Trawnik od zera,od czego zacząć - ZAKŁADANIE cz.1

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
ODPOWIEDZ
Marta L.
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 6 maja 2009, o 10:54

Post »

Witam,
chcialabym zalozyc jesienia trawnik, do tej pory bylo na nim pole kukurydzy. na dzien dzisiejszy pole jest zaorane, zbronowane, spryskane roundupem - niestety zostalo na nim bardzo duzo korzeni chwastow a dodatkowo ziemia jest w postaci duzych grud (nawet kilkanascie centymetrow srednicy). w jaki sposob moge pozbyc sie tych problemow? Reczne wyciaganie chwastow i rozgrabianie ziemi nie bardzo wchodzi w gre bo to ok 2000 m2, czy sa jakies narzedzia ulatwiajace?
dziekuje za informacje
marta
Łysy
200p
200p
Od: 22 cze 2008, o 21:27

Post »

Jeżeli oprysk był zrobiony perfekcyjnie ( to bardzo ważne pytanie ) i nie ma już tam perzu :?: :?:

to można użyć glebogryzarki - mała lub agregatowana z ciągnikiem rolniczym przemieli skutecznie wierzchnią warstwę gleby.

Ps. Bronowanie ciężką broną lub wykonanie zabiegu kultywatorem powinno większe fragmenty korzeni, darni "wygrabić"
:roll:
cecylia
50p
50p
Od: 27 kwie 2007, o 21:26

Nowy trawnik

Post »

Mam już nową trawkę , ma na pewno 10 cm czy przed koszeniem jeszcze przewałkować ten trawnik, bo jak jest mokro to sie zapada ziemia mimo,że było wałowanie. Gdzieś czytałam,że można wałować i po trzech dniach kosić. Czy to prawda?
wartek
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 18 wrz 2008, o 10:10

Post »

jeśli ziemia zapada sie pod stopami, to albo jest za slabo zageszczona, albo jest to glina ktora rozmiekla.
jeśli slabo zageszczona to przydaloby sie ja zwalowac, ale jeśli bylo to robione to prawdopodobnie jest to glina, a na to moze pomoc chyba tylko piaskowanie.
madlene81
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 31 maja 2009, o 11:22

Post »

Witam, jestem początkującym użytkownikiem, czytając cała historię tego postu bardzo dużo się dowiedziałam na temat zakładania trawnika a właśnie jestem na tym etapie. Wiem, że termin może nie jest idealny - ale z uwagi na małe dziecko i fakt że miałam trawę z "bobelkami" dzikich królików, postanowiłam założyć trawę jeszcze teraz.
Starą trawę spryskałam rundapem i po 3 tyg tzn. wczoraj cały ogród ok 550 - 600 m2 znajomy rolnik przeorał glebogryzarką. Teraz musimy ją wygrabić i wyrównać.
Mam pytanie czy powinnam przed posianiem trawy poczekać 2 tyg (wyczytałam to w tym poście) i spryskać jeszcze raz wschodzące chwasty(przed spryskaniem w całym odródzie zarosły jakieś dziwne kwiatki i - czy to nie jest konieczne i odrazu siać trawę.
Mam także bardzo ubogą ziemie i mój Tata doradził mi aby przed posianiem trawy sypnąć nawozem (saletra i jakiś wieloskałdnikowy z dużą zawartością Azotu).
Prosze o wskazówki
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jeżeli randap zniszczył chwasty, zwłaszcza wieloletnie i mające rozłogi w ziemi ( skrzyp, mozgawa, perz), to możesz ( jak najszybciej , bo jest deszczowo) przygotować glebę do siewu i posiać trawę. Z pewnością wraz z trawą wzejdą też i chwasty, ale, podczas koszenia trawy, większość z nich zginie.

Możesz również poczekać z siewem po wyrównaniu terenu pod siew, wtedy ( za 2-3 tygodnie) skiełkują Ci nasiona chwastów wydobytych podczas orki na wierzch i ponownie te chwasty zniszczyć.

Szkopuł w tym że , po ponownym zniszczeniu chwastów i posianiu trawy musisz trawę przykryć ziemią przegrabiając ziemię i wtedy znowu wydobędziesz na wierzch część nasion tkwiących w ziemi( ale już nie tyle co podczas orki), tak czy inaczej razem ze wschodem trawy pojawią się na trawniku i chwasty.

Gdybyś zaczynała prace miesiąc temu, półtora, doradzałbym ponowny oprysk po przygotowaniu gleby do siewu, teraz, gdybyś to jednak opóźniając siew ponownie zniszczyła wschodzące chwasty , to na siew trafisz w lipcu ,a wtedy z uwagi na upały możesz mieć problemy ze wschodem trawy ,( bez deszczowni).

Teraz proponuję, przygotować ziemię pod wysiew trawy, odczekać 7-10 dni, gdy stwierdzisz że oprysk zniszczył Ci uciążliwe chwasty a wschodzą tylko pospolite ,jednoroczne chwasty, siej trawę , przegrab po siewie grabkami , jednocześnie niszcząc wzeszłe chwasty.

Siejąc teraz ,bez ponownego oprysku chwastów( które odkryte w orce wzejdą) znaczną cześć chwastów zniszczysz podczas koszenia, opryskać chwasty w trawniku będziesz mogła dopiero w przyszłym roku. Robiąc oprysk trawy w tym roku możesz zniszczyć młodą trawę.
Karolina81
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 31 maja 2009, o 11:31

Post »

Jak skutecznie pozbyc sie ostrożnia polnego na młodym trawniku? Czy poprzez koszenie mozna go wyeliminowac? A moze nie obedzie sie bez oprysku? jeśli tak, jakiego?
Karolina
Awatar użytkownika
mbazyl
50p
50p
Od: 14 cze 2009, o 17:13

Trawnik od początku - mbazyl

Post »

Witajcie,

Mam pytanie dotyczące uprawy gleby pod trawę.
Krótka historia: Na małym kawałku planuje zasiać trawę. Rosły na niej wszystkie chwasty tego świata. Wypryskałem ostatnimi czasy wszystko i gleba jest zupełnie odchwaszczona. Planuje to jutro/pojutrze przejechać glebogryzarką, a następnie zasiać trawą. Tutaj moje pytania. Ta ziemie jest zupełnie jałowa. Jaki nawóz (najlepiej sypany) rodzicie zastosować, albo trochę "życia" w glebę dać. Chciałbym zasiać tam trawę taką golfową. Nie wiem jaki to rodzaj.
Czy po taki intensywnym oprysku można tam w tym roku siać, czy się wstrzymać? Czy w ogóle można jeszcze siać trawę?
Łysy
200p
200p
Od: 22 cze 2008, o 21:27

Re: Uprawa gleby pod trawę

Post »

mbazyl pisze:Rosły na niej wszystkie chwasty tego świata. Wypryskałem ostatnimi czasy wszystko i gleba jest zupełnie odchwaszczona.
Masz tam jeszcze parę kg :wink: nasion chwastów gotowych do kiełkowania...
mbazyl pisze:przejechać glebogryzarką
Nie zawsze warto - zo zależy od stanu gleby ( ubicia)
mbazyl pisze:Ta ziemie jest zupełnie jałowa. Jaki nawóz (najlepiej sypany)
Nawóz mineralny to nie jedyny czy główny sposób na poprawy żyzności gleby.
mbazyl pisze:trawę taką golfową. Nie wiem jaki to rodzaj
Pytaj o mieszankę "sportową" intensywnie użytkowaną.

Ps. Wpisz w wyszukiwarkę "trawnik" - to najbardziej rozpracowany temat na forum :)
Awatar użytkownika
mbazyl
50p
50p

Post »

Masz tam jeszcze parę kg Wink nasion chwastów gotowych do kiełkowania...
Da się jakoś zupełnie tego pozbyć?
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 paź 2005, o 19:21
Kontakt:

Post »

Musiałbyś czekać na kiełkowanie kolejnych i wówczas je zwalczać. Nigdy jednak całkowicie nie wyzbędziesz się nasion, bo choćby z wiatrem są przynoszone :wink:
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Suppa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 mar 2008, o 09:53

Post »

Trawę można spokojnie siać do 10 września, a przy sprzyjających warunkach nawet później więc masz sporo czasu :wink: Jeśli użyłeś roundapu to o ile dobrze pamiętam - już po paru dniach można siać.
Radziłbym jednak po uprawie gleby poczekać te 2 - 3 tygodnie i pozwolić wykiełkować chwastom które znajdą się przy powierzchni gleby. Wtedy łatwo je zniszczyć choćby samym grabieniem i dopiero posiać trawę.

A nawóz - na początek wystarczy jakiś NPK typu polifoska/ polimag.
Pozdrawiam, Maciek.
Awatar użytkownika
mbazyl
50p
50p

Post »

Użyłem Roundapu, Rofosatu.
Co do nawozu, kupiłem nawóz "golf".
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”