Bonsai - sztuka dla wszystkich,instrukcja tworzenia
- karpek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lut 2008, o 11:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Absolutnie jej nie męczyć i jeżeli tylko jeszcze żyje ( i w ogóle przeżyje) - wsadzić do dużej doniczki i pozwolić rosnąć. Formowanie można zaczynać na roślinie w pełni zdrowej i wyrośniętej ze zdrowym systemem korzeniowym. Mam prawie 2-letnią glicynię z nasiona i podobne plany. Ale też np. nie wiem jak zareaguje na cięcie korzeni, które zamierzam przeprowadzić przyszłą wiosną. Glicynia jako bonsai powinna byc formowana w większym formacie. Czyli drzewko - nawet do metra wysokości. Zawsze wskazane jest wstawienie zdjęcia by coś więcej powiedzieć o roślinie. Moja wygląda tak:
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Pozdrawiam - Janusz K.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 22 lis 2009, o 23:24
Re: Bonsai
No ja też mam podobą glicynie, ma kilka gałązek ale mam podobny problem, z tego co się udało mi dowiedzieć to trzeba przez przynajmniej rok dwa dać jej swobodnie rosnąć potem dopiero można wykonywać jakiekolwiek zabiegi, to samo ma się z miłorzębem, pilnuje go tylko aby mi teraz nie przemarzł.
-
- 0p - Nowonarodzony
Re: Czy ktoś z Was interesuje się Bonsai ?
Witam wszystkich czytających, Ja stety też zaraziłem się bonsai, mam już kilka roślinek i będe teraz o nie dbał i pewnie za jakiś czas zacznę jakieś zabiegi pielęgnacyjne, teraz zajmuję się Adenium mam nadzieję że przetrwa mi zimę i będzie mi dobrze rosło. miłorząb odstawiam aby podrósł no i glicynie jeszcze roczek pewnie, rośnie mi z nasionka, ale ma już ok 20 cm.
Rok - dwa?? To zależy od drzewka - glicynii ze zdjęcia w poście socurka dałbym przynajmniej 5-7 lat...Oczywiście w tym czasie delikatnie przycinać żeby się zagęszczała
...
-
- 0p - Nowonarodzony
No po dwuch latkach można by już gdzie niegdzie uszczypnąć aby się zagęszczała, nic więcej.
Do Karpka albo innych znawców bonsai
Przez rok doczekałam się takich drzew.
Są to lagerstremie indyjskie. Urosły z nasion. Zimą straciły wszystkie liście, ale od 2 tygodni intensywnie wypuszczają nowe liście i gałązki.
Proszę, powiedzcie, jak je prowadzić, żeby mi bonsai wyszło. Wielkość można odczytać po tym, że są przyczepione do patyka do szaszłyków. Przyciąć, doczepić do czegoś, rozkrzewić? Tylko w jaki sposób?
Pomóżcie, bo to moje pierwsze roślinki z nasion i chcę się uczyć powoli robić bonsai.
Pozdrawiam
Przez rok doczekałam się takich drzew.
Są to lagerstremie indyjskie. Urosły z nasion. Zimą straciły wszystkie liście, ale od 2 tygodni intensywnie wypuszczają nowe liście i gałązki.
Proszę, powiedzcie, jak je prowadzić, żeby mi bonsai wyszło. Wielkość można odczytać po tym, że są przyczepione do patyka do szaszłyków. Przyciąć, doczepić do czegoś, rozkrzewić? Tylko w jaki sposób?
Pomóżcie, bo to moje pierwsze roślinki z nasion i chcę się uczyć powoli robić bonsai.
Pozdrawiam
- karpek
No cóż, oryginalny nie będę. Trzeba wiele, wiele lat (conajmniej 5) aby z drzewka prowadzonego z nasionka stworzyć coś co przypominało by drzewko bonsai lub nadawało się do prowadzenia w tym kierunku. Zdecydowanie polecam kupno drzewka w którymś z marketów, lub na wiosnę wybrać jakieś drzewko ze szkółki. Zdecydowanie coś co ma zdecydowanie grubszy pień. Można także zabawę zacząć np. z gruboszem, hobbitem czy fikusem beniamina. Osobiście od nasion próbowałem z: płomieniem Afryki, jakarandą i akacją srebrzystą. Wynik: prawdopodobnie stracone 2 lata (przez moją głupotę) ale rośliny warte polecenia (szczególnie akacja) dlatego, że pień w miarę szybko grubieje.
Trudno powiedzieć jak będzie u Twoich lagestroemii - ale nie zrażaj się, te drzewka są na razie za młode.
Trudno powiedzieć jak będzie u Twoich lagestroemii - ale nie zrażaj się, te drzewka są na razie za młode.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Pozdrawiam - Janusz K.
Dzięki.
Ja wiem, że to wiele lat trwa, ale chciałam wyhodować coś z nasionka i doczekałam się takich.
Reasumując: mam po prostu je zestawić i poczekać 2 lata i dopiero wtedy zacząć myśleć o bonsai, tak? Czy jakoś próbować jest rozkrzewić już tej wiosny?
Ja wiem, że to wiele lat trwa, ale chciałam wyhodować coś z nasionka i doczekałam się takich.
Reasumując: mam po prostu je zestawić i poczekać 2 lata i dopiero wtedy zacząć myśleć o bonsai, tak? Czy jakoś próbować jest rozkrzewić już tej wiosny?
- karpek
Na bonsai z reguły wybiera się rośliny (ogólnie), które już w młodości mają jakieś predyspozycje w tym kierunku. Tzn. np.: już jako młode rośliny mają gruby pień lub dużo rozgałęzień "od dołu", małe liście. Hodując drzewko od nasiona mamy teoretycznie na to jakiś wpływ - chociaż na efekty czeka się dłużej.
Oczywiście korekty i cięcia wykonuje się cały czas (w okresie wegetacji) - i to jest odpowiedzią na Twoje pytanie.
Roślinę po prawej stronie należało by ściąć na wysokości ok. 20 cm. Nie chcę Cię do tego namawiać, bo nie wiem jak zareaguje roślina - czy przeżyje i czy rozgałęzi się - a i powiesz później, że przeze mnie ją zmarnowałaś. Ale tak mniej więcej ta przygoda się zaczyna i to jest tylko przykład.
Oczywiście korekty i cięcia wykonuje się cały czas (w okresie wegetacji) - i to jest odpowiedzią na Twoje pytanie.
Roślinę po prawej stronie należało by ściąć na wysokości ok. 20 cm. Nie chcę Cię do tego namawiać, bo nie wiem jak zareaguje roślina - czy przeżyje i czy rozgałęzi się - a i powiesz później, że przeze mnie ją zmarnowałaś. Ale tak mniej więcej ta przygoda się zaczyna i to jest tylko przykład.
Pozdrawiam - Janusz K.
Pozdrawiam - Janusz K.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 24 lut 2010, o 21:52
Przycięcie bonsai fikus
Witam was serdecznie
Dostałam w prezencie takie drzewko i mam parę pytanek:
1) jest w doniczce bez dziurek czy zmienić czy nie? widać że to młoda roślinka
2) chciałabym aby mój bonsai nabrał kształtu bardziej rozległego. Jest to moje pierwsze drzewko i nie mam doświadczenia w przycinaniu. Jak to robić i może ktoś pomocny jakoś mi pomoże w przycięciu. Zrobiłam fotki z każdej strony, widać na zdjeciach pokazujące się nowe listki czy je też mogę przyciąć?
Bardzo proszę o pomoc jakiegoś specjalistę od bonsai.
Dziękuję serdecznie.
Dostałam w prezencie takie drzewko i mam parę pytanek:
1) jest w doniczce bez dziurek czy zmienić czy nie? widać że to młoda roślinka
2) chciałabym aby mój bonsai nabrał kształtu bardziej rozległego. Jest to moje pierwsze drzewko i nie mam doświadczenia w przycinaniu. Jak to robić i może ktoś pomocny jakoś mi pomoże w przycięciu. Zrobiłam fotki z każdej strony, widać na zdjeciach pokazujące się nowe listki czy je też mogę przyciąć?
Bardzo proszę o pomoc jakiegoś specjalistę od bonsai.
Dziękuję serdecznie.
- karpek
Re: Przycięcie bonsai fikus
Szkoda wielka, że ta doniczka jest bez dziur, bo jest ładna ale niestety drzewko w niej zmarnieje. W donicach bez odpływu mają trudności nawet papirusy.
Albo zmiana doniczki albo drzewko podlac, odczekac parę godzin aż nasiąknie wodą i wyjąc całą bryłę starając się nie rozwalic jej. Można spróbowac wywiercic 2 otwory nawet po ok. 1 cm. Jest to wykonalne bo sam to robiłem (tata, brat, kolega - na pewno pomogą).
Co do samej rośliny (fikus retusa). Roślina jest młoda i jakichś specjalnych form i tak jej nie wymyślimy. Cienkie pędy (wszystkie) należałoby jedynie przyciąc, tnąc ok. 2-3 milimetry nad listkiem. Spowoduje to lepsze rozgałęzienie się rośliny.
Niestety - retusa - tak jak inne fikusy jest bardzo kapryśny i bardzo powoli rośnie. Ale też nie wymaga jakieś specjalnej opieki. Wystarczy widne stanowisko i byle go nie przestawiac.
Albo zmiana doniczki albo drzewko podlac, odczekac parę godzin aż nasiąknie wodą i wyjąc całą bryłę starając się nie rozwalic jej. Można spróbowac wywiercic 2 otwory nawet po ok. 1 cm. Jest to wykonalne bo sam to robiłem (tata, brat, kolega - na pewno pomogą).
Co do samej rośliny (fikus retusa). Roślina jest młoda i jakichś specjalnych form i tak jej nie wymyślimy. Cienkie pędy (wszystkie) należałoby jedynie przyciąc, tnąc ok. 2-3 milimetry nad listkiem. Spowoduje to lepsze rozgałęzienie się rośliny.
Niestety - retusa - tak jak inne fikusy jest bardzo kapryśny i bardzo powoli rośnie. Ale też nie wymaga jakieś specjalnej opieki. Wystarczy widne stanowisko i byle go nie przestawiac.
Pozdrawiam - Janusz K.
Pozdrawiam - Janusz K.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 24 lut 2010, o 21:52
Re: Przycięcie bonsai fikus
[
Dziękuję serdecznie za pomoc "karpek" przycięte są już pędy teraz czekam na tate z wiertarką :p
Tylko się zastanawiam bo jak ciełam to leci jakby takie białe mleko? Co to może być?
Pozdrawiam
Dziękuję serdecznie za pomoc "karpek" przycięte są już pędy teraz czekam na tate z wiertarką :p
Tylko się zastanawiam bo jak ciełam to leci jakby takie białe mleko? Co to może być?
Pozdrawiam