Pigwowiec japoński (Chaenomeles japonica)
- Rubia
- 200p
- Od: 19 paź 2015, o 17:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Pigwowiec japoński
U mnie wszystkie pigwowce, które się pospieszyły w ubiegłym roku i chciały kwitnąć w grudniu, teraz mają po kilka pąków kwiatowych. Wszystkie inne przemarzły Natomiast obsypane pąkami są dwa krzaczki odmiany Cameo, sadzone bardzo późno, chyba pod koniec listopada. Co prawda, kupiłam je głownie dla kwiatów, pełnych i podobno niezwykle ładnych, ale przy okazji przekonam się, czy będą równie plenne, jak urodziwe.
- Shyva
- 100p
- Od: 26 mar 2015, o 13:30
Moje pigwowce mają już ok 30-40 lat, a owoce zbierane są dopiero od 2 sezonów, więc i tak przeżywają obecnie swoje apogeum obfitości odwdzięczając się za jakiekolwiek zainteresowanie przez ten czas nigdy nie chorowały, ale w tym roku mam się na baczności, bo zauważyłam plamy na pobliskiej róży
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Na jakiej podstawie twierdzisz,że nie chorowały skoro zaowocowały po 30 latach?
- Shyva
- 100p
Owocowały cały czas, ale słabiej i dopiero teraz zrywamy owoce - wcześniej pozostawały na roślinie. Nie było nigdy plam, przebarwień ani na liściach, ani na owocach.
- Shyva
- 100p
Zmieniając temat na moje tegoroczne, piękne siewki... W którym momencie najlepiej je rozsadzić? Obecnie większość puszcza już trzecią parę listków i robi się bardzo gęsto, zwłaszcza w miejscach gdzie były "wysiane" całe owoce.
-
Jak najszybciej.Czym starsze tym trudniej rozdzielić korzenie.
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 2 lut 2013, o 19:20
Zależy od zasobności ziemi, u mnie było biednie to korzenie miały proste i tak do 50cm udało mi się wykopywać, przy czym siewka miała 10-30cm od ziemi. Tam gdzie było trochę obornika, była piękna miotła i faktycznie trudniej się rozdzielało. Tak czy siak ja rozdzielałem dopiero gdy miały sezon za sobą (jesienią, albo wiosną roku następnego).
-
Zgoda.Chcę tylko dodać,że siewki z całych owoców rosną tak gęsto,że pod koniec sezonu u mnie zostało dosłownie kila najmocniejszych sztuk.Reszta uschła.
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 2 lut 2013, o 19:20
Jak się ogrodnik lenił przy sianiu, to teraz musi na gwałt rozsadzać. Ja wydłubuję nasiona i sieje co CM czy dwa. Jak tam mi upadnie ziarenko. Wtedy spoKojnie można poczekać do jesieni.
- Shyva
- 100p
Lenił się nie lenił - testował patenty dziadka na "wysiewanie" całych owoców podłoże to piasek wzbogacony kompostem, ale myślę że po majówce się wezmę do pracy
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wysiałam na jesieni pigwowca i faktycznie coś wykiełkowało i rośnie ,ale nie mam pewności czy to przypadkiem
nie śliwka mirabelka .
nie śliwka mirabelka .
- Shyva
- 100p
Ja mam już 70 doniczek rozsadzonych sadzonek zobaczymy ile się utrzyma. Najbardziej przerażające jest to, że drugie tyle siedzi jeszcze w ziemi :/ Już mam całe plecy spalone od rozsadzania