Oleander - pielęgnacja ,wymagania, zdjęcia, wysiew, cz.2

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Kasienkar
500p
500p
Od: 18 cze 2013, o 14:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Oleander - pięlegnacja ,wymagania, zdjęcia cz.2

Post »

Aniu dziękuję za informację ;:168
Ja swoim oleandrom kupiłam siarczan potasu i saletrę potasową :D ale jak piszesz, że podlewasz nawozem do pelargonii, surfinii i pomidorów to może zrobię tak jak Ty i nie będę ryzykować z potasem.
Pozdrawiam,
Kasia
Anka159
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sie 2013, o 08:23
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kasienkar - potas jest bardzo potrzebny roślinom, bo dzięki niemu obficie kwitną.
Ewa321 - przed zimą moje oleandry opryskuje preparatem owadobójczym i grzybobójczym ( Topsin)
stefka
200p
200p
Od: 18 sty 2012, o 20:04

Post »

Aniu mój morelowy niestety jest taki sam jak Twój na drugim zdjęciu z 5 sierpnia. Co do nawożenia to oleander w naturze niby rośnie na ubogiej glebie wręcz jałowej ale wtedy ma korzenie bardzo głęboko w poszukiwaniu wody i składników odżywczych. W donicy korzenie mają ograniczone pole manewru więc aby kwitły muszą dostać dużo potasu. Jeżeli wiosną nie przesadzam do nowej ziemi to podlewam jeszcze rosahumusem na użyźnienie gleby. Gdzieś tak na tydzień przed schowaniem na zimę też opryskuję na grzyba i tarczniki. Problem jest tylko jeden kiedy chować bo z mrozami nigdy nic nie wiadomo. W ubiegłym roku schowałam pod koniec listopada i było to o wiele za wcześnie bo w grudniu było ciepło a one wytrzymują nawet do 7 stopni mrozu.
Moje oleandry są stosunkowo młode - najstarszy ma 4 lata więc jeszcze nie są tak duże jak Twoje ale teraz ukorzeniłam z każdego sadzonki i będę kształtować na pniu, wydaje mi się to wygodniejsze do przechowania.
Pozdrawiam Ela
alicja46
200p
200p
Od: 31 sty 2009, o 19:58

Post »

Ja słyszałam opinie, że te prowadzone na pniu mniej obficie kwitną niż w formie krzaczastej. Może ktoś podzieli się doświadczeniami na ten temat.
Awatar użytkownika
GERTRUDA
1000p
1000p
Od: 25 lis 2007, o 17:36
Kontakt:

Post »

Ten zakwitł po raz pierwszy, krzak jeszcze malutki ale kwiat mnie naprawdę zaskoczył swoją wielkością ;:oj Pytanie czy jak się rozrośnie to czy jeszcze zwiększy kwiaty ?

Obrazek
Każdy początek ma swój koniec ,a każdy koniec miał swój początek ........
x-i-a
---
Od: 23 wrz 2009, o 12:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

alicja46 pisze:Ja słyszałam opinie, że te prowadzone na pniu mniej obficie kwitną niż w formie krzaczastej. Może ktoś podzieli się doświadczeniami na ten temat.

To jest chyba raczej bez znaczenia ;)
cathier
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 3 sie 2014, o 08:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mam jeszcze takie pytanie trochę możne głupie ale gdzie i w jakiej formie kupuje się siarczan potasu i saletrę potasową? :? To do opryskiwania czy podlania raczej? Ze mnie laiki straszny w kwestii nawozów.

Zdania zaczynamy z dużej litery, poprawiłem oraz używamy interpunkcji - regulamin, norbert76
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51

Post »

Nie, nie zauważyłam tego. Może o tyle, ze przycinana forma pienna ma mniej gałązek...

A ja Wam pokaże mojego oleandra wariegatkowego. Roślina, jak roślina. Normalna, nic specjalnego. Może tyle, ze dość duża, ma około 1,60 i właśnie prowadzona na pniu. Ale jak wiadomo ta odmiana wolniej rośnie za względu na mniejszą zawartość chlorofilu.
Natomiast pąków kwiatowych ma zatrzęsienie. :D
Obrazek

Otóż oleander ten w zeszłym sezonie wypuścił dwa pędy-albinosy, pasożyty. Miałam je wyciąć, ale jakoś tak zeszło. Żyją do dziś, a jeden nawet postanowił zakwitnąć. Jak nie uschną, to zostaną, choć zaburzają mi koncepcję drzewka. :D

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Nela
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 paź 2006, o 17:09

Post »

Wysiałam w sierpniu 2009 roku kilka nasion thevetii peruviana- żółtego oleandra... Pisałam o tym w 1.częsci tematu o oleandrach w owym czasie. Z tych kilku roślin została jedna- która miała również przygodę -spadła ze stojaka i ułamała się w połowie...Myślałam że padnie, bo jej sok gdy wypłynie jest tak trujący , że ją samą uszkadza... :roll: Ale powycierałam wypływające soki by koniec był suchy- i udało się -korona odrosła. Prace przy tej roślinie wykonuje w rękawicach...
Tego roku miałam ją już wyrzucić -bo ile można czekać na kwiaty- jednak w końcu dałam roślinie ostatni rok szansy na wykazanie się. ;:113 No i pomogło postraszenie- mam pąki na krzaku. ;:138 Cieszę się bardzo- nie wiem czy mnie nie rozczaruje- ale dotrwałam do zakwitnięcia. Dodam, że zaczęłam jeszcze mocniej podlewać i zasilać nawozami.

Ależ te rośliny uczą nas cierpliwości...Czekałam tyle lat... ;:113 ;:112

Obrazek

Obrazek
Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec
Anka159
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sie 2013, o 08:23

Post »

Czekam z niecierpliwością na kwiatuszki, bo to rzadka roślinka. Tobie się udało ;:138
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
pitertom
500p
500p
Od: 17 lut 2011, o 20:42

Post »

Iwonko całkiem śliczne te albinosy ;:108
Ciekawe czy po oderwaniu i ukorzenieniu dały by radę utrzymać swój aktualny wygląd,wszak w ten sposób ogrodnicy otrzymują nowe odmiany :wink:
Awatar użytkownika
ewa321
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2014, o 17:13

Post »

Witam Was wekendowo i od razu przechodzę do pytania :lol:

Co to jest ??

Obrazek

Obrazek

Obrazek

to coś pojawiło się na oleandrze różowym pojedynczym, w miejscu po przekwitłym kwiatku, i to w ilości 2 sztuki

Obrazek

jak również jest na oleandrze czerwonym pojedynczym, ale wygląda ciut inaczej, ale też w miejscu po przekwitłym kwiatku

Obrazek

Obrazek

I ewentualnie co z tym czymś robić ??
Póki co nie ścinam, bo nawet mi się podoba ...
Moja pierwsza myśl była taka, że to może jakieś nasionko czy coś ...
Aha - dodam, że nie ma na nich żadnego robactwa ;:185
Pozdrawiam i zapraszam
Awatar użytkownika
Dorotak
1000p
1000p
Od: 4 maja 2012, o 12:05

Post »

To są nasienniki, jak dojrzeje będziesz miała nasionka powodzenia w sianiu mysle, że na wiosnę warto spróbować.
Awatar użytkownika
ewa321
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2014, o 17:13

Post »

A na dwóch ostatnich to też nasienniki ?
Bo trochę inaczej wygląda to niż na pozostałych fotkach.
Cztery pierwsze zdjęcia - oleander różowy pojedynczy, dwa ostatnie - czerwony pojedynczy.
Pozdrawiam i zapraszam
Awatar użytkownika
Dorotak
1000p
1000p
Od: 4 maja 2012, o 12:05

Post »

Myślę, że tak pewnie nie do końca sie wykształciły.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”