Aktinidia, Kiwi - uprawa, formowanie, zawiązywanie owoców cz.1
- maryann
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Actinidia kiwi - zawiązywanie owoców
Przekonam się, myśle, za rok- teraz mojemu doktorkowi(Szymanowski'emu) kupiłem kolegę 'Adam'a' i koleżankę 'Sientiabrska'ją. Ciekawe, co urodzi ten trójkącik...
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
- maryann
Issai to inny gatunek- aktinidia ostrolistna - więc najprawdopodobniej nie będzie między nią a pstroliustna "ten-tego". U mnie Issai owocuje od kilku lat samodzielnie, ale tez jej dokupiłem towarzystwo: 'Jumbo' i 'Genewę'. Issai powinna je zapylić.
co ze słuchania mądrego.
co ze słuchania mądrego.
Witam!
Niestety po dzisiejszej nocy -3 do -4 zrobiło swoje. Liście z pąkami obmarzły, mogę mieć nadzieję że już za rok mogą zakwitnąć. A ja przez ten czas dowiem się czym się różnią kwiaty męskie od żeńskich (
Pozdrawiam. romekp
Niestety po dzisiejszej nocy -3 do -4 zrobiło swoje. Liście z pąkami obmarzły, mogę mieć nadzieję że już za rok mogą zakwitnąć. A ja przez ten czas dowiem się czym się różnią kwiaty męskie od żeńskich (
Pozdrawiam. romekp
No niestety u mnie tez dziadek mrozek poszalal - ucierpialy kiwi i mlode przyrosty jodly kaukaskiejromekp pisze:Witam!
Niestety po dzisiejszej nocy -3 do -4 zrobiło swoje. Liście z pąkami obmarzły
- mr25ur
- Od: 10 lis 2011, o 19:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Odbije do kilku tygodni, często przemarzają liście o tej porze.
Opryski pod wieczór, i nigdy gdy kwitnie!!!
- maryann
Na jakiej kiwi te przemarznięcia? Na Ostrolistnej żadnych uszkodzeń, na pstrolistnej co bardziej wystawione listki i na młodych pędach ucierpiały...
co ze słuchania mądrego.
co ze słuchania mądrego.
Witam
Wczoraj zakupiłam actinidia arguta geneva roślina ostrolistna żeńska i drugą sadzonkę meską. Chcę posadzić je pod siatką ale doczytałam się że rosną na 8-10m. Czy ktoś z was prowadzi te rośliny na siatce?
Będę wdzięczna za zdjęcia.
W jakiej odległości od siebie sadzić sadzonki?
Napisali, że co 30 cm ale czy to nie za mało?
Czy ktoś ma taką odmianę jaką ja zakupiłam?
I czy do tych dwóch egz mogę dokupić damską sadzonkę ale z innej odmiany?
Pozdrawiam i życzę obfitego owocowania
-;)
Wczoraj zakupiłam actinidia arguta geneva roślina ostrolistna żeńska i drugą sadzonkę meską. Chcę posadzić je pod siatką ale doczytałam się że rosną na 8-10m. Czy ktoś z was prowadzi te rośliny na siatce?
Będę wdzięczna za zdjęcia.
W jakiej odległości od siebie sadzić sadzonki?
Napisali, że co 30 cm ale czy to nie za mało?
Czy ktoś ma taką odmianę jaką ja zakupiłam?
I czy do tych dwóch egz mogę dokupić damską sadzonkę ale z innej odmiany?
Pozdrawiam i życzę obfitego owocowania
-;)
- maryann
Spokojnie możesz posadzić w/g potrzeb, nawet kilka metrów dalej. Możesz dokupić inne odmiany, ale nie inne gatunki; a więc dalej ciągnij kolekcję a. ostrolistnej- np. więc Jumbo, Kens Red, Weiki, itp
co ze słuchania mądrego.
co ze słuchania mądrego.
Dziekuje za odp
Ktora z nich jest najbardziej plenna, ma smaczne owoce i jest odprna na mroz?
Ktora z nich jest najbardziej plenna, ma smaczne owoce i jest odprna na mroz?
- mr25ur
- Od: 10 lis 2011, o 19:53
Smak jest kwestią indywidualną... jeśli rozrasta się na 12 m. sadzimy co 6 metrów, na pięć-siedem żeńskich, jeden samiec, zapylacz, nie dotyczy "issaya" samopylna/płodna itp.
Opryski pod wieczór, i nigdy gdy kwitnie!!!
U mnie wlasciwie na wszystkich a mam Issay, Szymanowskiego, Jumbo , Genewa Argutamaryann pisze:Na jakiej kiwi te przemarznięcia? Na Ostrolistnej żadnych uszkodzeń, na pstrolistnej co bardziej wystawione listki i na młodych pędach ucierpiały...
jakas niezidentyfikowana kupiona jako zapylacz
- magos13
- 500p
- Od: 2 lut 2010, o 18:37
Wczoraj mój M przytargał do domu dwa pnacza kiwi, bo słyszał, że muszą być dwie rośliny .
Ale to są dwie dziewczynki Actinidia arguta 'Ken's Red' (Mini kiwi 'Ken's Red').
Dziś dokupiliśmy zapylacz 'Issai'.
Nie mam pomysłu jak je posadzić, bo nie chciałabym w jednym rządku.
Może jakiś parasol ?
Ale to są dwie dziewczynki Actinidia arguta 'Ken's Red' (Mini kiwi 'Ken's Red').
Dziś dokupiliśmy zapylacz 'Issai'.
Nie mam pomysłu jak je posadzić, bo nie chciałabym w jednym rządku.
Może jakiś parasol ?
Pozdrawiam. Gosia