims;
Bims albo inaczej pumeks jest porowatą, szklistą skałą wulkaniczną, (to nie te białe pływające granulki z ogrodniczego czy marketu budowlanego błędnie sprzedawane przez sprzedających które rozetrzemy w palcach) która bardzo dobrze przechowuje wodę. Bims dodaję się do akadamy lub innych mieszanek ziemi do stosowania i w doniczkach i na gruncie. Dzięki niemu ziemia jest bardziej przepuszczalna, a korzenie mają dostęp do tlenu i lepiej rosną.
Jeśli to co powyżej napisałem jest słabą odpowiedzią to dodam iż w np. Japonii wszystkie tego typu nasiona i sadzonki "sadzi się w akadamie tylko b.drobnej granulacji 0-2mm" Dla mnie to co wiem o tych składnikach mieszanki jest wystarczające i stosuje z powodzeniem od kilku lat.onectica pisze:jakoś mało wydaje mi się ziemi (a więc tej żyznej części)
O właściwościach akadamy, lawy, zeolitu i bimsu odpowiedź napisałem wyżej i dla tych właśnie właściwości mam tyle składników jednego podłoża. Wszystko jest o podobnej gradacji i to małej bo nie sadzę drzewa 20to letniego tylko nasionko które potrzebuje drobnego podłoża które będzie przewiewne, przepuszczalne i wydajne w stosunku wodnym jak i pokarmowym. Ziemia jaka by nie była z czasem zrobi się "klepiskiem" w którym korzenie nie będą miały siły się rozwijać.onectica pisze:Po trzecie: dałeś dwa składniki o jednakowej granulacji. Czy one maja jakiś specyficzny wpływ na odczyn/właściwości podłoża? Bo jeżeli nie, to po co się tak bawić, zamiast jednego z nich dałabym czegoś, co ma lekko inne wymiary
Opisałem w poprzednim poście też piasek akwarystyczny. Gradacja 0-2mm. Zwykły piasek kupiony w akwarystycznym i przesiany do pożądanej gradacji.onectica pisze:(btw czy piasek akwarystyczny jest bardzo drobny? pytam, bo nie wiem)
Może nie do końca sprecyzowałem mieszankę do nasionek więc jeszcze raz napiszę. 3/4 wysokości doniczki to mieszanka akadama, zeolit, lawa. piasek akwarystyczny w proporcjach 4/3/3/1 na wierzch 1cm ziemia do kaktusów i sukulentów i na wierzchu nasionko.
Dziękuję Tobie i Marlence bardzo, fajnie że wam się podobają moje zimowe zajcia. Narobiłem tego z 30szt. o różnych wielkościach i kształtachonectica pisze:Po czwarte: super doniczki własnej roboty! Od razu zwróciłam na nie uwagę!
To np. doniczki z papieru, cementu i drobnych włukien szklanych
A tu już ceramika
Z góry przepraszam jeśli MOD pomyśli że zaśmiecam temat zdjęciami doniczek ale proszę o nie kasowanie ich i dziękuję.
I na koniec mój zieleniak za który żona dzień w dzień mnie opie....sza ale nie dziwię się jej skoro co tydzień wędruje garść obornika granulowanego pod każde drzewko ale za to wszystko rośnie że hoho.
Na końcu pod ścianą stoi też stolik na drzewka mojej pracy zimowej
Postaram się zdawać relację z wysiewu różyczek na bierząco i nie rozpisywać jak w ostatnich postach. Jedynym wytłumaczeniem takich wpisów jest podzielenie się swoimi doświadczeniami w uprawie "doniczkowej" Jeśli ktoś skożysta z tych postów i wyjdzie mu to na dobre to będę zadowolony.
Pozdrawiam Marcin N.
Natura naszym najlepszym nauczycielem
-
- 100p
Dzisiaj przyszedłem z pracy, zjadłeem obiad i poszedłem opryskac moje nasionka i co widzę, zobaczcie sami
Może nie najlepeze te zdjęcia ale musiałem to uwiecznić.
Czy wydaje wam się to co mnie, kiełkuje?
Może nie najlepeze te zdjęcia ale musiałem to uwiecznić.
Czy wydaje wam się to co mnie, kiełkuje?
Ta róża pustyni to jakaś zaraźliwa choroba, chyba każdy kto ją zobaczy też chce taką mieć. Też już mam swoją sadzoneczkę, a z racji takiej różnorodności kolorów coś mi sie czuje że na jednej sie nie skończy.
-
- 100p
No to powodzenia w uprawie. Jeśli będziesz chcizł wybrać coś ciekawego zerknij Tu. Może ktoś już kupował w tym sklepie i wie coś o jakości produktów to się wypowie.
Osobiście kupowałem tam sporo nasionek i bardzo polecam ten sklepik wykiełkowały minimum 90% nasionek
-
- 100p
- Od: 1 wrz 2013, o 17:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
nicrum - oczywiście, że kiełkuje. Teraz z dnia na dzień będzie coraz lepiej. Swoją drogą bardzo ładne doniczki
Szykuję sie do drugiego wysiewu adenium - poprzednie wysiewałem w kwietniu, czekam tylko aż zaczną grzać.
Szykuję sie do drugiego wysiewu adenium - poprzednie wysiewałem w kwietniu, czekam tylko aż zaczną grzać.
-
- 100p
nicrum pisze:No to powodzenia w uprawie. Jeśli będziesz chciał wybrać coś ciekawego zerknij Tu. Może ktoś już kupował w tym sklepie i wie coś o jakości produktów to się wypowie.
-
- 100p
nicrum pisze:No to powodzenia w uprawie. Jeśli będziesz chciał wybrać coś ciekawego zerknij Tu. Może ktoś już kupował w tym sklepie i wie coś o jakości produktów to się wypowie.
-
- 100p
W tej chwili to samo robią jeszcze dwa nasionka, a tak apro pos to posiałem 18 nasionek z tego sklepu.pawel1988 pisze:nicrum - oczywiście, że kiełkuje. Teraz z dnia na dzień będzie coraz lepiej. Swoją drogą bardzo ładne doniczki
Zasiej tera bo jeszcze słonko wysokie i masz szanse na kwiatki przed zimąpawel1988 pisze:Szykuję sie do drugiego wysiewu adenium - poprzednie wysiewałem w kwietniu, czekam tylko aż zaczną grzać.
-
- 100p
- Od: 1 wrz 2013, o 17:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
nicrum - myślę, że do końca września powinni już u mnie zacząć grzać, kwestia dwóch zimnych tygodni. Adenium do kiełkowania i prawidłowego rozwoju potrzebuje wysokiej temperatury powyżej 20 stopni, a teraz noce są dużo chłodniejsze.
Swoje nasionka kupowałem na all i z wysiewu kwietniowego doczekałem się 8 roślinek, z czego 5 rośnie i powiększa brzuszki ekstra, jedna to chyba jakaś miniaturowa odmiana, a dwie rosną i wyglądają słabo, ale żyją póki co .
Swoje nasionka kupowałem na all i z wysiewu kwietniowego doczekałem się 8 roślinek, z czego 5 rośnie i powiększa brzuszki ekstra, jedna to chyba jakaś miniaturowa odmiana, a dwie rosną i wyglądają słabo, ale żyją póki co .
-
- 100p
PAWEL1988 może brak "papu" z tego co wiem takie młode siewki trzeba dokarmiać nawozami, nawet do 3go roku życia częściej niż duże, dorosłe adenia. Nie zależnie od pory roku i wielkości rośliny. Po tym czasie adenia w naszym rozumieniu zwalniają wzrost ale to tylko tak nam się wydaje. Róża Pustyni rośnie jak wszystkie liściaki, czyli ma taki sam przyrost co rok ale w pierwszych miesiącach widać to gołym okiem a później wraz z wiekiem zanika to ale roslina nie zwalnia tępa wzrostu. Po prostu jest większa i trudniej zauważyć wzrost.
Myślę że mnie zrozumiałeś .
Myślę że mnie zrozumiałeś .
[size=150[/size] Witam Wszystkich zainteresowanych kupnem czerwonego adenium ( sadzonki około 25-30 cm) mieszkających we Wrocławiu lub okolicach. W sklepie Leroy Merlin na Bielanach Wrocławskich są takie Adenia i kosztują 29,90. Możliwe że je przecenią bo niestety są przekwitłe . Sama jestem posiadaczką takich, kupionych w 2011 roku i w domu zakwitły ponownie. Teraz są ogromne.