Mięsko bez pieczenia

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 6509
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Działka na Warmii

Re: Mięsko bez pieczenia

Post »

Chcecie jeszcze jedno zdrowe mięsko?
Zerknijcie tutaj, to jest automatyczne tłumaczenie z czeskiego, tak więc trochę ... hm... niezrozumiałe :), ale na zdjęciach wszystko dokładnie widać, a i czeski nie taki nam obcy, więc da się zrozumieć, prawda?

- Produkcja domowej szynki (CZ)

A proporcje produktów są np. tu:
- http://docs.google.com/viewer?a=v&q=cac ... p8Cg&pli=1
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
FIGA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 6999
Od: 16 cze 2007, o 10:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Łódź

Re: Mięsko bez pieczenia

Post »

Zrobiłam się głodna :P
Moje linki
KATARZYNA
Awatar użytkownika
krzysztofkhn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2021
Od: 15 wrz 2008, o 09:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Łódź

Re: Mięsko bez pieczenia

Post »

Nalewko !
To cosik po czesku nazywa się " nadobka k wyrobu synki" . Mam.
Golonka taka ze skórą, z bejcy, ugotowana w nadobce to jest dopiero coś.

Pozdrawiam.
Serdecznie Pozdrawiam.

Krzysztof Khn.
Awatar użytkownika
FIGA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 6999
Od: 16 cze 2007, o 10:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Łódź

Re: Mięsko bez pieczenia

Post »

Ja poproszę o przepis ;:180
Golonka w zamrażarce > to tylko robić ;:108
Moje linki
KATARZYNA
Kaja
500p
500p
Posty: 848
Od: 29 sie 2006, o 20:40
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Mięsko bez pieczenia

Post »

Ja niestety jestem mieszczuch i o eksperymentowamiu myślałam o produkcji takiego specyfiku w mieszkaniu.
Mąż ciągle powtarza,a pochodzi ze wsi,że u niego na Kaszubach wątrobianka wisiała w spiżarni przez kilka miesięcy i nie psuła się.
Współcześnie zrobiona w mięsnym przedsiębiorstwie już po kilku dniach przechowywania w lodówce nadaje się do wyrzucenia.
Jestem obeznana z produkcją wędlin,ponieważ w latach 80 pełną parą robiliśmy własne pyszne wędzonki z zakupionej na wsi rąbanki.
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 6509
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Działka na Warmii

Re: Mięsko bez pieczenia

Post »

No tak, ale teraz mięsko produkuje się nieco inaczej, bardziej masowo i jak z taśmy, więc jakość i smak różnią się znacznie od tego sprzed lat. A do tego "szybkie" receptury, byle więcej, byle szybciej... Może to stąd te kłopoty z przechowywaniem?
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
krzysztofkhn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2021
Od: 15 wrz 2008, o 09:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Łódź

Re: Mięsko bez pieczenia

Post »

Witajcie !

Przygotowanie golonki jest proste.
Mięsa należy kupić tyle, aby zmieściło się do rury / nadobki/ i zostało jeszcze trochę miejsca. Zastąpić ją można słoikiem, lub innym naczyniem, które nie zwęża się na górze.
Wcześniej mięsko umyć, osuszyć, wyjąć kość, nasolić, dodać ulubione przyprawy. Najlepiej trochę włoszczyzny i jedną cebulę, odrobinę pieprzu. Niech tak przygotowane poleży 3 - 5 dni w lodówce.
Włożyć do nadobki, w ten sposób aby skóra przylegała do ścianek nadobki.
Założyć sprężynę dociskową. W innym naczyniu docisnąć spodeczkiem, obciążyć słoiczkiem z wodą. Do nadobki wlać pól szklanki wody. Jeśli mięso wypije całą wodę to uzupełnić.
Gotować w wysokim garnku, na najmniejszym ogniu półtorej, dwie godziny.
Wyjąć nadobkę schłodzić. Na drugi dzień, na sekundę nadobkę włożyć do wrzątku, aby się odkleiła zawartość. Będzie sporo pysznej galarety.
Smacznego.
Serdecznie Pozdrawiam.

Krzysztof Khn.
Awatar użytkownika
FIGA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 6999
Od: 16 cze 2007, o 10:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Łódź

Re: Mięsko bez pieczenia

Post »

Czy dobrze zrozumiałam > mięska nie kroimy tylko drylujemy :!:
Moje linki
KATARZYNA
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10568
Od: 24 mar 2008, o 20:07
Lokalizacja: podkarpacie

Re: Mięsko bez pieczenia

Post »

heh ... trzeba w końcu kupić to profesjonalne naczynko ..

(do tej pory w butelkach plastikowych robiłam)
z uśmiechami Iza
u liski
Kaja
500p
500p
Posty: 848
Od: 29 sie 2006, o 20:40
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Mięsko bez pieczenia

Post »

Także kiedyś robiłam wędliny z szynkowarki,ale zanim dowiedziałam się,ze takie urządzenie ma znajoma i mogę pożyczyć robiłam własnym sposobem.
Stalowy kubek o pojemności 1 litra wyłożyłam workiem do mrożonek i do niego upchnęłam przygotowane wg przepisu mięso.
Worek szczelnie zawiązałam.Na to postawiłam spodeczek (potem używałam nakrętki od słoika),a na to słoik 0,9 l wypełniony wodą lub piaskiem.
I to wszystko.Mięso musi być przyciśnięte.Gdzieś w internecie widziałam,ze ktoś obciążył kamieniem.
Bardziej mi to odpowiadało niż stosowanie szynkowarki, a także jeden grat w mieszkaniu mniej.Oczywiście porcja mięsa nie może sięgać wyżej niż 0,5 do 2/3 wysokości garnka,aby słoik się nie przekrzywiał,bo nie będzie dobrze dociskał.
Teraz robię wędlinę wyłącznie wg przepisu Figi,bo przy szynkowarce trzeba bardzo uważać na temperaturę.
marzena 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2622
Od: 5 lip 2008, o 06:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Mięsko bez pieczenia

Post »

Ja robię wędliny trochę innym sposobem, bez zastosowania szynkowaru.Kupuję osłonkę grubą do wędlin Tnę ją na takie dlugie kawałki jak chcę.Wiążę mocno jeden koniec i napycham osłonkę wcześniej przygotowanym mięsem.Zawiązuję drugi koniec i parzę w dużym garnku.Oto efekty.
Wędlina z dodatkami-pieczarki,żółty ser i papryka.
Obrazek Obrazek
pozdrawiam Marzena
Spis moich linków
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10568
Od: 24 mar 2008, o 20:07
Lokalizacja: podkarpacie

Re: Mięsko bez pieczenia

Post »

Marzenko podaj przepis jeśli figa się nie obrazi
Ja mięsko figi uwielbiam ale chętnie spróbuję innego ...
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
FIGA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 6999
Od: 16 cze 2007, o 10:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Łódź

Re: Mięsko bez pieczenia

Post »

Jak bym mogła się obrazić za dobry przepis :P
Wszyscy z tego skorzystamy ;:108
Moje linki
KATARZYNA
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”