Florovit
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Nawozy do fertygacji
Za każdym razem, to wystarczy 0,2%, tj 200g na 100 litrów wody. Chociaż są o wiele lepsze nawozy niż azofoska.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 1 maja 2014, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Hmmm, no ok, a innego możesz zaproponować do podlewania pomidorów ?
- ekopom
- -Moderator Forum-.
Choćby Symfo-vita, zawiera dużo różnych rodzajów proporcji w zależności od wieku rośliny.
pozdrawiam Ludwik
Dla jasności tego stwierdzenia powinno być dodane, że nie nadaje się do fertygacji, ale w liniach kroplujących . Chodzi o sprawy techniczne, a nie o skład nawozu.ekopom pisze:Azofoska nie jest przystosowana do fertygacji,
-
- 10p - Początkujący
- Od: 10 kwie 2015, o 10:15
W moim przypadku, to proszę się kierować jedynie Twoją wygodą. i jeżeli, to możliwe, to spisem nawozów, które podałem.
Zapomniałem jeszcze dopisać do listy nawozów Kristalon Zielny - Yara.
Pozdrawiam
Rafał
Zapomniałem jeszcze dopisać do listy nawozów Kristalon Zielny - Yara.
Pozdrawiam
Rafał
Proszę mi powiedzieć, w jaki sposób ten nawóz będzie podawany roślinom ?
-
- 10p - Początkujący
Chciałbym pomidory nawozić dolistnie. W moim przypadku będzie to bezpieczniejsze ponieważ pomidory mam w szklarni i nie robiłem badań gleby.
Pomidory podlewam rzadko, dopiero jak zauważę, że potrzeba im wody, ale za to podlewam dużą ilością wody. Dlatego uważam, że łatwiej będzie mi zapanować nad dokarmianiem pomidorów poprzez nawożenie dolistne.
Pozdrawiam
Rafał
Pomidory podlewam rzadko, dopiero jak zauważę, że potrzeba im wody, ale za to podlewam dużą ilością wody. Dlatego uważam, że łatwiej będzie mi zapanować nad dokarmianiem pomidorów poprzez nawożenie dolistne.
Pozdrawiam
Rafał
No to przyjmij do wiadomości , że nawożenie metodą oprysku dolistnego ma charakter interwencyjny. Nie może być stałym sposobem karmienia pomidorów.
Do zasilania pomidorów pod folią doglebowo wystarczy Ci sam NPK 9-9-15.W pełni owocowania przejdź na zasilanie saletrą potasową.
A, że to nie są bajki co piszę, poczytaj sobie :
https://nawozy.eu/wiedza/vademecum-nawo ... stnie.html
PS.. Pamiętaj , że pod folią deszcz nie pada, więc stosuj nawozy rozpuszczone w wodzie.
Do zasilania pomidorów pod folią doglebowo wystarczy Ci sam NPK 9-9-15.W pełni owocowania przejdź na zasilanie saletrą potasową.
A, że to nie są bajki co piszę, poczytaj sobie :
https://nawozy.eu/wiedza/vademecum-nawo ... stnie.html
PS.. Pamiętaj , że pod folią deszcz nie pada, więc stosuj nawozy rozpuszczone w wodzie.
-
- 10p - Początkujący
Dzięki.
Jeszcze Cię poproszę o podanie stężenie do podlewania nawozem NPK 9-9-15, ten nawóz jest granulowany.
Pozdrawiam
Rafał
Jeszcze Cię poproszę o podanie stężenie do podlewania nawozem NPK 9-9-15, ten nawóz jest granulowany.
Pozdrawiam
Rafał
Odpowiedz jeszcze sobie na takie pytania :
- czy folia była ściągana na zimę ?
- ile sezonów trwa uprawa w tym tunelu
Jeśli folia nie była ściągana na zimę - 2 dkg nawozu na 10 l wody przy każdym podlaniu. Jeśli była ściągana - 5 dkg na 10 l wody raz na tydzień.
- czy folia była ściągana na zimę ?
- ile sezonów trwa uprawa w tym tunelu
Jeśli folia nie była ściągana na zimę - 2 dkg nawozu na 10 l wody przy każdym podlaniu. Jeśli była ściągana - 5 dkg na 10 l wody raz na tydzień.
- Brat Pit
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 4 cze 2015, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Czy można fertygować pomidory w donicach kristalonem czerwonym codziennie? Skład http://www.yara.pl/crop-nutrition/produ ... -czerwony/
Jeżeli tak to w jakim stężeniu?
Jeżeli tak to w jakim stężeniu?
- ekopom
- -Moderator Forum-.
Jeśli są już owoce, to stężenie 0,2% jest w sam raz. Chyba, że popsuje się pogoda, to można zmniejszyć stężenie lub podlewanie codzienne.
pozdrawiam Ludwik
Stężenie 0,2 % to jest 2 gramy w litrze. Nawóz ma skład 12-12-36. Oznacza to, że w każdym litrze takiego roztworu będzie się znajdować 240 mg azotu, 240 mg fosforu i aż 720 mg potasu.
Nie jest to stężenie do fertygacji !
Do fertygacji tylko 1 g nawozu na litr wody. To steżenie jest niezależne od pogody. Rośliny zareagują w razie spadku temperatury i nasłonecznienia zmniejszonym zapotrzebowanie na wodę i sam ten fakt wystarczy. Po prostu rozłoży się w czasie ilość dostarczonego roślinom pokarmu niejako automatycznie.
Nie jest to stężenie do fertygacji !
Do fertygacji tylko 1 g nawozu na litr wody. To steżenie jest niezależne od pogody. Rośliny zareagują w razie spadku temperatury i nasłonecznienia zmniejszonym zapotrzebowanie na wodę i sam ten fakt wystarczy. Po prostu rozłoży się w czasie ilość dostarczonego roślinom pokarmu niejako automatycznie.