Rośliny domowe, tarasowe i ogrodowe u Anki cz. 2
-
- 100p
- Od: 21 sty 2013, o 20:57
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Rośliny domowe, tarasowe i ogrodowe u Anki cz. 2
Aniu, datura pobiła chyba wszystkie rekordy ,jest wspaniała jak wszystkie
Twoje kwiaty.Gdzie takiego kolosa przechowujesz zimą?
Twoje kwiaty.Gdzie takiego kolosa przechowujesz zimą?
Pozdrawiam Danuta.
-
- 200p
- Od: 17 gru 2013, o 19:01
Aniu,ja tu zostaję i nigdzie już nie wychodzę
Same kwiecia
Datura żarłoczna ponoć,czym ją karmisz więc
Same kwiecia
Datura żarłoczna ponoć,czym ją karmisz więc
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 29 sie 2013, o 08:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Więc tak - Moja datura rośnie w gruncie, bez doniczki.Przed wsadzeniem do gruntu sypię do dołka parę garści azofoski, popiół drzewny i kompost. Wiosną dokarmiam ją nawozem do pomidorów, a latem nawozem przeznaczonym dla surfinii. Na zimę wykopuję, korzenie i koronę skracam dosyć mocno. Wkładam ją do 35 l donicy i do piwnicy. Próbowałam uprawiać w donicy, ale marniały, bo ciągle więdły i słabo kwitły.
aniek - według mnie closandra jest bardzo łatwa w uprawie. Zimą przechowywałam ją w pokoju i zawiązała kilka pączków, ale kiedy wystawiłam ją na zewnątrz ruszyła jak szalona. Pierwszy kwiatostan rozkwitł 2 miesiące temu i kwitnie do tej pory tworząc kłos, który dołem się ogałaca, a na szczycie są kwiatuszki, ciekawa jestem kiedy będzie koniec
Ukorzeniam jeszcze taką o żółtych kwiatach, a marzy mi się ta o srebrnych listeczkach
Myfanwy i Faling Star
aniek - według mnie closandra jest bardzo łatwa w uprawie. Zimą przechowywałam ją w pokoju i zawiązała kilka pączków, ale kiedy wystawiłam ją na zewnątrz ruszyła jak szalona. Pierwszy kwiatostan rozkwitł 2 miesiące temu i kwitnie do tej pory tworząc kłos, który dołem się ogałaca, a na szczycie są kwiatuszki, ciekawa jestem kiedy będzie koniec
Ukorzeniam jeszcze taką o żółtych kwiatach, a marzy mi się ta o srebrnych listeczkach
Myfanwy i Faling Star
- Krzysia
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 3 lip 2012, o 10:07
Przyszłam raz jeszcze pozachwycać się podraneą, bo moja mnie opuściła Ale przy okazji mogłam pozachwycać się skrętnikami i przepiękną dalią
-
- Od: 15 maja 2015, o 14:00
Pięknie i kolorowo u Ciebie Nie mogę się napatrzeć a skrętniki często nawozisz?
-
halinkab - skrętniki nawożę raz na miesiąc, wcześniej nawoziłam raz na tydzień, ale miały poskręcane liście. Stosuję wywar z pokrzywy i nawóz do storczyków.
Datura twoja piękną jest ozdobą.
Ciekawie poprowadziłaś crossandrę fortunę i do tego pięknie kwitnie
Ciekawie poprowadziłaś crossandrę fortunę i do tego pięknie kwitnie
-
Filigranowa27 - closandrę prowadziłam na drzewko, ale jakoś żal mi było obciąć dolnych pędów, bo miały pączki i tak zostało.
Tak dziś kwitnie moja podranea. Ma jeszcze mnóstwo pączków, ale pewno już się nie rozwiną, bo zapowiadają chłodne dni, a nawet zimne.
hibiskus Snow Queen
Pawonia
Pozdrawiam Wszystkich
Tak dziś kwitnie moja podranea. Ma jeszcze mnóstwo pączków, ale pewno już się nie rozwiną, bo zapowiadają chłodne dni, a nawet zimne.
hibiskus Snow Queen
Pawonia
Pozdrawiam Wszystkich
Cudownie Ci zakwitły ,brawo.Pięknie wyglądają,też bym chciała takie mieć.
Masz piękne zadbane rośliny. Skrętniki zachwycają kolorami. Czy twój Mirage od początku miał takie mocne wybarwienie? Moja mała sadzonka jakiś czas temu kwitła i miała zdecydowanie mniej wybarwione kwiatuszki.
Czy mogłabyś coś napisać o podranei? Zakochałam się w jej kwiatuszkach. Czy to pnącze? Jest to roślina wieloletnia?
Dziękuję za odwiedziny i życzę miłego dnia
Czy mogłabyś coś napisać o podranei? Zakochałam się w jej kwiatuszkach. Czy to pnącze? Jest to roślina wieloletnia?
Dziękuję za odwiedziny i życzę miłego dnia
-
suzuno - mirage na początku kwitł mi bardzo blado, może dlatego, że stał w bardzo jasnym miejscu. Teraz jego miejscem jest północny parapet i kwiatuszki mają bardziej intensywne wybarwienie.
Podranea to wieloletnie pnącze, które ponoć dorasta do 7 - 10 m. Moja sadzonka na wiosnę miała 50 cm, teraz jej gałązki mają po 1,20 m 1,50 m. Parę cennych porad na temat jej uprawy napisała Zjawka w dziale " Rośliny doniczkowe, balkonowe, egzotyczne, tarasowe, Diagnostyka, Identyfikacja, Porady " w temacie Podranea Ricasoliana.
Dla mnie jest to bardzo łatwa w uprawie roślinka, która szybko rośnie i kwitnie.
Podranea to wieloletnie pnącze, które ponoć dorasta do 7 - 10 m. Moja sadzonka na wiosnę miała 50 cm, teraz jej gałązki mają po 1,20 m 1,50 m. Parę cennych porad na temat jej uprawy napisała Zjawka w dziale " Rośliny doniczkowe, balkonowe, egzotyczne, tarasowe, Diagnostyka, Identyfikacja, Porady " w temacie Podranea Ricasoliana.
Dla mnie jest to bardzo łatwa w uprawie roślinka, która szybko rośnie i kwitnie.
Dziękuję za odpowiedź i skierowanie do wątku o tym pięknym pnączu
- Krzysia
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 3 lip 2012, o 10:07
Aniu, trzymam Cię za słowo, że podranea to bardzo łatwa w uprawie roślinka, która szybko rośnie i kwitnie. No ... może niech aż tak szybko nie rośnie
Pawonia u Ciebie rośnie w doniczce na oknie ? Ma bardzo ciekawe kwiaty, czy one się jeszcze rozwiną ?
Pawonia u Ciebie rośnie w doniczce na oknie ? Ma bardzo ciekawe kwiaty, czy one się jeszcze rozwiną ?