W wiejskim ogrodzie
- mar33
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 mar 2012, o 16:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: W wiejskim ogrodzie
Floksy super, Tuscany oszałamiająca i rudbekia trójklapowa rośnie od Cibie u mnie i ma się dobrze
Pozdrawiam Maria "Przyroda jest lekarstwem w każdej chorobie" Hipokrates
Moje wątki- zapraszam. Ogrodowy - aktualny cz.8
Mój wątek personalny
Moje wątki- zapraszam. Ogrodowy - aktualny cz.8
Mój wątek personalny
-
- 500p
- Od: 13 cze 2012, o 18:52
Marysiu pędzisz z wątkiem .że nadążyć nie mogę przecudną masz alejkę i nie widać żeby wody trawce brakowało , na moich ugorach trochę trawy z kończyną w maju i w czerwcu potem mimo podlewania wypalone prawie wszystko . Czy tą hortensję dębolistną masz z patyczków czy gotowy krzaczek ? , czy z różą rośnie fioletowy krwawnik czy to Heliotrop ?
pozdrawiam Ela
- korzo_m
- Od: 17 kwie 2006, o 10:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ta rudbekia trójklapowa jest piękna, proszę pozbieraj z niej nasionka.
- Helios
- Od: 15 cze 2010, o 18:56
Marysiu - po obejrzeniu, proszę wykasuj. Delikwent tak wygląda:
Chyba te boczne, odstające gałązki trzeba mu ciachnąć? Co Ty na to? On chyba szczepiony na tym zakręconym pniu?
Rudbekia przecudna, sąsiadka mi obiecała.
Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
Ogród Heleny cz.3
-
- Od: 8 kwie 2012, o 14:10
Marysiu, widzę, że masz różyczkę Elfe.
Bardzo Cię proszę o kilka informacji o niej:
- od kiedy u Ciebie rośnie,
- czy zanosi się na pnącą,
- jakiej wielkości ma kwiatki,
- jak się one zachowują w słońcu i w deszczu,
- i jak długo utrzymują się kwiaty.
Ogrodu gratuluję. Błędy popełniamy wszyscy i pewnie będziemy popełniać...
Każdy chce wynaleźć proch, choć on przecież już dawno wynaleziony... .
Twój ogród, jego układ, kolorystyka, rodzaje roślin - to odbicie Twojej duszy.
Jagoda
Heleno, laur piękny, pewnie często przycinany, bo gęściutki
Bardzo Cię proszę o kilka informacji o niej:
- od kiedy u Ciebie rośnie,
- czy zanosi się na pnącą,
- jakiej wielkości ma kwiatki,
- jak się one zachowują w słońcu i w deszczu,
- i jak długo utrzymują się kwiaty.
Ogrodu gratuluję. Błędy popełniamy wszyscy i pewnie będziemy popełniać...
Każdy chce wynaleźć proch, choć on przecież już dawno wynaleziony... .
Twój ogród, jego układ, kolorystyka, rodzaje roślin - to odbicie Twojej duszy.
Jagoda
Heleno, laur piękny, pewnie często przycinany, bo gęściutki
- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Marysiu i rośnie co roku? a moja znika
Elu dębolistną mam z nasionka; kupiłam w internecie kiedy jeszcze nikt nie słyszał o takowej i z paru nasion jedno wykiełkowało i jest roślina, ale często marznie i kwitnie jednym dwoma wiechami.
Nie mam heliotropu to jest krwawnik od Emila.
Dorotko możesz dostać w tym roku siewkę a w przyszłym nasionka.
Helenko tez myślę że Twój jest szczepiony i jest bardzo ozdobny. Wielkością chyba podobny i jak przestaniesz kupować liście bobkowe, a zaczniesz ciąć to powinien się zmieścić w oknie - nie wykasuję bo jest piękny, niech myślą że jest mój
tu jest kwiatek i pączki z 6 sierpnia (pierwszy)!
a to jest zdjęcie z wczoraj, ten najbardziej na lewo to ten z 6.08.
Jagódko tyle mogę powiedzieć o Elfe patrząc na nią kupiłabym ją jeszcze raz
Elu dębolistną mam z nasionka; kupiłam w internecie kiedy jeszcze nikt nie słyszał o takowej i z paru nasion jedno wykiełkowało i jest roślina, ale często marznie i kwitnie jednym dwoma wiechami.
Nie mam heliotropu to jest krwawnik od Emila.
Dorotko możesz dostać w tym roku siewkę a w przyszłym nasionka.
Helenko tez myślę że Twój jest szczepiony i jest bardzo ozdobny. Wielkością chyba podobny i jak przestaniesz kupować liście bobkowe, a zaczniesz ciąć to powinien się zmieścić w oknie - nie wykasuję bo jest piękny, niech myślą że jest mój
Różę mam od jesieni rok ubiegłego, zanosi się (a nawet zaniosła) na pnącą kwiatek jest dość duży, bardzo kształtny, u mnie rośnie w półcieniu, deszczu to one prawie nie widziały, bo zakwitła nie dawnoJagiS pisze:Marysiu, widzę, że masz różyczkę Elfe.Bardzo Cię proszę o kilka informacji o niej:- od kiedy u Ciebie rośnie,- czy zanosi się na pnącą,- jakiej wielkości ma kwiatki,- jak się one zachowują w słońcu i w deszczu,- i jak długo utrzymują się kwiaty.
tu jest kwiatek i pączki z 6 sierpnia (pierwszy)!
a to jest zdjęcie z wczoraj, ten najbardziej na lewo to ten z 6.08.
Jagódko tyle mogę powiedzieć o Elfe patrząc na nią kupiłabym ją jeszcze raz
TAK!Twój ogród, jego układ, kolorystyka, rodzaje roślin - to odbicie Twojej duszy.
- Sosenki4
- Od: 8 lut 2012, o 12:58
Marysiu, urlopuję i mam zaległości. Jednak na szczęśliwej, 7mej stronie CIę znajduję i podziwiam Twój ogród. Piękne zestawienie w rabacie anty-irminkowej. Czy mogłabym poprosić o nachyłka siarkowego nasionka ? Różę czerwoną mam, dalie też, to tylko Twojego siarkowego mi brakuje.
Aleja prowadząaca przez ogród, to jak ścieżka do zaczarowanego ogrodu.
Aleja prowadząaca przez ogród, to jak ścieżka do zaczarowanego ogrodu.
-
- 500p
- Od: 13 cze 2012, o 18:52
niesamowity kolor tego krwawnika i piękne połączenie - czy te krwawniki rozrastają się podobnie jak białe chwaściorki ? (te u mnie rosną pięknie )nawet je polubiłam .
nie wiedziałam , że z nasion można rozmnażać hortensję , nawet jak nie zakwitnie to ozdobą są liście (ponoć) takiej nie mam i muszę się rozejrzeć
nie wiedziałam , że z nasion można rozmnażać hortensję , nawet jak nie zakwitnie to ozdobą są liście (ponoć) takiej nie mam i muszę się rozejrzeć
pozdrawiam Ela
- Maska
- Kontakt:
Marzenko będę zbierać nasionka, zresztą już to robię. Miłego urlopu!
Elu ta hortensja ślicznie przebarwia się jesienią! Niestety w tym miesiącu połowę rośliny uschło nagle nie wiem czy z upałów czy go coś podgryzło Krwawniki mam od wiosny i mam nadzieję że przetrwają zimę, a kwitną od wczesnej wiosny i zmieniają kolory!
Elu ta hortensja ślicznie przebarwia się jesienią! Niestety w tym miesiącu połowę rośliny uschło nagle nie wiem czy z upałów czy go coś podgryzło Krwawniki mam od wiosny i mam nadzieję że przetrwają zimę, a kwitną od wczesnej wiosny i zmieniają kolory!
- Helios
- Od: 15 cze 2010, o 18:56
O key Marysiu, nie kasuj! Jak straci listki, to powiem ofiarodawcy, że to u Ciebie...
Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny cz.3
Ogród Heleny cz.3
- katharos
- 1000p
- Od: 4 sie 2012, o 12:16
Piękna Elfe
Marysiu czy ona jak przekwita to ma różowe plamki na płatkach....nie mam pewności ale chyba ją mam ...od znajomego przytachałam gałązkę, naczytałam się o szczepieniu i chyba rośnie, zobaczę na wiosnę.
Marysiu czy ona jak przekwita to ma różowe plamki na płatkach....nie mam pewności ale chyba ją mam ...od znajomego przytachałam gałązkę, naczytałam się o szczepieniu i chyba rośnie, zobaczę na wiosnę.
- calka
- Od: 14 paź 2012, o 19:56
Witaj Marysiu. Moje braki w edukacji ogrodniczej są zatrważające - do takich wniosków dochodzę oglądając mnogość gatunków i odmian w Twoim ogrodzie. Rudbekie są cudne. Posadziłam w ubiegłym roku kilka sadzonek ale nawet nie zamierzają kwitnąć. Tymczasem wybieram się do ogrodniczego po wrzosy, może jeszcze coś zmieści się do bagażnika . Pozdrawiam serdecznie.
Ewa
- Maska
- Kontakt:
Helenko będę Ci przypominać o podlewanie...i o wzięciu w jesieni do domu
Kasiu ten kwiat po lewej ma ponad 10 dni, ale mogę dzisiaj mu zrobić zdjęcie czy ma plamki. I jak ją ukorzeniłaś z patyczka i oczko? to ja też będę próbować
Witaj Ewuniu nie przerażaj się ja też wielu roślin nie znam, ale dzięki FO poznaję ! Nie mam wrzosów bo co kupie to nie potrafię ich utrzymać, więc traktuję je jako jednoroczne Jeżeli siewki rudbekii są to w końcu zakwitną, a jak zbiorę nasiona to mogę Ci posłać i posiejesz.
Kasiu ten kwiat po lewej ma ponad 10 dni, ale mogę dzisiaj mu zrobić zdjęcie czy ma plamki. I jak ją ukorzeniłaś z patyczka i oczko? to ja też będę próbować
Witaj Ewuniu nie przerażaj się ja też wielu roślin nie znam, ale dzięki FO poznaję ! Nie mam wrzosów bo co kupie to nie potrafię ich utrzymać, więc traktuję je jako jednoroczne Jeżeli siewki rudbekii są to w końcu zakwitną, a jak zbiorę nasiona to mogę Ci posłać i posiejesz.