Potencjalny ogród Anulli

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2013, o 13:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Potencjalny ogród Anulli

Post »

Marzy mi się tulipanowiec z żółtym brzegiem, albo Fastigiata.
Kolejny jest miłorząb, może zdecyduję się na Mariken.
W południowo-zachodnim rogu mam miejsce na śliwę Amongawa o wąskim pokroju i ciemnych liściach.
Przy piaskownicy (jeszcze nie wiem dokładnie gdzie) klon Ginnala.
Przy schodach bocznych do tarasu parocja perska.
Chciałabym jeszcze magnolie: Genie, Honey Tulip i Rustica Rubra. Odpuściłam sobie korkowca, perełkowca i inne gabaryty.
Zapędy ograniczają ceny i dostępność upatrzonych odmian, więc będę dosadzała powoli.

Wbrew pozorom nie mam strasznie dużo miejsca na drzewa, przynajmniej nie na te duże i kruche. Muszę zachować odstęp od oczyszczalni, linii elektrycznych, podziemnych kabli i budynków.
Na działce w części przydomowej rosną już: Malinówka Oberlańska, 2 czereśnie, 2 wiśnie, węgierka, lipa oraz niedawno posadzony thujopsis i sosna czarna. Jeszcze te 2 lipy i młoda paulownia przed domem.
O wycięciu starych drzew nie może być mowy - uwielbiam, a te w najgorszym stanie już usunęliśmy. Mamy jeszcze jakieś 6 wiśni do jesiennego przesadzenia.
Pozdrawiam, Anna.
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Potencjalny ogród Anulli cz. 2
Awatar użytkownika
Anna55
1000p
1000p
Od: 27 kwie 2012, o 00:06

Post »

Zdjęcia z kropelkami piękne! Lubię fotografować roślinki po deszczu.
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, ja też lubię, niestety nie bardzo mam czym robić. Już chyba nawet zapomniałam, jak ustawiać manualnie :oops: .

Zakwitła druga lilia z wiosennego sadzenia. Tym razem mniej więcej zgodna ze zdjęciem (przynajmniej żółta :wink: ).
Obrazek

Hortensje też z dnia na dzień ładniejsze, chociaż młode.
Magical Candle
Obrazek

Wims Red
Obrazek

Vanille Fraise
Obrazek

Tojad kwitnie na całego, ale nie potrafię zrobić mu przyzwoitego zdjęcia.
Obrazek
Pozdrawiam, Anna.
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Anulka :wit
Śliczny tojad :D Ja Do tojada nie mam szczęścia,2 razy sadziłam kłącze i gdzieś mi przepadało :evil:
Lilie piękne,hortensje już,tuż tuż,tuż, moje już też starują,jeszcze młode,małe ale cieszą ;:108
Kielichowiec wonny śliczny,mój przemarzł.juz myślałam ,że po nim ale odbił :cry: Ale zakwitnąć już nie zakwitł :cry:
kryzysowa
---
Od: 9 kwie 2014, o 08:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu, kielichowiec przepiękny ;:oj , to kolejna roślinka na liście moich chciejstw, już w minioną sobotę bym zakupiła, ale nie było szans zmieszczenia do auta, no chyba że ja wracałabym do domu na dachu ;:306
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, jeśli masz ochotę jeszcze spróbować z tojadem, mogę się podzielić jesienią. Z mojego siewu pierwiosnków nic nie wyszło :evil: (i to zarówno viala, jak ząbkowanych), to może na jakąś inną roślinkę się skusisz.

Kasiu, mi się zdarzyło wracać do domu, nie na dachu co prawda, ale pod głogiem wyższym ode mnie, z hibiskusem i magnolią na kolanach. Wyobraź sobie, że wcale nie narzekałam :lol: .

Mój piękny penstemon pokazuje swoje kwiaty. Zimował w ganku, co niezbyt dobrze zniósł. Tą niby-zimę przeżyłby w ogrodzie pewnie bez okrycia. Na razie jest niski w porównaniu do tych widzianych na targu.
Obrazek
Pozdrawiam, Anna.
Awatar użytkownika
Anna55
1000p
1000p

Post »

Aniu!
Żółta lilia jest piękna. Ma piękny jednolity kolorek i wygląda na orientpeta.
Przejrzałam Twoją listę krzewów. Magnolie są piękne ale z tego co czuytałm lubią przemarzać. Masz tyle miejsca na krzewy. Na samym początku jak kupiłam ogródek zakładam,że będzie to miejsce do odpoczynku a ogród tzw bezobsługowy, czyli trawnik i kwitnące krzewy. Przez pierwszą zimę nic nie robiłam tylko cszukałam ładnych krzewów, czego efektem było posadzenie jaśminowca, trzmieliny oskrzydlonej, kilku krzewuszek i pierysów. Niewypał przy tak małym ogrodzie jak mój.
Zastanów się nad krzewuszkami. Są piękne i stanowią piękny widok jak są obsypane kwiatami. Liście mają różnych kolorów w zależności od gatunku. Jaśminowiec wonny o pełnych kwiatach jest cudny. Pachnący i dekoracyjby. Szybko rośnie. Z posadzonego 3 lata temu patyczka mam dwumetrowe drzewo. Perukowce o czerwonych liściach stanowia piekny akcent w ogrodzie. Oh, jak zazdroszczę Ci miejsca. :)
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Anulko witaj :wit
Zachwycające różyczki pokazujesz..... Don Juan to niesamowicie piękna róża, niestety moja jest na wylocie.... gdy tylko skończy kwitnąć zostanie wykopana . Bardzo jest podatna na plamistość u mnie.... wszystkie zdrowe a ta cała w czarne kropki :?
Lilie przepiękne..... moje ukochane kwiaty ;:167
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, krzewuszki mam :heja .
Kupiłam odmiany: Candida, Naomi Campbell, Folis Purpurea, Nana Purpurea i Nana Variegata, od mamy mam maleńką Black and White i Alexandrę, jeszcze 2 NN i styriaca z mojego ubiegłorocznego sadzonkowania.
Naomi ładnie się wybarwiła, kiedy dostała więcej słoneczka.
Obrazek
Szukam odmiany o czerwonych kwiatach (nie przeżyła maniakalnego znaczenia terenu przez naszego szczeniaka Tofika), żółtolistnej, zielono obrzeżonej oraz Polki.
Sporo tego. Planuję posadzić lilaki, a przed nimi krzewuszki i ketmie syryjskie (z siewu).

Agnieszko, miło, że odwiedziłaś miejsce, które chcę zamienić w ogród. Przede mną dużo pracy. Liczę na Twoje dobre rady ;:108 . Lilie czeka jesienią przeprowadzka na działkę, ale część zostawię mamie, więc znowu będę czekała, aż się rozrosną i pokażą na co je stać. Na róże nie mam jeszcze u siebie przygotowanego miejsca, ale nie wszystko na raz ;:173
Pozdrawiam, Anna.
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiaj na działce nudy, pielenie mini warzywnika.
Zakwitnąć miał powojnik Jackmana, a zakwitnął...? Taki mini kwiatek, ale sadzonka była po przejściach. Wygląda mi na całolistny. Rośnie na rabacie żółto fioletowej ;:224 .
Obrazek

W drodze powrotnej podziwiałam roztoczańskie krajobrazy:
Obrazek

i roślinne zbliżenia, nie gorsze od ogrodowych:
Obrazek
Połowa lipca, a żniwa już rozpoczęte. W sierpniu to już jesień będzie, jak tak dalej pójdzie ;:199
Pozdrawiam, Anna.
Awatar użytkownika
Anna55
1000p
1000p

Post »

Aniiu!
Ale cudne widoki pokazałaś! Aż słychać orkiestrę świerszczy!
Te drogi wśród łanów zboża przypominają mi o miejscu za, którym tęsknie już bardzo..bardzo. Takie miejsca to skrawek raju dla mieszczucha z betonowej dżungli.
W tym roku faktycznie cieszyliśmy się z wczesnej wiosny i lata ale wczesna jesień napawa smutkiem bo lato jest stanowczo za krótkie. Zima dłuży się niemiłosiernie.
Awatar użytkownika
Margaret2014
1000p
1000p
Od: 20 maja 2014, o 08:21

Post »

Ja jak napisałam gdzieś na forum że jesień idzie, to mnie chcieli zlinczować.
A u mnie już mieczyki kwitną.

Piękne te krajobrazy pozaogródkowe.
Awatar użytkownika
kamil888
500p
500p
Od: 26 lip 2012, o 17:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Aniu :wit
Piękne róże i lilie masz ;:oj Rabatka biała z okrywowymi jest super ;:138 I masz duzo pięknych liliowców ;:215
Ogród w Bieszczadach
Pozdrawiam Kamil
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”