Różyczka i inne choroby ogrodowe - część 3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
gajowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2011, o 07:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Różyczka i inne choroby ogrodowe - część 3

Post »

Stasiu, bo to nie na tej rdza...na Konferencji niestety się przyplątała :(
A widzisz, Krysiu, może moja druga też od Olka :D

Zapomniałam się pochwalić, że M robi ciąg dalszy ścieżki :) Niestety w tym miejscu skończyły się kamienie...

Obrazek

...i pozostał jeszcze kawałek do wejścia do piwnicy - to taki kawałek wylanego betonu, który widać w perspektywie - bo tam się ma kończyć.

Obrazek

Trzeba więc je zorganizować jeszcze przed zimą, żeby dokończyć dzieło.
pozdrawiam - Ewa
Moje wątki
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ewciu ale masz pyszne owoce:) A śliwę pryskasz środkiem na wiosnę? Kupiłam wczoraj drzewko ...
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

A co to za amarantowa różana piękność na czwartym zdjęciu ;:oj
smolka
1000p
1000p
Od: 19 paź 2012, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jeszcze bardzo kolorowo u Ciebie! A jak smacznie się zrobiło!

Pochwały dla Twojego M - ścieżka pierwsza klasa ;:215 Faktycznie tylko kawałeczek mu został ;:306
Awatar użytkownika
Helios
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 cze 2010, o 18:56

Post »

;:3
Ewuniu - piękne obrazki! Drzewa owocowe do pozazdroszczenia.
Ta hortensja ciągle mi nie wygląda na Vanilkę, może dlatego, że jest młodziutka? Jak znam siebie, będzie mnie to męczyć do skutku. :wink:
Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

EWCIA...różyce Twoje to już znam i nie będę klaskać natomist owocostan to godny ;:63 ;:63 no i dla eMa ;:180 za kamienną ścieżkę...też bym taką chciała i to wcale nie taką krótką ale z kmalotami u mnie gorzej.
Awatar użytkownika
Helios
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 cze 2010, o 18:56

Post »

;:3
Jeszcze raz ja. Ewuniu, pamiętam, że miałaś Garden of Roses. Nic o niej nie piszesz. Możesz coś o niej powiedzieć, pokazać? Ciągle szukam...
Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Przeczytałam, że kupiłaś hortensje Bluebird. Zachwyciłam się nimi w Wojsławicach i nawet zrobiłam fotkę ku pamięci. Miałam ją sobie nabyć, ale ona jednak potrzebuje dużo miejsca, więc zrezygnowałam na rzecz mniejszych odmian. Czy swoje sztuki posadzisz wszystkie koło siebie, czy w różnych miejscach ogrodu?
Awatar użytkownika
gajowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wczoraj - zmotywowana nowa ścieżką (no...kawałkiem...ale nie bądźmy drobiazgowi) zabrałam się za przylegającą do niej rabatkę, a dokładniej - jest to rabatka między bokiem schodów na ganek, a ową ścieżką. Obecnie zyskała na szerokości, no i po zdjęciu darni trzeba było dosypać tam ziemi. Jak zaczęłam w niej grzebać, to...przegrzebałam całą :roll: Było na niej mnóstwo cebulowych, część jeszcze po poprzedniej właścicielce, część dosadzałam sama...istny kocioł...w dodatku nie mam pojęcia, co jest co :roll: Poza tulipanami i liliami, które są charakterystyczne. A reszta? Na pewno mnóstwo szafirków, które sama dosadzałam przed rokiem, ale czy jeszcze coś tam było?
W każdym razie mam dzisiaj robotę Kopciuszka - posegregować to wszystko i jakoś powsadzać w ziemię :D I czekać na wiosenne niespodzianki ;:oj
Na tę rabatę poszła - po raz pierwszy - ziemia odzyskana z kompostownika...hmmm...mówiąc wprost: z wielkiej kupy wszystkiego, z której M przerzucił wierzchnią część na druga wielką kupę, a tam pod spodem ...po prostu była piękna ziemia, nawet nie trzeba było niczego przesiewać; zresztą nic dziwnego - leżało to już ze 3 lata :lol:

Prawdę mówiąc...nie mam za bardzo pomysłu, jak tę rabatę zagospodarować...

Obrazek

Dorotko, niestety problem polega na tym, ze ... nie wiem, bo to nie ja robiłam zdjęcia i nie mam pojęcia, która to róża, mam parę podobnych...Ale przede wszystkim sprostuję sprawe koloru - na pewno nie jest amarantowa; raczej czerwona - czerwony kolor czasem tak nietypowo wychodzi na zdjęciach.

Aniu, drzewami owocowymi zajmuje się M, więc dokładnie Ci nie powiem, ale na pewno na wiosnę pryskał ją profilaktycznie przeciw chorobom grzybowym, pewnie jakimś Syllitem lub Miedzianem.
Iza - przekażę M-owi zachwyty...trzeba pielęgnować ten zapał :;230
Krysiu, no tak, dzisiaj M zbiera zasłużone pochwały, bo sad to też całkowicie jego domena :lol:
Helenko - ja nie mam Garden of Roses...Wprawdzie kupiłam ją sobie kiedyś, ale posadzona jesienią, nie przeżyła zimy...być może stąd ją pamiętasz :wink:
A z hortensją...mnie też to męczy...wiem, że miałam Vanilkę, która słabo rosła i gdzieś ją w ubiegłym roku przesadziłam - żadna inna na nią nie wygląda, ewentualnie ta :D
Wandziu, no ja się też Bluebird zachwyciłam już dawno i ciągle nie miałam pomysłu, gdzie ją posadzić. W tym roku pojawiła mi się nowa wizja zagospodarowania trawnika :D i dzięki temu kupiłam dwie; posadziłam je blisko siebie, tak 1,5 - 2 m.
pozdrawiam - Ewa
Moje wątki
Awatar użytkownika
gajowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A ja tymczasem chytrze i podstępnie uszczuplam trawnik...Tym razem nie zaczęłam od wyrwania kolejnej połaci murawy, lecz od sadzenia w trawniku roślinek :D na co dostałam pozwolenie od M-a...a potem...jak się rozrosną...ciach-mach - wyrzuci się darń i będą sobie rosły na rabatkach :lol:

Nie, tak naprawdę to jeszcze nie wiem, jak będzie, ale na pewno uzyskam jakieś zagęszczenie, ao to głównie mi chodzi :D

Tak więc tutaj świeżo posadzone dwie hortensje Bluebird

Obrazek

A tutaj dwie kaliny ( z tyłu sztywnolistna, bardzo mi się podoba) - to te dwa mniejsze krzaczki; dwa pozostałe to lilaki, które już tu rosną od roku :)

Obrazek
pozdrawiam - Ewa
Moje wątki
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

EWO...a ta kalina sztywno listna jaką wysokość ma osiągnąć w przyszłości....poszukuję krzewu do posadzenia z boku tarasu i p[omysłu mi brakuje.......ale u Ciebie to przestyrzeń - fajnie.

;:196
Awatar użytkownika
tesia39
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2012, o 10:45

Post »

Ewuniu, ta kamienna ścieżka bardzo mi się spodobała ;:138 lubię takie klimaty ;:138
No i pomysł jak podstępem małymi kroczkami osiągnąć nową rabatę godny naśladowania ;:215
Awatar użytkownika
Gosia123A
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 19:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Bardzo ładnie.Potrafisz aranżować śliczne rabaty.Bardzo ładnie ;:196
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”