W moim ogródku cz. 3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
IWONA1311
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 mar 2011, o 12:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: W moim ogródku cz. 3

Post »

Aga72 :wit w moim ogródeczku, ciesze się że w końcu postanowiłaś się odezwać i bardzo dziękuję za tyle miłych słów pod adresem mojego ogródka i oczywiście zapraszam częściej. Dziękuję za nazwę bodziszka, jeszcze nie kwitnie ale kupiłam go głównie ze względu na te ciemne listki, teraz muszę mu znaleźć miejsce. Szkoda że do Ciebie nie można zajrzeć może pomyślisz o własnym wątku i pokażesz nam swój ogród?
Marta z tym cudnie to chyba troszkę przesadziłaś ale masz rację podoba mi się nawet, muszę coś jeszcze wokół niego posadzić ale na razie nie wiem co. Jak zobaczyłam Twoje oczko obłożone piaskowcem to wyzbierałam wszystkie płaskie kamienie w ogórdku, (zlikwidowałam ścieżkę którą lubił chodzić mój mały - kazał mi nawet odłożyć te kamienie) i tak się stworzyło mam nadzieję że lilia zakwitnie, przydałaby się jeszcze taka mała fontanna ale nie wiem czy się zmieści, boję się też że woda będzie zieleniała. Kusisz tymi zakupami a ja nie mam kiedy się wybrać do Kasi.
Aniu aż tyle pochwał, dziękuję ale to chyba ciut na wyrost. Bodziszki spodobały mi się w ubiegłym roku, wcześniej kojarzyły mi się z tym zwykłym który rośnie u mnie przy drodze, ale jest tyle ładnych odmian. Z zakupami i tak nie szleje tak jak bym chciała bo M krzyczy ale zawsze coś nowego przemycę, np ostatnio kupiłam sobie w B dzwonka, a wczoraj maleńkiego wiąza Wredei i dęba o fajnych listkach ale nie znam odmiany, może jutro zrobię im zdjęcie to ktoś będzie wiedział.
nowy dzwonek nn
Obrazek
kukułka
Obrazek
Palibin zaczyna kwitnąć
Obrazek
tamaryszek też
Obrazek
żarnowiec mimo że podmarzł ładnie kwitnie
Obrazek
cebulica dzwonkowata
Obrazek
czosnek
Obrazek
inkarwilla
Obrazek
i takie tam
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Norbitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lip 2012, o 14:01

Post »

IWONA1311 pisze:Aga72
nowy dzwonek nn
Obrazek
Ale on jest śliczny.

Czemu moja inkarwilla kwitnie tuż przy ziemi i listki też ma nie tak wyciągnięte jak Twoja... hmm :shock:
beatann
500p
500p
Od: 18 wrz 2010, o 09:32
Kontakt:

Post »

Iwonko rabatka z tamaryszkiem piękna ;:63 Może pamiętasz gdzie kupowałaś bożekwiaty?
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Iwonko ja tego bodziszka kupiłam pod nazwą Espresso. ;:108
Zresztą jak przyjedziesz, to sobie porównasz. Piękne oczko i otoczenie, a w moim po wymianie wody nie mogę sobie z glonami poradzić, żadne antyglony nie pomagają.
Masz wiele pięknych roślin, dzwonek cudny, a czosnki po zimie wcale mi nie wyrosły. ;:224 Czosnek karatawski także sadziłam. :)
Awatar użytkownika
IWONA1311
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beatko - Norbitka dzwonek śliczny dlatego go kupiłam, niestety nie ma go na razie jak podzielić :( Nie mam pojęcia dlaczego Twoja inkarwilla kwitnie tuż przy ziemi moja ma lekką piaszczystą glebę i ciepełko blisko ściany domu do tego duuużo słońca może to sprawia że jest taka wyrośnięta.
Beatko - beatann dziękuję i cieszę się że Ci się podoba mi też gdyby jeszcze tą z tyłu udało mi się jakoś doprowadzić do ładu byłoby całkiem nieźle. Soje różowe bożykwiaty kupowałam w szkółce u Sagana tej koło Lubartowa a białego w ogrodniczym na Choinach. Jak gdzieś spotkam przed spotkaniem u Tajki to mogę Ci kupić jeśli chcesz?
Tajeczko to teraz zrobiłaś mi zagadkę ale jak pojadę do szkółki to na pewno się dowiem bo z dwóch nazw Kasia na pewno którąś wybierze, a może też uda się porównać z Twoim, będzie trzeba wziąć listek od swojego. U mnie oczko malutkie i w sumie dość krótko ale dziś już zauważyłam że trzeba będzie się w jakiś antyglon zaopatrzyć bo gdzie ja tam jeszcze fontanne wsadzę. Chociaż wczoraj dokupiłam jeszcze dwie roślinki pływające co mają oczyszczać wodę, ale wątpię że takie maluchy sobie poradzą nawet z taka małą ilością wody. U mnie wszystkie czosnki są, swoją drogą ciekawe czemu Twoje wyginęły, choć u kogoś czytałam też o zniknięciu czosnków.
anatolion witaj nowy gościu, cieszę się że Ci się u mnie podoba i bardzo dziękuję za miłe słowa, zapraszam więc częściej.
Dzisiaj będzie na zielono - moje paprocie, na początek nowości paproć wodna - Salwinia pływająca
Obrazek
i narecznica czerwonozawijkowa
Obrazek
ta paproć zaś to zagadka bo kupiona była z etykietką Pióropuszik strusi ale ona chyba nią nie jest, rośnie u mnie już chyba ze trzy lata i osiąga zaledwie 30cm wysokości no i się nie rozłazi
Obrazek
adiantum venustum
Obrazek
athyrium filix-femina "Frizeliae"
Obrazek
asplenium "Ruta muraria"
Obrazek
języcznik zwyczajny Cristata
Obrazek
śledzionka skalna
Obrazek
wietlica
Obrazek
kolejne to niestety nn
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2013, o 13:44

Post »

Ja tu miałam chwalić storczyki, energetyczne posłonki i żurawki, a Ty już zdążyłaś kolejne atrakcje zaserwować. Moje jedyne dwie paprocie dopiero ledwo odbijają. Posadziłam pod drzewami, żeby miały leśne miejsce, tylko nie przewidziałam suszy :oops: .
Posłonki dorównują kolorem lewizji. U mnie dopiero jeden zakwitł, ale jest tak jasnoróżowy, że niemal biały. Teraz się zastanawiam, jakie będą pozostałe. Bodziszki też mi się coraz bardziej podobają, ale jeszcze mi nie kwitną (poza Samborem). Takie wdzięczne rośliny, właściwie dekoracyjne od wczesnej wiosny do późnej jesieni.
Czy swojego tamaryszka przycinasz? Bardzo "badylasty" mi się robi i nie wiem, czy mam go ciąć, czy cierpliwie czekać, bo to jeszcze maluch.
Pozdrawiam, Anna.
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Potencjalny ogród Anulli cz. 2
Awatar użytkownika
IWONA1311
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu bardzo dziękuje za te miłe słowa staram się sadzić jak najwięcej ciekawych roślin w moim ogródku ale jeszcze baardzo wielu mi brakuje, żurawki i paprocie bardzo lubię - a Ty jakie paprocie posadziłaś? Paprotki rosną u mnie w takim miejscu że musi być bardzo długo sucho żeby tam ziemia wyschła a i wtedy też wystarcza im konewka wody. Bodziszki jeszcze rok temu wcale mi się nie podobały ale jakoś tak dziwnym trafem mam już chyba z 7 odmian ;:224
Swojego tamaryszka tnę jak przekwitnie, bo sobie wymyśliłam że zrobię z niego drzewko, a jak bym go zostawiła tak jak chciał rosnąć to zająłby za dużo miejsca, także jeśli Twój też wymaga cięcia to nie bój się użyć sekatora.
Dzisiaj dla Was moje żurawki
Obrazek
Obrazek

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
IWONA1311
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie skoro żurawki Wam się nie podobają to mam dla Was kilka innych zdjęć, pozdrawiam i słonecznego dnia życzę
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
coś na ząbek - pierwsze owoce z naszego ogródka
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2013, o 13:44

Post »

Mnie się podobają i żurawki, i trawki, i kwiaty okazałe. Biały wielosił podoba mi się nawet bardzo. Nie mam przekonania do pstrolistnych odmian tej roślinki, ale biały i niebieski są rewelacyjne.
Pozdrawiam, Anna.
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Potencjalny ogród Anulli cz. 2
bebeluch
1000p
1000p
Od: 26 gru 2010, o 16:35

Post »

Iwonko żurawki fantastyczne , a szczególnie do gustu przypadł mi nr 4 i 5 :lol:
A teko pierwiosnka to długo już masz ? U mnie jeden sezon tylko wytrzymują :oops:
Mędrzec potrafi uczyć się nawet od Głupca. Głupiec nie uczy się nigdy.
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Post »

Rewelacyjne te paprocie, długo u Ciebie rosną...wcześniej ich nie widziałam :?: Języcznik jeden posadziłam, dopiero wypuszcza liście.
Iwonko, ogród z dnia na dzień pięknieje :D
ewa-s
500p
500p
Od: 19 sty 2013, o 10:43

Post »

Iwonko,piękna rabata i oczko urocze,wszystko razem ślicznie się prezentuje.
Masz już dużą kolekcję żurawek ;:oj i sporo nowych roślin,jak tak dalej pójdzie,trawnika niewiele zostanie.
Piwonia od Ciebie,czerwona pięknie mi kwitnie ;:196 ,a dwie pozostałe jeszcze w pąkach.
U mnie truskawki jeszcze zielone :(
lawenda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 mar 2007, o 19:33

Post »

Iwonko, podobają mi się żurawki, coraz bardziej nawet :) Truskawka też mi się podoba, jakaś bardzo wczesna czy ma tak cieplutko? No, jak już tak zachwalam, to jeszcze powiem ze wszystko mi się podoba, paprocie też :) Dużo masz wolnego miejsca jeszcze? U mnie stoją doniczki z ostatnich zakupów, ponad 30 chyba, nie wiem gdzie to wsadzić :roll: Kupować lubię najbardziej ;:oj
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”