Wszystko o pomidorach cz. 8

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
retikulum
50p
50p
Od: 26 mar 2013, o 12:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wszystko o pomidorach cz. 8

Post »

Mam pytanie do doświadczonych hodowców pomidorów: czy ktoś uprawiał pomidory Samuraj i Zyska? Niby mają być karłowate, ale w tej chwili są większe od Black Cherry i Perunów i nie wiem, czy mogę sobie pozwolić na pozostawienie ich na balkonie :? Będę wdzięczna za każde opinie ;)

Dziękuję ;)
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: uprawa pomidorów kilka pytań

Post »

lukaszwro pisze:Witam

...Dodam że jeszcze zamierzam kupić pod szklarnie trochę ziemi ogrodniczej. Co do uprawy wiem, że trzeba przerywać pędy itd, ale jak uchronić się najlepiej przed grzybem?

Z góry dziękuje za odpowiedzi i pozdrawiam
Dlaczego tak często pisze się, że chce ktoś kupić ziemię, ironicznie dodaję, kupcie jeszcze powietrze takie prosto ze środka puszczy. Każdy niepotrzebny zakup, jak ziemi, stwarza zagrożenie, że wraz z nią możemy w pakiecie dostać szkodniki i patogeny. Do uprawy potrzebny jest jako wypełniacz macierzysta ziemia i obornik, bądź jeszcze lepiej kompost. W glebie, w której jeszcze nie uprawiano pomidorów, najlepiej się udają i tak należy postępować, aby czasem nie pogorszyć, mając dobre intencje. Tak rosły w poprzednim sezonie malinówki bez wymiany ziemi przez 25lat non-stop pomidory
Obrazek
Awatar użytkownika
gaura
500p
500p
Od: 14 lut 2013, o 15:37

Post »

forumowicz pisze:Nie chyba, tylko na pewno.
forumowicz czy w odmianach niskich (jeśli dobrze rozumiem chodzi o samokończące) nie obrywa się pędów bocznych w ogóle, czy obrywa, zostawiając np. 3-4 pędy?
Pozdrawiam, Kasia
OLINKA
50p
50p
Od: 28 lut 2011, o 20:09

Post »

Pomidor Zyska na pewno jest niski. Uprawiałam raz miał mnóstwo owoców.
GosiaD
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 14 wrz 2009, o 09:48

sadzonki pomidorów

Post »

Witam. Na moich sadzonkach pojawiły się białe guzki na łodygach tuz powyżej korzeni, wyglada jakby łodyga wypuszczała korzenie nad powierzchnią ziemi, czy to jest choroba?
jondi
500p
500p
Od: 3 kwie 2014, o 21:47
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Niedawno przeczytałam w poradniku,że pomidory w tym samym miejscu należy sadzić co 4 lata inaczej plony są z roku na rok coraz słabsze, ze względów ekonomicznych nie pasuje mi to:) dlatego zainteresowało mnie co napisałeś ekopom, ze 25 lat nie wymieniana ziemia pod pomidory hm która teoria jest dobra w praktyce ?mam szklarnię,w ktorej 3/4 miejsca chcę przeznaczyć na pomidory i nie wyobrażam sobie, co miałabym zrobić w tym miejscu przez kolejne trzy lata... Tzn. wiem co można :),ale nie wiem co wtedy z pomidorami...
D3flo
200p
200p
Od: 2 cze 2013, o 10:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dla przykładu jako naoczny świadek, stwierdzam że można uprawiać ziemniaki z roku na rok na tym samym stanowisku z zadowalającymi plonami przez ponad 20 lat.
Dlaczego zatem nie można zrobić tego z pomidorami. Nic prostszego, jak przygotować odpowiednio glebę.
Z chorobami to już inna sprawa.
Rolnik ciągle żyje w strachu, nad warsztatem nie ma dachu.
dyrydyry7
500p
500p
Od: 21 sty 2014, o 00:42

Re: sadzonki pomidorów

Post »

Nie, jeśli to naprawdę korzenie to normalna sprawa.
Awatar użytkownika
PaulaPola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 21:18

Re: sadzonki pomidorów

Post »

Możliwe że to od nadmiaru wody. Jak jest miejsce w kubku to ziemi można dosypać.

edit

Jondi
myślę że w tym poradniku chodzi o to że teoretycznie ziemię nawozi się co 4 lata. Chodziło o zmianowanie. Pomidor potrzebuje dużo papu, więc dajemy go w pierwszym roku po oborniku, co z ziemi zabierze to jego. W następnym roku w to miejsce sadzimy coś mniej wymagającego, i tak z roku na ro na np sałacie kończąc tam gdzie pomidory zaczynały.
jondi
500p
500p

Post »

Z tymi ziemniakami to w tym roku jestem niejako zmuszona sadzić rok po roku i zobaczymy jakie będą tego efekty, a z pomidorami okaże się za rok. Czasami teoria mija się z praktyką, ale skąd sie bierze teoria... Niemniej lubię poznać opinie i doświadczenia innych:).
Rumianka
500p
500p
Od: 31 paź 2011, o 22:40

Post »

Jondi, my mamy szklarnię ok. 20 lat i zawsze uprawiamy w niej pomidory i paprykę. Co kilka lat wymieniamy ziemię na tą z grządek i co roku dajemy obornik lub kompost. Pomidory i papryki rosną dobrze i rzadko łapią zarazę czy szarą pleśń.
Pozdrawiam , Bożenka.
jondi
500p
500p

Post »

Paola ja to zmianowanie rozumię i jeśli chodzi o uprawę gruntową to mam większe pole do popisu, jeśli chodzi o zmianowanie,ale w szklarni zmieszczą mi się ok 30 pomidorów( przed erą FO w moim życiu:) myślałam, że zmieszczę ich duuużo więcej czytaj: gęsciej:) ), a sadzonek mam ponad 150 ( pół wsi nimi teraz obdzielę) i gdybym musiała przesuwać co rok w inne miejsce to z tych 30 mam zejść do 8? Pomyślałam więc, że może wystarczy co roku to miejsce dobrze " nakarmić " ? Czy bardzo się mylę? Dotychczas robiłam wg uznania i efekty miałam różniste, czas to poprawić stąd moje pytania.

-- 24 kwi 2014, o 23:52 --

No i Bożenko o takie dzielenie się swoim doświadczeniem mi chodzi! Dziekuje bardzo! To mój pierwszy rok zd szklarnią i przeżywam strasznie:) jak z pierwszym dzieckiem...
lukaszwro
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 24 kwie 2014, o 16:11

Re: uprawa pomidorów kilka pytań

Post »

ekopom pisze: Dlaczego tak często pisze się, że chce ktoś kupić ziemię, ironicznie dodaję, kupcie jeszcze powietrze takie prosto ze środka puszczy. Każdy niepotrzebny zakup, jak ziemi, stwarza zagrożenie, że wraz z nią możemy w pakiecie dostać szkodniki i patogeny. Do uprawy potrzebny jest jako wypełniacz macierzysta ziemia i obornik, bądź jeszcze lepiej kompost. W glebie, w której jeszcze nie uprawiano pomidorów, najlepiej się udają i tak należy postępować, aby czasem nie pogorszyć, mając dobre intencje. Tak rosły w poprzednim sezonie malinówki bez wymiany ziemi przez 25lat non-stop pomidory
Obrazek

Dziękuje za odpowiedź, w takim razie nie będe kupował ziemi. Miałem ją kupić ze względu podniesienia jakości ziemi do uprawy bo w obecnym miejscu gleba ma sie, między klasą 4/5 i nie wiem czy pomidory dadzą radę. Oczywiście spróbuje dać trochę magnezu i potasu, ale jednak chciałbym mieć swoje pomidory bez dodatku nawozów. A jak się ma sprawa sadzenia? Od razu do gruntu czy najpierw dać im się rozrosnapąć w doniczkach? Co do grzybów wystarczy miedzian? A może naturalny wywar z pokrzyw i jako że będą w szklarni to pomidory zostaną mniej narażpne na działanie grzyba? Podlewanie tylko przy gruncie, żeby woda nie miała styczności z iścmi?
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”