Winorośle i winogrona cz. 5
Re: Winorośle i winogrona cz. 5
Bez doniczki,okręcone w folię a w środku trochę czarnej ziemi.Zapakowane razem w drzewkami owocowymi bo zamawiałam dwie czereśnie i jedną brzoskwinię,razem były okręcone.Musiałam rozpakować bo moczę drzewka przed sadzeniem,niby mają wkoło korzeni trochę zbitej ziemi jakby były wcześniej z doniczek wyjęte.
Pozdrawiam Ewa
Opcje:
1. Sadź od razu w docelowe miejsce. Wykop dołki z rana, niech wykopana ziemia przez dzień ogrzeje się trochę na słońcu a po południu posadź. Na chłodne noce (w okolicach 0 i niżej) możesz przykrywać kartonem lub plastikowym wiaderkiem. Przymrozek jest niebezpieczny jak już z pąków wyjdą zielone latorośle (od końca kw. do połowy maja).
2. Możesz posadzić na razie sadzonki w doniczce, na noc chować do domu (albo w ogóle trzymać na słonecznym parapecie) a po majowych Zimnych Ogrodnikach przesadzić w docelowe miejsce.
Ja raczej sadziłbym teraz.
1. Sadź od razu w docelowe miejsce. Wykop dołki z rana, niech wykopana ziemia przez dzień ogrzeje się trochę na słońcu a po południu posadź. Na chłodne noce (w okolicach 0 i niżej) możesz przykrywać kartonem lub plastikowym wiaderkiem. Przymrozek jest niebezpieczny jak już z pąków wyjdą zielone latorośle (od końca kw. do połowy maja).
2. Możesz posadzić na razie sadzonki w doniczce, na noc chować do domu (albo w ogóle trzymać na słonecznym parapecie) a po majowych Zimnych Ogrodnikach przesadzić w docelowe miejsce.
Ja raczej sadziłbym teraz.
Pozdr.
Jarek
Jarek
Więc posadzę,jak radzisz,po południu w nagrzaną ziemię.Wezmę worek uniwersalnej z domu i podsypię w dołki,serdecznie dziękuję za rady
Pozdrawiam Ewa
Ewa poczytaj o przygotowaniu gleby, warto przed posadzeniem http://www.winorosl.pl/artykuly/79-pora ... jcych.html ważne też pH ziemi
Ziemia uniwersalna do zasypania to dobra opcja (jeśli chodzi o pH i składniki pokarmowe). Ja ostatnio robiłem mieszankę: trochę ziemi z dołka + ziemia uniwersalna + torf odkwaszony.
Pozdr.
Jarek
Jarek
Jars zależy jaka uniwersalna. Ja mam w domu worek ziemi uniwersalnej firmy Sterlux co ma 0,6 kg/m3 (ten nawóz dodawany to hydrocomplex) i pH 5,5-6,5 Taka śladowa ilość nawozu to do siewek się nadaje a nie pod korzenie krzewu, pH też za niskie.
A czy zamiast tego dwuletniego obornika może być granulowany bydlęcy??Tylko taki mam
Pozdrawiam Ewa
@Ewao4
Granulowany powinien być równie dobry.
@Pelikano11
Gleba o odczynie pH 6 (mniej więcej) to z grubsza dobry parametr.
Granulowany powinien być równie dobry.
@Pelikano11
Gleba o odczynie pH 6 (mniej więcej) to z grubsza dobry parametr.
Pozdr.
Jarek
Jarek
No pewnie, że mozesz dać, sadzisz wg opisu z linka.
Dzięki jars, sugeruję się informacjami, że ma być ok. obojętnego
Guru polskiego winiarstwa i winogrodnictwa - R. Myśliwiec pisze:pelikano11 pisze:No pewnie, że mozesz dać, sadzisz wg opisu z linka.
"Odmiany zbliżone w pochodzeniu do winorośli właściwej (V. vinifera) wymagają gleby o odczynie obojętnym (pH 6,5?7,2). Odmiany pochodzące od gatunków amerykańskich, szczególnie od winorośli pachnącej (V. riparia), dobrze rosną również na glebach lekko kwaśnych - pH 5?6." (R. Myśliwiec "Uprawa winorośli" Kraków 2009)
Hybrydowe odmiany Ewy (Einset S. i Iza Z.) powinny więc sobie radzić nawet na lekko kwaśnej glebie. Myślę, że 1 pkt pH w góre czy w dół to nie będzie jakaś wielkie znaczenie przy amatorskiej uprawie. Co innego, gdy gleba będzie ewidentnie bardzo kwaśna lub bardzo zasadowa.
Pozdr.
Jarek
Jarek
Jasne, dzięki.
- tamburyn
- 200p
- Od: 8 gru 2014, o 10:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Tawria, która miała najmocniej napęczniałe pąki została odkryta. Pąki bez zmian w stosunku do tego co było 2 tygodnie temu podczas sadzenia
Reszta zaczeka, a Tawria będzie królikiem doświadczalnym ;)
Reszta zaczeka, a Tawria będzie królikiem doświadczalnym ;)
Piotrek