Sezon 2015 - rozpoczęty
- Una
- 200p
- Od: 16 kwie 2009, o 09:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Powojniki -sezon 2015
Ja podcięłam już jakiś czas temu bo mnie napadła pomroczność jasna i myślałam, że wiosna już będzie.
Byłam w niedzielę oglądać i pączki są więc chyba na razie jest ok. Miejmy nadzieję, że mrozu już nie będzie.
Dziś miałam nawrót clematoholizmu i domówiłam jeszcze dwa powojniki.
Wybrałam dwa do donic: Carnaby, Niobe.
Poczytałam o nich i chyba się poradzą sobie w donicach.
Byłam w niedzielę oglądać i pączki są więc chyba na razie jest ok. Miejmy nadzieję, że mrozu już nie będzie.
Dziś miałam nawrót clematoholizmu i domówiłam jeszcze dwa powojniki.
Wybrałam dwa do donic: Carnaby, Niobe.
Poczytałam o nich i chyba się poradzą sobie w donicach.
Pozdrawiam
Agnieszka
Agnieszka
- lesioc
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 cze 2008, o 10:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Bliżej mu do czegoś pomiędzy "peach" i "flamingo" niż do łososiowego (czyli tutaj "salmon"). Ale to oczywiście kwestia jak kto ma skalibrowany/wyregulowany monitor.
A to znacie? Czyli jak widzą kolory kobiety a jak mężczyźni (choć krążą teorie, że prawdziwy facet zna tylko 3 kolory ;) )
Jeszcze lepsza jest wersja jak w rożnych jezykach ta sama nazwa koloru oznacza zupełnie inną barwe (np "violet" tłumaczony na polski jako fiolet oznacza zupełnie inny - nie fioletowy - kolor dla osób natywnie posługujacy się jezykiem angielskim, co więcej, zupełnie inny dla Amerykanina, a inny dla Brytyjczyka). Tylko niestety coś nie mogę tego znaleść tego obrazka teraz.
Powojniki oczywiście już przyciete... na kilku już miałem prawie centymetrowe młode pędy. Nie było na co czekać.
A to znacie? Czyli jak widzą kolory kobiety a jak mężczyźni (choć krążą teorie, że prawdziwy facet zna tylko 3 kolory ;) )
Jeszcze lepsza jest wersja jak w rożnych jezykach ta sama nazwa koloru oznacza zupełnie inną barwe (np "violet" tłumaczony na polski jako fiolet oznacza zupełnie inny - nie fioletowy - kolor dla osób natywnie posługujacy się jezykiem angielskim, co więcej, zupełnie inny dla Amerykanina, a inny dla Brytyjczyka). Tylko niestety coś nie mogę tego znaleść tego obrazka teraz.
Powojniki oczywiście już przyciete... na kilku już miałem prawie centymetrowe młode pędy. Nie było na co czekać.
Zapraszam: spis treści ogród
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
aby ludzie patrząc na twoje zdjęcia cokolwiek odczuwali." Don McCullin
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
- lesioc
- Od: 3 cze 2008, o 10:20
A.... jeszcze odnośnie koloru środka kwiatu..... to tutaj taka mała podpowiedz
Zapraszam: spis treści ogród
- annuszka100
- 10p - Początkujący
- Od: 19 lut 2014, o 10:34
moje też już przycięte, skrzynia przygotowana, łuk gotowy, teraz tylko reszte clemków zamówić i sadzic
- ewelkacha88
- Od: 22 maja 2013, o 17:54
Witajcie. Ja dzisiaj chcę dwa posadzić do donic a resztę posadzę do gruntu jak tylko pogoda pozwoli bo chyba jeszcze na to za szybko. Byle do wiosny a potem będziemy się chwalić naszymi perełkami . Pozdrawiam
- Una
- 200p
- Od: 16 kwie 2009, o 09:56
Można wiedzieć Ewelinko gdzie zamawiałaś?ewelkacha88 pisze:Witajcie. Przyjechały do mnie powojniki w ilości 6 sztuk . Może to nie jest wiele ale jak dla początkującego to całkiem sporo . W sumie z tymi co mam będzie 9 . Mam nadzieję, że nie będę miała z nimi dużych problemów, starałam się wybierać te polecane początkującym . Pozdrawiam
Ja też mam zamówione ale chyba będę jeszcze musiała poczekać zanim będą u mnie.
Pozdrawiam
Agnieszka
Agnieszka
A powojniki do gruntu się wsadza jak jest ciepło,tak?
Tylko ile dni po wsadzeniu musi być jeszcze ciepło?
I gdzieś widziałem pytanie bez odpowiedzi-jak to jest z majowymi przymrozkami?
Tylko ile dni po wsadzeniu musi być jeszcze ciepło?
I gdzieś widziałem pytanie bez odpowiedzi-jak to jest z majowymi przymrozkami?
- ewelkacha88
W zeszłym roku sadziłam powojniki w kwietniu. A w tym roku zobaczymy jak z pogodą, lepiej żeby nie było przymrozków bezpośrednio po sadzeniu . To ja pytałam o przymrozki majowe ale nikt nie odpisał. Przypomniałam sobie , że w zeszłym roku nic im nie było jak były majowe przymrozki. Przynajmniej nie pamiętam żeby jakoś specjalnie ucierpiały.
Leszku ,
dziękuję za odpowiedź.
Jednak zdecydowanie nie będzie to ten odcien, który by mi pasował. Może kiedyś, gdy powstanie taki zakątek, do którego mogłabym przyłączyć Mermaid... pokuszę się o nią. Na razie zadowolę się bardziej jednoznacznymi różowościami.
dziękuję za odpowiedź.
Jednak zdecydowanie nie będzie to ten odcien, który by mi pasował. Może kiedyś, gdy powstanie taki zakątek, do którego mogłabym przyłączyć Mermaid... pokuszę się o nią. Na razie zadowolę się bardziej jednoznacznymi różowościami.
tęsknimy do ogrodów, może dlatego ,żeśmy wypędzeni z raju...
Firletka -Wizytówka
Firletka -Wizytówka
- ewelkacha88
To ja podziękuję za dostawę teraz
Bo takich to zgaduję broń Boże wsadzić jak ma być mróz?
Bo takich to zgaduję broń Boże wsadzić jak ma być mróz?