Witaj Ewuniu. Pierwszy przepis znajdziesz tu:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 7#p3494447
A drugi już wpisuję:
Babka z majonezem
4 jajka
3/4 szkl cukru
3/4 szkl mąki pszennej
1/2 szkl mąki ziemniaczanej
4 łyżki majonezu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
olejek migdałowy lub rumowy wg uznania
szczypta soli
Białka ubić z sola na sztywną pianę. do ubitej piany dodawać na przemian żółtko i łyżkę majonezu, cały czas ubijać.Na koniec dodać obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i olejek. Już nie ubijamy tylko delikatnie mieszamy do połączenia się składników.
Ciasto wylewamy do formy (większa od keksówki), wstawiamy do nagrzanego do 180*C piekarnika. Pieczemy około 35 min.
Dziś zrobiłam ciasteczka na piwie. Są przepyszne, ciasto przypomina strukturą ciasto francuskie. Robi się je błyskawicznie, polecam.
Ciasteczka na piwie - piwoszki
4 szkl mąki
0,5 kg margaryny (dość miękkiej)
1 szkl piwa jasnego
2 łyżki cukru pudru
szczypta soli
szczypta sody
marmolada, krem czekoladowy itp.
Z podanych składników zagnieść ciasto. Wstawić na 1 godz do lodówki.
Po schłodzeniu, ciasto rozwałkować n około 0,5 cm. Wykrawać kółka, na środek układać łyżeczkę nadzienie, zlepiać jak pierogi, ja zlepiam nie tak szczelnie, tylko w 3-4 miejscach. Ułożyć na blaszce, posmarować jajkiem. Piec około 20 min w temp 180-190*C.
Są pyszne bez lukru, ale jak ktoś woli słodsze to można polukrować.
![Obrazek](http://images70.fotosik.pl/732/019310e5613dfeb4med.jpg)