Podłoże do storczyków
- gerranium
- 200p
- Od: 27 mar 2019, o 11:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Podłoże do storczyków
Muszę przesadzić falenopsisa, którego dostaliśmy niedawno w prezencie.
Przygotowałam doniczkę
Zmówiłam korę śródziemnomorską, jak poleca norbert76. Zobaczę, jak się ona u mnie sprawdzi.
Czy dodatki do podłoża takie, jak seramis, czy pumeks ogrodniczy (inaczej skała wulkaniczna) mają uzasadnienie praktyczne? Czy są tylko zbędną (i nie tanią) dekoracją? Jakie jest Wasze zdanie na ten temat?
Przygotowałam doniczkę
Zmówiłam korę śródziemnomorską, jak poleca norbert76. Zobaczę, jak się ona u mnie sprawdzi.
Czy dodatki do podłoża takie, jak seramis, czy pumeks ogrodniczy (inaczej skała wulkaniczna) mają uzasadnienie praktyczne? Czy są tylko zbędną (i nie tanią) dekoracją? Jakie jest Wasze zdanie na ten temat?
Pozdrawiam
G.
G.
@gulwa
Twój storczyk wygląda bardzo zdrowo. Dopóki na pędzie nie ma pąków, można z powodzeniem przesadzać.
@gerranium
Ja od siedmiu lat uprawiam storczyki w grubej korze śródziemnomorskiej ze skałą wulkaniczną i sobie chwalę. Wychodzi trochę drogo zwłaszcza, że przesadzam co roku, ale warto. Storczyki nigdy nie chorowały i kwitną obficie. Podłoże sklepowe - marketowe zupełnie nie nadaje się do uprawy storczyków.
Twój storczyk wygląda bardzo zdrowo. Dopóki na pędzie nie ma pąków, można z powodzeniem przesadzać.
@gerranium
Ja od siedmiu lat uprawiam storczyki w grubej korze śródziemnomorskiej ze skałą wulkaniczną i sobie chwalę. Wychodzi trochę drogo zwłaszcza, że przesadzam co roku, ale warto. Storczyki nigdy nie chorowały i kwitną obficie. Podłoże sklepowe - marketowe zupełnie nie nadaje się do uprawy storczyków.
Pozdrawiam:)
- seedkris
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja mam podobne zdanie o tych sklepowych podłożach. To się po prostu nie nadaje do storczyków. Te rośliny uprawiam na domowym parapecie od 10 lat. Podłoże przygotowuję samodzielnie. Używam kory sosnowej z naszej sosny. Korę pozyskuję z martwych drzew, tzw odziomów. Grube kawały kory gotują w garze do bielizny, następnie suszę i rozłamuję na mniejsze kawałki. Granulacja to tak między orzechem laskowym a włoskim. Mech torfowiec dodaję w małej ilości, ok. 5 - 10%. Doniczki sklepowe też się nie bardzo nadają. W każdej wypalam dodatkowe otwory w ściankach.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
- Florencja1
- 50p
- Od: 16 cze 2021, o 09:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witajcie,
Czy podłoże dla storczyków należy wygotować? Jeśli tak to w jaki sposób? Mam podłoże, w którym rósł storczyk, który niestety zmarniał, korzenie mu gniły, jakieś robaczki takie maluteńkie pomarańczowe widziałam, też na moich oczach muszka chyba ziemiórka wchodziła przez dziurki do tej doniczki, i teraz nie wiem czy mogę je użyć ponownie czy powinnam je wygotować?
pozdrawiam
Agnieszka
Czy podłoże dla storczyków należy wygotować? Jeśli tak to w jaki sposób? Mam podłoże, w którym rósł storczyk, który niestety zmarniał, korzenie mu gniły, jakieś robaczki takie maluteńkie pomarańczowe widziałam, też na moich oczach muszka chyba ziemiórka wchodziła przez dziurki do tej doniczki, i teraz nie wiem czy mogę je użyć ponownie czy powinnam je wygotować?
pozdrawiam
Agnieszka
Agnieszka
- norbert76
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
Wygotować?
Kupujesz nowe podłoże, najlepiej korę śródziemnomorską bez żadnych dodatków.
Robaczki mogły się pojawić wskutek zbyt intensywnego mokrego podłoża.
Kupujesz nowe podłoże, najlepiej korę śródziemnomorską bez żadnych dodatków.
Robaczki mogły się pojawić wskutek zbyt intensywnego mokrego podłoża.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- Florencja1
- 50p
- Od: 16 cze 2021, o 09:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
dziękuję za odpowiedź, mam jeszcze trochę nowego podłoża dla storczyków, które niedawno zakupiłam, więc zużyję go. Tam jest jakaś kora, nie jestem pewna czy śródziemnomorska, jest zmieszana z róznymi innymi dodatkami.
Norbercie, widzę, że śledzisz na bieżąco posty dotyczące storczyków. 18/06 w wątku Ratowanie storczyków cz.2 napisałam ostatniego posta o moim zabiedzonym storczyku z pytaniem jak go uratować. jeśli masz jakiś pomysł i poradę to będę bardzo wdzięczna
Norbercie, widzę, że śledzisz na bieżąco posty dotyczące storczyków. 18/06 w wątku Ratowanie storczyków cz.2 napisałam ostatniego posta o moim zabiedzonym storczyku z pytaniem jak go uratować. jeśli masz jakiś pomysł i poradę to będę bardzo wdzięczna
Agnieszka
- norbert76
Jeśli chodzi o podłoże do storczyków to, jak napisałem lepiej użyć samej kory bez żadnych dodatków, które mają gotowe podłoża.
Korę kupisz na allegro.
Korę kupisz na allegro.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
A stosowaliscie korę z mikoryzą do phalenopsisów? Jakieś spostrzeżenia?
- gerranium
- 200p
- Od: 27 mar 2019, o 11:58
Zastosowałam raz korę z mikoryzą, ale żadna mikoryza w tej korze się nie rozwinęła
Pozdrawiam
G.
G.
- zenzi
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 11 wrz 2022, o 14:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Posadziłem ostatnio swoje cambrie do czystej kory piniowej, ale niestety od tego czasu zaczęły mi więdnąć. Wydaje mi się, że jest to za grube podłoże dla nich. Pomyślałem by dodać do podłoża trochę chipsów kokosowych. Niestety nie było nigdzie gotowych, więc kupiłem sprasowaną kostkę. Przeczytałem jednak, że w takie kostki nie tylko należy namoczyć w wodzie, lecz tak naprawdę kilkukrotnie przepłukać, gdyż mogą się w nich znajdować szkodliwe dla roślin taniny i sole (fakt, przecież kokosy często rosną przy brzegach mórz). Ile razy i jak długo płukać by mieć pewność, że niczego nie zrobię swoim roślinkom?
- norbert76
A gdzie wyczytałeś żeby płukać?
Przecież te chipsy czy jakiekolwiek inne podłoże jest z reguły przez producenta wpierw czyszczone z wszelkich zanieczyszczeń.
Jeśli masz problem z utrzymaniem jędrności to po prostu może za rzadko/zbyt krótko namaczasz.
Namaczasz gdzieś do pół godziny i kolejne namaczanie jak tylko podłoże przeschnie.
Nie ma zupełnie potrzeby nic dodawać, ale jeśli to niewiele tego co kupiłeś. Natomiast jeśli chodzi o chipsy kokosowe, to nie wiem gdzie szukałeś, ale bez problemu kupisz je na allegro... jest mnóstwo ofert.
Na marginesie, palmy kokosowe nie przeżyłyby w zasolonym podłożu, to nie namorzyny. To, że część z nich - bo przecież nie wszystkie, rośnie przy brzegu morza, nie oznacza przecież, że wodę czerpie z niego... , tylko normalnie albo z wód gruntowych albo z obfitych opadów deszczu.
Ps. Następnym razem radzę zweryfikować uzyskane informacje w kilku źródłach, bo często można trafić na bzdury.
Przecież te chipsy czy jakiekolwiek inne podłoże jest z reguły przez producenta wpierw czyszczone z wszelkich zanieczyszczeń.
Jeśli masz problem z utrzymaniem jędrności to po prostu może za rzadko/zbyt krótko namaczasz.
Namaczasz gdzieś do pół godziny i kolejne namaczanie jak tylko podłoże przeschnie.
Nie ma zupełnie potrzeby nic dodawać, ale jeśli to niewiele tego co kupiłeś. Natomiast jeśli chodzi o chipsy kokosowe, to nie wiem gdzie szukałeś, ale bez problemu kupisz je na allegro... jest mnóstwo ofert.
Na marginesie, palmy kokosowe nie przeżyłyby w zasolonym podłożu, to nie namorzyny. To, że część z nich - bo przecież nie wszystkie, rośnie przy brzegu morza, nie oznacza przecież, że wodę czerpie z niego... , tylko normalnie albo z wód gruntowych albo z obfitych opadów deszczu.
Ps. Następnym razem radzę zweryfikować uzyskane informacje w kilku źródłach, bo często można trafić na bzdury.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta