Identyfikacja - jaki to rodzaj storczyka
- BozenaK
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 12 lis 2008, o 21:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: identyfikacja
Witam
Na pierwszej fotce zapewne dendrobium,
natomiast drugie zdjęcie może prezentować brassię.
Zygopetalum nie ma takich "pękatych", przysadzistych psb.
Na pierwszej fotce zapewne dendrobium,
natomiast drugie zdjęcie może prezentować brassię.
Zygopetalum nie ma takich "pękatych", przysadzistych psb.
pozdrawiam serdecznie
Bożena
Bożena
po wnikliwej obserwacji zdjęć stwierdzam że jest to brassia na 83,6 %.
z tego co wyczytałam wynika że raczej będę go hodowała na zieleninę może to i dobrze bo mam coś w rodzaju arachnofobii
dzięki za pomoc
z tego co wyczytałam wynika że raczej będę go hodowała na zieleninę może to i dobrze bo mam coś w rodzaju arachnofobii
dzięki za pomoc
to ja jeszcze z jednym zdjęciem okazu znalezionego na śmietniku. czy to zwykły phal czy może coś innego?
http://imageshack.us/photo/my-images/853/sam0445hu.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/853/sam0445hu.jpg/
- Dufin
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 cze 2012, o 11:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nie sądzę aby można było zidentyfikować roślinę bez kwiatów Same liście niewiele mówią jak tylko to, ze jest to jakiś Phalaenopsis Bynajmniej ja nie potrafię nic konkretnego powiedzieć
I nie ma potrzeby dalej identyfikować .
To co ważne , jest ustalone; więc...wystarczy aby poszukiwać i ustalać dla storczyków
najlepsze warunki ich uprawy.
Powodzenia - JOVANKA
To co ważne , jest ustalone; więc...wystarczy aby poszukiwać i ustalać dla storczyków
najlepsze warunki ich uprawy.
Powodzenia - JOVANKA
To co uważacie za brasję równie dobrze może być Tolumnia czy inne oncidiowate i tak też proponuję je traktować. Czy znaczy to ,że kwitnie chętnie sam miałem parę lat takie małe pękate wyglądało identycznie jak to pokazane na zdjęciu-kwitło 2 razy paroma kwiatami- że nie bardzo mi pasowało to oddałem.
- Dufin
Pozwolę sobie podpiąć się pod ten temat, gdyż nie ma sensu zakładać identycznego Zastanawiam się nad zakupem Dendrobium, którego zdjęcie umieszczam poniżej:
chciałam jednak wcześniej poczytać o wymaganiach tego gatunku, jednak sprzedawca chyba sam do końca nie wie co sprzedaje. na pytanie jakie to Dendrobium odpisał mi tylko, ze kolor kwiatów jest pokazany na zdjęciu Nie mam doświadczenia i opatrzenia w Dendrobiach bo posiadam jedynie D. nobile Yamamoto a ten wygląda trochę inaczej, więc może ktoś z Was orientuje się co to za storczyk dokładnie? nie chcę kupić w ciemno aby się później okazało, ze sobie z nim nie poradzę
a kwiaty ma takie
chciałam jednak wcześniej poczytać o wymaganiach tego gatunku, jednak sprzedawca chyba sam do końca nie wie co sprzedaje. na pytanie jakie to Dendrobium odpisał mi tylko, ze kolor kwiatów jest pokazany na zdjęciu Nie mam doświadczenia i opatrzenia w Dendrobiach bo posiadam jedynie D. nobile Yamamoto a ten wygląda trochę inaczej, więc może ktoś z Was orientuje się co to za storczyk dokładnie? nie chcę kupić w ciemno aby się później okazało, ze sobie z nim nie poradzę
a kwiaty ma takie
- 3velyna
- 500p
- Od: 21 mar 2012, o 20:31
Dufin, nie jest to przypadkiem Dendrobium typu Phalaenopsis?
Pozdrawiam! Ewelina
Uczę się być >dobrą< fal-mamą :) Dopiero zaczynasz? Chętnie POMOGĘ !
Zapraszam do obejrzenia moich storczyków ? mini w szklarence ?
Uczę się być >dobrą< fal-mamą :) Dopiero zaczynasz? Chętnie POMOGĘ !
Zapraszam do obejrzenia moich storczyków ? mini w szklarence ?
- Dufin
Hmmm... w sumie.. podobne, nawet bardzo Dziękuję! :*3velyna pisze:Dufin, nie jest to przypadkiem Dendrobium typu Phalaenopsis?
Re: ?
Witaj, to jest hybryda phalaenopsis, o ile się orientuję:)
- Valkoinen
- 10p - Początkujący
- Od: 15 wrz 2012, o 11:41
Identyfikacja i pomoc
Witam
Nabyłam dziś dwa storczyki. Chciałabym prosić o pomoc z identyfikacją gatunku i ocenę ich stanu. Niepokoi mnie jedna rzecz, dwa korzonki białego storczyka są dziwnego, brązowawego koloru. Wyglądają jak przegniłe, chociaż są jędrne.
Biały:
Tutaj dwa korzonki o dziwnym kolorze:
A oto żółty okaz:(na zdjęciach wydaje się nieco wyblakły, jednak w rzeczywistości ma żywszy kolor)
Korzenie są dziwnie powykręcane i w niektórych miejscach popękane:
A na liściach są białe plamy, które schodzą kiedy się przetrze liść, podejrzewam, że był podlewany kranówką
Czy należałoby się martwić kolorem korzeni? I czy doniczki nie są już za małe dla roślinek?
Z góry dziękuję za odpowiedzi
Nabyłam dziś dwa storczyki. Chciałabym prosić o pomoc z identyfikacją gatunku i ocenę ich stanu. Niepokoi mnie jedna rzecz, dwa korzonki białego storczyka są dziwnego, brązowawego koloru. Wyglądają jak przegniłe, chociaż są jędrne.
Biały:
Tutaj dwa korzonki o dziwnym kolorze:
A oto żółty okaz:(na zdjęciach wydaje się nieco wyblakły, jednak w rzeczywistości ma żywszy kolor)
Korzenie są dziwnie powykręcane i w niektórych miejscach popękane:
A na liściach są białe plamy, które schodzą kiedy się przetrze liść, podejrzewam, że był podlewany kranówką
Czy należałoby się martwić kolorem korzeni? I czy doniczki nie są już za małe dla roślinek?
Z góry dziękuję za odpowiedzi
Pozdrawiam, Sara
- adamanna
- Od: 24 kwie 2008, o 23:11
- Kontakt:
Re: Dwa nowe nabytki. Identyfikacja i pomoc
Oba storczyki to phalaenopsisy, doniczkami sie nie przejmuj - są ok - falki wolą ciaśniejsze . Korzonki też całkiem ładne na moje oko nic im nie jest - a to co Cię niepokoi to prawdopodobnie osad z kranówy. Teraz niech się szybko aklimatyzują i długo kwitną bo kolorki maja piekne