Jeżyna - choroby i szkodniki
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Jeżyna - choroby i szkodniki
Jak już roztocza zasiedlą roślinę to wilgoć im nie przeszkadza. Ochronę musisz zacząć już wczesną wiosną gdy tylko pojawią się pąki. Zimujące jaja przędziorka owocowca mają kolor czerwony a w ciągu sezonu to dochować się możesz nawet 5 pokoleń.
Okres składania jaj przez samice w okresie letnim jest dość długi (około 90 jaj) i różną długość życia, pokolenia nakładają się na siebie i w jednym okresie występują wszystkie trzy formy nawet trzech pokoleń.
Jaja zimowe składane są przez samice ostatniego pokolenia. Dlatego tak ważne jest by zacząć je niszczyć od początku wiosny.
Okres składania jaj przez samice w okresie letnim jest dość długi (około 90 jaj) i różną długość życia, pokolenia nakładają się na siebie i w jednym okresie występują wszystkie trzy formy nawet trzech pokoleń.
Jaja zimowe składane są przez samice ostatniego pokolenia. Dlatego tak ważne jest by zacząć je niszczyć od początku wiosny.
Pozdrawiam! Gienia.
Widziałem na wiosnę mikro czerwone robaczki ale teraz ich nie ma. Czerwonych jaj nie było i nie. Jak mówiłem pod liśćmi są mikro białe punkty. Jaja? Co jakiś czas widzę mikro robaczki łażące po roślinie ale to są pjedyncze sztuki. Wrzucam jeszcze zdjęcia z początkowej fazy zamieranie liścia i końcowej.
- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wszystko pasuje. Mospilan na pajęczaki nie działa. Zaopatrz się w Magus.
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nimfy , larwy i osobniki dorosłe - te trzy stadia rozwoju przedziorkow nie każdy może zobaczyć gołym okiem. To te właśnie malusie robaczki narobiły Ci takich szkód. Mogą nawet unicestwić całą roślinę.
Pozdrawiam! Gienia.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 11 mar 2013, o 15:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Czy ktoś pomoże w zdiagnozowaniu przyczyny?antares2000 pisze: ↑15 cze 2024, o 11:42 Witam, szukałem informacji o przypadłości mojej jeżyny bezkolcowej na forum, ale nie umiałem znaleźć, więc proszę o pomoc w zdiagnozowaniu co to jest? Liście robią się podziurkowane. Co to za choroba lub szkodnik?
-
Jeżyna bezkolcowa - diagnoza.
Witajcie.
Z racji tego, że na forum o chorobach jeżyn od lipca nikt nie odpisał na moją prośbę o pomoc, zdecydowałem się założyć tutaj nowy temat.
Dodam, że krzaki jeżyn mają już 3 lata. W tym roku pędy dwuletnie owocowały, ale mało owoców dotrwało do zbioru z powodu infekcji najprawdopodobniej septocyta ruborum. Aktualnie pędy, które już miały owoce wyciąłem z obawy by infekcja nie przeszła na młode pędy. Ale młode pędy i tak chorują.
Moją bezkolcową jeżynę trapi kilka przypadłości. Oto dwie z nich:
1. młode tegoroczne pędy pękają:
Proszę o podpowiedź czym to jest spowodowane i jak temu zapobiegać.
2. Młode tegoroczne pędy mają podziurawione liście a od spodu teraz widoczny jest jakiś szkodnik:
Bardzo proszę o pomoc w zdiagnozowaniu szkodnika i podpowiedź jak sobie z tym poradzić.
Do moderatorów/admnów.
Co zrobić by uzyskać pomoc jeśli na danym forum (Jeżyna - choroby i szkodniki) nikt nie odpisuje? Do kogo i w jakiej formie to zrobić?
Odpowiedzi na problemy udzielają samoistnie Forumowicze,którzy mają wiedzę w poruszanym temacie. Administracja nie ma możliwości wpływania na zainteresowanie Forumowiczów tematem.
Proszę wstawiać zdjęcia na forum w mniejszym rozmiarze.
§ 3.7 Regulaminu forum/Karo
Z racji tego, że na forum o chorobach jeżyn od lipca nikt nie odpisał na moją prośbę o pomoc, zdecydowałem się założyć tutaj nowy temat.
Dodam, że krzaki jeżyn mają już 3 lata. W tym roku pędy dwuletnie owocowały, ale mało owoców dotrwało do zbioru z powodu infekcji najprawdopodobniej septocyta ruborum. Aktualnie pędy, które już miały owoce wyciąłem z obawy by infekcja nie przeszła na młode pędy. Ale młode pędy i tak chorują.
Moją bezkolcową jeżynę trapi kilka przypadłości. Oto dwie z nich:
1. młode tegoroczne pędy pękają:
Proszę o podpowiedź czym to jest spowodowane i jak temu zapobiegać.
2. Młode tegoroczne pędy mają podziurawione liście a od spodu teraz widoczny jest jakiś szkodnik:
Bardzo proszę o pomoc w zdiagnozowaniu szkodnika i podpowiedź jak sobie z tym poradzić.
Do moderatorów/admnów.
Co zrobić by uzyskać pomoc jeśli na danym forum (Jeżyna - choroby i szkodniki) nikt nie odpisuje? Do kogo i w jakiej formie to zrobić?
Odpowiedzi na problemy udzielają samoistnie Forumowicze,którzy mają wiedzę w poruszanym temacie. Administracja nie ma możliwości wpływania na zainteresowanie Forumowiczów tematem.
Proszę wstawiać zdjęcia na forum w mniejszym rozmiarze.
§ 3.7 Regulaminu forum/Karo
-
Może komuś przydadzą się te informacje.
Poniższe zdjęcia ukazują skutki choroby antraknoza jeżyny. Pacjent to jeżyna bezkolcowa owocująca na pędach dwuletnich.
Pierwsze dwa z nich przedstawiają pęknięcia kory pędów jednorocznych.
Na pozostałych możemy zobaczyć zmiany i skutki choroby na liściach i odrostach.
Zwalczanie i zapobieganie:
Podobne objawy w sensie pękania kory pędów daje też choroba opisana jako zamieranie pędów.
Poniższe zdjęcia ukazują skutki choroby antraknoza jeżyny. Pacjent to jeżyna bezkolcowa owocująca na pędach dwuletnich.
Pierwsze dwa z nich przedstawiają pęknięcia kory pędów jednorocznych.
Na pozostałych możemy zobaczyć zmiany i skutki choroby na liściach i odrostach.
Zwalczanie i zapobieganie:
Podobne objawy w sensie pękania kory pędów daje też choroba opisana jako zamieranie pędów.