Ogród Madzi

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród Madzi

Post »

Kamienie na skalniaki pozbieraliśmy z sąsiadem na polu. Potem zapakowaliśmy na przyczepkę (taką niską dwukołówkę, więc po odczepieniu od traktora można było ją oprzeć o ziemię) i zawieźliśmy na miejsce. Do przetaczania co większych sztuk użyliśmy dźwigni z deski i kilku cegieł.
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
Awatar użytkownika
drewutnia
1000p
1000p
Od: 1 gru 2011, o 13:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Nieźle.Ja od paru lat nie mogę przenieść paru głazów w inne dogodniejsze miejsce :wink:
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Weź kawał dechy ( dobrze trochę ją sprofilować na końcu (w kształt zaostrzonego szpadla), podłóż pod kamień. W niewielkiej odległości od kamienia trzeba ustawić jedna na drugiej kilka cegieł (lepsze sa pustaki - większe, więc nie spadają, a deska się nie zsuwa) i można przetaczać. Na początek proponuję wziąć kogoś do pomocy i uważać, żeby nie zrobić sobie krzywdy - źle podparta deska może zjechać z cegieł i ku ku ;:145 gotowe.

Powodzenia, kobiety pracujące.
Z pozdrowieniami, Magda
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

A propos zimowych zajęć okołoogrodowych....

zrywka po sobącku:
Obrazek

Obrazek
Z pozdrowieniami, Magda
Awatar użytkownika
drewutnia
1000p
1000p
Od: 1 gru 2011, o 13:06

Post »

Nieźle,ale lód.ja bym sobie na łyżwach pojeździła ;:138
Z tymi kamieniami to powalczymy na wiosnę,ale pamiętam ,że nawet mąż próbował i ani drgneły :roll:
:wit
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Ewo, z bardzo dużymi kamieniami rzeczywiście może być ciężko. Czasem najgorszą częścią operacji jest wydłubanie z ziemi (w takiej sytuacji można trochę podkopać i za pomocą dźwigni wytoczyć z zagłębienia). Jak już wyjdzie - jest Wasz. Jednak wydaje mi się, że powyżej 100 kg może być ciężko.

Kiedyś miałam taki na polu, ciągle ktoś urywał o niego lemiesze. Okazało się, że do wyciągania potrzeba było 5 traktorów. Po wyciągnięciu okazało się, ze kamień ma 180 cm długości i od 80 cm do 140 cm wysokości (szerokość podobna). Do tej pory leży prze błotku. Chciałabym go przewieźć, ale na razie nie było okazji.

Lód faktycznie był wtedy świetny na łyżwy - sprawdzałam. Natomiast w tym roku jeszcze nie byłam. I póki co, zaczyna padać śnieg, więc na łyżwy będzie niezbyt dobrze.
Z pozdrowieniami, Magda
Awatar użytkownika
anym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2013, o 19:01

Post »

Madziu cześć :wit
Lód rzeczywiście wygląda jak lodowisko, powiedz proszę ile lat ma Twoja brzoza płacząca, czy ją na wiosnę podcinasz? Kupiłam w zeszłym roku taką mizerotkę i chciałabym, żeby się zagęściła
Wierzę, że są kwiaty, które się rodzą z spojrzeń ludzkich oczu. Anka
Moje wątki, Aktualny
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Moja brzózka płacząca rośnie u mnie jakieś 6-7 lat. Była kupiona za okazyjną cenę, zapewne ze względu na wyjątkowo paskudny wygląd. Korona składała się z dwóch marnych badylków, w dodatku zwisających na jedną stronę. Po dwóch czy trzech latach drzewko zagęściło się, a część gałęzi przywiązałam w taki sposób, aby rosły w różnych kierunkach, tworząc regularną koronę. Obecny efekt - na załączonych powyżej fotkach. Brzózki nie przycinam. Nie wolno tego robić zwłaszcza na wiosnę, gdyż tak potraktowana brzózka może wykrwawić się na śmierć. Jeżeli już - cięcie należy przeprowadzać w lipcu lub sierpniu. Później już nie, bo rany muszą zabliźnić się przed zimą.
Z pozdrowieniami, Magda
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Madziu na widok tych panów z drewnem na lodzie aż mnie wstrząsnęło. Ja się strasznie boję wchodzić na lód i nie lubię nawet patrzeć jak ktoś po lodzie chodzi. To efekt traumy z dzieciństwa, kiedy widziałam jak pod moim kolegą złamał się lód i tylko cudem udało się go wyciągnąć
Awatar użytkownika
Sylwia85
1000p
1000p
Od: 24 lut 2013, o 16:57

Post »

Witaj Madziu :wit , ale się uśmiałam ze zdjeciam na którym kotek patrzy się obiadek i jeszcze napis Coś by sie zjadło, świetne ;:306
http://images64.fotosik.pl/589/639df298d8566b81med.jpg piekne zdjecia też bardzo mi sie podoba.
Madziu a ten lud jest na tyle zamarźnięty że można po nim bezpiecznie chodzić? Pewnie ja to bym się bała.
Sklniak przesliczny, tylipany na tle kamienia piękne. A jeśli chodzi o kamienie to ja je bardzo lubię w ogrodzie. Też mam taki jeden z pola wyciagnięty ale czeka cierpliwie na przywóz, może kiedyś sie uda. Pozdrawiam cieplutko
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

O tak, włażenie na lód może być tragiczne w skutkach. Natomiast lód (,,czarny lód"), który powstał, jak to się u nas mówi ,,z wody" tzn. wyłącznie z zamarzniętej wody w okresie, kiedy nie było opadów śniegu i ma ponad 5 cm grubości jest zasadniczo bezpieczny. Okazuje się, że jest, wbrew pozorom, całkiem elastyczny. Padające drzewo nie załamuje takiej tafli, choć ją ugina. należny unikać miejsc bezpośrednio przy brzegu i tych, gdzie występuje prąd (na jeziorach przepływowych, takich jak nasze). Kiedyś przejechałam całe nasze jezioro na łyżwach. Swoją końcówkę znam i tam się czuję, jak na podwórku. Natomiast w okolicach środka jeziora wrażenie jest mocne. Dopiero wtedy widać, jak rozległy jest to akwen. A najlepsze jest wrażenie głębi pod stopami. Tym bardziej, że lód, zamarzając na tak rozległym zbiorniku, nie tworzy jednolitej tafli, tylko coś w rodzaju delikatnie pofalowanej powierzchni (to niezupełnie to, ale nie umiem tego lepiej wyrazić) poprzedzielanej dylatacjami, które powstają w wyniku naprężeń tafli. To całkiem tak, jakby chodziło się po wodzie.
Z pozdrowieniami, Magda
izaziem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2008, o 16:08

Post »

Widzę że mamy na forum nową Pomorzankę :wit Ogród masz przepiękny i fajnie, że się nim z nami dzielisz. Zajrzyj może na 'kaszubskie pogaduchy' jest tam parę fajnych babeczek i właśnie w środę mamy spotkanie ;:3 ;:3
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29

Post »

Zaglądałam tu już wczoraj, ale noc mnie dopadła.
Masz piękny ogród ;:oj .
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”