Kielichowiec wonny (Calycanthus floridus )
-
- 200p
- Od: 30 maja 2011, o 11:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Kielichowiec wonny-sadzonki
Kiedy pobierać sadzonki do ukorzenienia? W jaką ziemię je wsadzić aby dobrze się ukorzeniły?
- renzal
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 maja 2011, o 12:33
Re: Jak uprawiać kielichowiec wonny.
Witajcie! Jestem od paru dni szczęśliwą posiadaczką maleńkiej sadzoneczki (raczej kawałka gałązki) kielichowca wonnego.
Byłam u koleżanki i zobaczywszy to cudo - najnormalniej w świecie wykaczorowałam , chytra nie jest, więc ukopała takie maleństwo z czymś udającym korzonki. Od Niej wszystko się przyjmuje, więc jest szansa na dalszą radość
Byłam u koleżanki i zobaczywszy to cudo - najnormalniej w świecie wykaczorowałam , chytra nie jest, więc ukopała takie maleństwo z czymś udającym korzonki. Od Niej wszystko się przyjmuje, więc jest szansa na dalszą radość
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja )Nadzieja umiera ostatnia...
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja )Nadzieja umiera ostatnia...
- bunia58
- 10p - Początkujący
- Od: 15 wrz 2011, o 22:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
mam pytanie.
na wiosnę kupiłam kielichowca wonnego niestety nie kwitł choć ta pani mówiła że inne miały pąki. zastanawia mnie kolor liści, bo ma jasne a raczej cytrynowe liście. nie zauważyłam jakiś przyrostów a posadziłam go zdaje się w maju już po przymrozkach. po gradzie trochę obiło listki i co niektóre przyczerniałe ale to samo było z paulownią i surmią (tylko im liście strasznie podziurawiło - grad byl wielkości orzechów włoskich). wszystko wydaje się ok. rośnie pomiędzy surmią a glicynią. obok mam ustawione doniczki z alstroemerią. nawozem nie był sypany.
czy ten kolor liści to norma?
na wiosnę kupiłam kielichowca wonnego niestety nie kwitł choć ta pani mówiła że inne miały pąki. zastanawia mnie kolor liści, bo ma jasne a raczej cytrynowe liście. nie zauważyłam jakiś przyrostów a posadziłam go zdaje się w maju już po przymrozkach. po gradzie trochę obiło listki i co niektóre przyczerniałe ale to samo było z paulownią i surmią (tylko im liście strasznie podziurawiło - grad byl wielkości orzechów włoskich). wszystko wydaje się ok. rośnie pomiędzy surmią a glicynią. obok mam ustawione doniczki z alstroemerią. nawozem nie był sypany.
czy ten kolor liści to norma?
bunia58
Re: Kielichowiec wonny-sadzonki
W tamtym roku kupiłam sadzonkę kielichowca wonnego ok 10cm. Roślinka przetrwała zimę ale mam wrażenie że wolniutko rośnie. Nie liczyłam oczywiście jeszcze na kwiaty ale ma w tej chwili tylko ok 30 cm wysokości. Proszę o jakieś info czy to normalne? Czy może czegoś jej brakuje? Może powinnam ją jakoś pozasilać? Kasia
- Lorrie
- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Kontakt:
Czy to prawda, że Kielichowiec Wonny zawiązuje pąki kwiatowe jesienią? Mam go trzy sezony, zawsze okrywałam, w tym roku nie planowałam tego robić. Zobaczyłam, że na gałązkach ma jakieś zawiązki - albo liści, albo kwiatów. W razie gdyby to miały być kwiaty, wolałam go jednak i na tą zimę okryć.
Ja nie okrywam i co roku kwitnie!
Pozdrawiam Barbara
Mój Mały Raj-Ogród Donny
Mój Mały Raj-Ogród Donny
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 2 maja 2012, o 21:15
Jak myślicie czy już mogę odkryć osłonę z mojego kielichowca?
- Piotr=)
- Od: 24 maja 2008, o 17:38
Mój zimował w donicy w piwnicy jeszcze śpi jak na razie
Spis tematów
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
- ZbigniewG
- Od: 3 cze 2010, o 18:42
wiele zdjęć dotyczy odmian mieszańcowych gdzie kwiaty są duże wybarwione i okazałeBartosz pisze:Nie wiem skąd się bierze tak duża popularność tego krzewu bo według mnie nie jest szczególnie ozdobny ale to oczywiście kwestia gustu.Na zdjęciach szczególnie w ofertach sprzedaży prezentuje się zawsze dużo lepiej niż w rzeczywistości,....
okazałe są też ceny bo za sadzonkę gatunku zapłacimy 20zł a za wyselekcjonowaną odmianę ponad 200zł -widziałem
mój zwykły siedzi gdzieś w kącie pod płotem i jest bezproblemowy
- bunia58
- 10p - Początkujący
- Od: 15 wrz 2011, o 22:17
Mo i nie wiem czy się doczekam upragnionych kwiatów kielichowca. Moja psiura - barbetka ganiając po ogrodzie złamała mi gałązki. Zdaje się, ze wysoko podsypałam trocinami to może wypuści bokiem nowe gałązki.Muszę jakieś pancerne zabezpieczenia zrobić przy krzaczkach.
bunia58
-
- Od: 5 wrz 2007, o 17:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Według mojej oceny ( a mam kielichowca wonnego w ogrodzie od ponad dziesięciu lat), jest to najmniej problemowy krzew w ogrodzie a jego kwiaty są jedne z najpiękniejszych ,jakie mogą posiadać krzewy rosnące w naszym klimacie.
Pąki kwiatowe kielichowiec zawiązuje na pędach jednorocznych (tegorocznych), i dlatego dla nich żadna zima nie jest straszna.Okrywanie młodych sadzonek można wykonywać w pierwszym, czy drugim roku po posadzeniu, ale nie jest to warunek konieczny by bezproblemowo przeżyły średnio normalną zimę.
Pąki kwiatowe zawiązuje dość wcześnie- w drugim- trzecim roku, kwitnie długo ( od połowy czerwca, do końca sierpnia) i obficie, ale warunkiem takiego kwitnienia jest niezwłoczne usuwanie przekwitłych kwiatów (tworzących się zawiązków nasiennych ).
Pozdrawiam Tadeusz.
Pąki kwiatowe kielichowiec zawiązuje na pędach jednorocznych (tegorocznych), i dlatego dla nich żadna zima nie jest straszna.Okrywanie młodych sadzonek można wykonywać w pierwszym, czy drugim roku po posadzeniu, ale nie jest to warunek konieczny by bezproblemowo przeżyły średnio normalną zimę.
Pąki kwiatowe zawiązuje dość wcześnie- w drugim- trzecim roku, kwitnie długo ( od połowy czerwca, do końca sierpnia) i obficie, ale warunkiem takiego kwitnienia jest niezwłoczne usuwanie przekwitłych kwiatów (tworzących się zawiązków nasiennych ).
Pozdrawiam Tadeusz.
- Lorrie
- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Kontakt:
Tadeuszu, mój Kielichowiec będzie czwarte lato o w ogrodzie, do tej pory kwiatów się nie doczekałam. Jesienią zobaczyłam na nim coś na kształt pąków (kwiatowych?) - co to może być? Pąki liściowe?
-
- Od: 5 wrz 2007, o 17:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witaj Alinko, a może nie zauważyłaś, że zakwitł, kwiaty kielichowca, utrzymują się na krzewie 3-4 dni, potem płatki odpadają a tworzy się zawiązka nasienna, wyglądem podobna do owocu zasuszonej małej gruszki. Pąki kwiatowe tworzy dopiero w czerwcu, tuż przed rozpoczęciem kwitnienia, wcześniej są na gałązkach normalne pączki, niczym nie różniące się od pąków liściowych. Może to co zobaczyłaś jesienią, to była zawiązka nasienna.