Moje sukulenty, kaktusy i inne roślinki :-) - brombiel

Zablokowany
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2014, o 13:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moje sukulenty, kaktusy i inne roślinki :-) - brombiel

Post »

Przedstawiam Epiphyllum białe, które zawitało pod mą strzechę dziś rano ;:138

Obrazek
Obrazek

tym samym ogłaszam sezon zakupów za zakończony....chociaż...może coś jeszcze przyjdzie :twisted:
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kwiat biały i takie liście... ;:224

Wygląda mi to na Epiphyllum crenatum lub jego mieszańca. Zobacz w necie.
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Epi na aukcji jest podpisany jako Epiphyllum oxypetalum, to jedyne Epi które zostało podpisane nazwą przez sprzedawcę (mowa o tych które kupiłam, różowe nie są podpisane nazwą tylko kolorem....Epi różowe...i tyle)...ostatecznie dowiemy się prawdy jak zakwitnie, jeśli to będzie crenatum to też będę się cieszyć...obejrzałam go w internecie tak jak zasugerowałeś i też jest ładny....wszystkie Epi są piękne ;:138
Swoją drogą, oglądam zdjęcia obydwu Epi i zastanawia mnie jak to możliwe, że jest tyle różnych kwiatów pod tą samą nazwą :?: nie ważne ....wszystkie są śliczne ;:oj
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moje Epi postanowiło wreszcie zakwitnąć ostatnim kwiatem... chyba na przywitanie młodych :;230
Kwiat nie jest wielki, ma zaledwie 16cm średnicy, ale i tak jest piękny...
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Za parę dni rozpoczyna się cięcie...pocieszam się tylko tym, że tak jak Henryk powiedział roślinie to pomoże ;:108
Awatar użytkownika
Bogsaf
500p
500p
Od: 1 kwie 2014, o 13:40
Kontakt:

Post »

16 cm. to mało ;:88 to jakiej wielkości są te duże :wink:
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W tym roku było kilka...może 3 czy 4 które miały 18cm. W poprzednich latach nie mierzyłam ich, nawet nie przyszło mi do głowy coś takiego, ale jestem pewna że pierwsze kwiaty 6 lat temu (było ich zaledwie dwa) były największe ;:108 za to teraz jest ich więcej ;:138
Na pewno nie mam takich kwiatów jak Henryk....jego Epi produkują kwiaty kolosy ;:202 ... ;:333
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kolejna odsłona...razem z ostatnim Epi przyły dwa gratisy, a oto i one...
Trzykrotka i Sedum dendroideum
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Jak widać są w jednej doniczce...przeznaczone do rozsadzenia za kilka dni, jak już odżyją ;:333
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Post »

Ja się tylko domyślam Twojego zadowolenia Agnieszko, z paczek otrzymanych. Pamiętam i ja swoją niecierpliwość, która zresztą mam i do dzisiaj, że jak już zamówię coś, to się nie mogę doczekać. Twoje nowości jak najbardziej godne uwagi - oby zdrowo rosły!
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kochani, dziękuję wam wszystkim za zaglądanie na mój wątek, dziękuję również za wpisy...wiedzcie, że naprawdę wiele to dla mnie znaczy :wit
piasek pustyni pisze:Ja się tylko domyślam Twojego zadowolenia Agnieszko, z paczek otrzymanych. Pamiętam i ja swoją niecierpliwość, która zresztą mam i do dzisiaj, że jak już zamówię coś, to się nie mogę doczekać. Twoje nowości jak najbardziej godne uwagi - oby zdrowo rosły!
Oooo tak, Żanetko ja z natury jestem bardzo niecierpliwa i chodź z wiekiem staram się wyćwiczyć w tej kwesti to jakoś słabo mi to wychodzi ;:306

A teraz inna bajka...coś ubyło, coś przybyło, coś jest do zrobienia....

Coś ubyło....

Trzykrotkę, którą dostałam parę dni temu i o której tu pisałam, podarowałam mamie...u mnie prędzej czy później padłaby...raczej prędzej...pozostałe rośliny są sucholubne, więc ona by raczej długo nie pociągnęła, a tak ma szansę na długie i dostatnie życie ;:215
Choć mój Epi wciąż ma kwiatka, postanowiłam go dziś wyciąć (niecierpliwość się kłania ;:108 )...ubyło mu połowę liści, a i tak jest duży...za to zdecydowanie ładniejszy ;:138
Obrazek
Obrazek

W trakci wycinania zostałam zaskoczona....znowu coś rośnie...czy to kolejny kwiat...

Obrazek

Coś przybyło....

Dziś nastąpiło kolejne delikatne podlanie maluchów...pamiętacie kuleczkę o której wcześniej pisałam, nie dawno też wstawiłam zdjęcie pokazujące że powoli ale wciąż rośnie...mniej więcej po godzinie od podlania powoli zaczęła pokazywać swe oblicze....
ObrazekObrazekObrazek

...kwiat nie otworzył się dziś do końca, mam nadzieję że zrobi to jutro rano bym zdążyła zrobić mu zdjęcie przed wyjściem ;:215
a to kolejny kwiat Mammillaria wildii czyli leniwej....

Obrazek
Obrazek
Obrazek ;:63

Coś trzeba zrobić.....

No właśnie, trzeba ukorzenić liście Epi i gdy by chodzło tylko o liście które ścięłam, to nie prosiłabym o pomoc, ale...no właśnie....za kilka dni przyjdą liście pięciu różnych Epi...jedni piszą, że trzeba podsuszyć rankę po ścięciu, a potem do ukorzeniacza i do ziemi, inni że zamiast do ziemi to do wody, a jeszcze inni że do wody z węglem drzewnym....
U swojego Epi ścięłam tyle liści, że mogę sobie eksperymentować, ale te pięć które przyjdą w tym tygodniu....wolałabym wykorzystać metodę która daję jak największy procent skuteczności....proszę o podpowiedź ;:303

Pewnie jesteście ciekawi jakie Epi przyjdą....cierpliwości można się podobno nauczyć....cdn :;230 :;230 :;230
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na wczorajszym zdjęciu Epi widać owoc...to malutki owoc rośnie ;:oj
Bo-enka
500p
500p
Od: 12 lip 2010, o 11:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

brombiel pisze:Przedstawiam Epiphyllum białe, które zawitało pod mą strzechę dziś rano ;:138
brombiel pisze:Epi na aukcji jest podpisany jako Epiphyllum oxypetalum
hen_s pisze:Wygląda mi to na Epiphyllum crenatum lub jego mieszańca
To jest Epiphyllum oxypetalum.
Łodygi młode szerokie, z początku mogą być nawet drobniutkie i dużo przyrostów a wystarczy spojrzeć
na brązowy pęd , jakby kawałek kijka tak charakterystyczny dla oxypetalum ( zapewne ukorzeniony kawałek ).
Crenatum ma całkiem inne przyrosty, długie i widoczne bardzo karbowane brzegi, nawet młodziutkie odrosty są sztywne
i dużo , dużo cieńsze, Crenatum nie ma długich cylindrycznych łodyg , co u oxypetalum jest normą.
BOŻENA
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Bożenko :wit zaglądaj do mnie częściej :D
Dziękuję za weryfikacje Epi i wyjaśnienie...ja nie znam się na odmianach i pewnie upłynie wiele wody zanim zacznę je odróżniać bez pomocy tabliczek :;230 dla tego takie proste wyjaśnienia są jak najbardziej wskazane, człowiek uczy się przez całe życie ;:108

A może pokusicie się kochani o weryfikację mojego czerwonego Epi, macie zdjęcia kwiatów, liści, a teraz nawet owocu. Jeśli ktoś wie co to za Epi to proszę o podanie nazwy ;:65

A teraz z innej beczki....

Gymno które wczoraj częściowo otworzyło kwiat, dziś nawet o tym nie pomyślało...zamknął się na głucho i czeka na swój czas...byleby nie zadługo ;:65
Za to na leniwą Mammillarię mogę liczyć, co dziennie otwiera kwiatek, ma jeszcze dwa pączki i fajnie by było gdyby przywitały mnie jutro rano wszystkie kwiatki ;:224 ...ale mam marzenia ;:306
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A jednak marzenia się spełniają... :heja
Obrazek

A Gymno postanowiło ćwiczyć mnie w cierpliwości...ciekawe kiedy uzna za stosowne otworzyć się ;:65
Obrazek

Ciekawa jestem co tu rośnie, czy to będzie kwiatek?....
Obrazek

Dziś rano przyszła paczka ;:138
Epiphyllum lovely melody
Epiphyllum myrah
Epiphylum Adam
Epiphylum żółte
Epiphyllum maientraum

zdjęcia zrobię jak tylko będę miała chwilę czasu i na pewno je tu umieszcze, może uda się zidentyfikować Epi żółte.... ;:131

Jestem chyba najszczęśliwszą osobą, za dwa trzy lata jak zaczną kwitnąć to będę w bajkowym ogrodzie ;:215
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”