Kiszona kapusta,buraki,pomidory i inne warzywa
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11334
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pionki pow.radomski
Re: Kiszone pomidory i inne warzywa
Polecam młode, kiszone patisony jako małosolne.
- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2303
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: W-wa
Re: Kiszone pomidory i inne warzywa
Można spróbować również młodą kalarepkę. Kiedyś jadłem i mi smakowała pod zimny destylat.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2984
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: podkarpacie
Re: Kiszone pomidory i inne warzywa
Zakiszona starsza kalarepka w wiórkach bardzo mi smakowała (nawet bez destylatu ). A jaka pyszna zupka.
Moje nowe imię Szansa
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
- malowanalala
- 100p
- Posty: 197
- Od: 5 lut 2016, o 19:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Rumia
Re: Kiszone pomidory i inne warzywa
Polecam też ukiszenie dużych pomidorów pokrojonych w ćwiartki.
Po ukiszeniu można je przetrzeć przez sito i zrobić z tego
zakwasu pomidorową. Naszym zdaniem smaczniejsza niż z koncentratu lub
przecieru bez zakiszenia.
Po ukiszeniu można je przetrzeć przez sito i zrobić z tego
zakwasu pomidorową. Naszym zdaniem smaczniejsza niż z koncentratu lub
przecieru bez zakiszenia.
-------------------------------------------------------------
brak podpisu
brak podpisu
- malowanalala
- 100p
- Posty: 197
- Od: 5 lut 2016, o 19:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Rumia
Słonecznik bulwiasty - topinambur
Jako miłośniczka kiszonek spróbuję w tym roku ukisić topinambur. Ma ktoś jakieś doświadczenia?
-------------------------------------------------------------
brak podpisu
brak podpisu
- ullak
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1678
- Od: 10 mar 2015, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Kozienice
Re: Słonecznik bulwiasty - topinambur
malowanalala
Zrobiłam w zeszłym roku kiszony. Smak jakiś taki. Wolę jednak na surowo. Może w tym roku spróbuję ukisić w jakiejś mieszance.
Zrobiłam w zeszłym roku kiszony. Smak jakiś taki. Wolę jednak na surowo. Może w tym roku spróbuję ukisić w jakiejś mieszance.
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
- acia1065
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1091
- Od: 7 sty 2014, o 14:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
- Kontakt:
Re: Kiszone pomidory i inne warzywa
W książce Z. Zawistowskiej "Przetwory domowe dawne i nowe" z 1990 znalazłam przepis na kiszone bakłażany i pieczarki.
Beata
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11334
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pionki pow.radomski
Re: Kiszone pomidory i inne warzywa
I co z tego wynika dla pozostałych forumków?
- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2303
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: W-wa
Re: Kiszone pomidory i inne warzywa
Acia zamieści przepis, ja marynowałem pieczarki w własnym occie jabłkowym, ale nigdy nie kisiłem, czekam więc na szczegóły.
- acia1065
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1091
- Od: 7 sty 2014, o 14:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
- Kontakt:
Re: Kiszone pomidory i inne warzywa
Kiszone pieczarki
1 kg oczyszczonych kapeluszy pieczarek (ew. borowików lub kozaków)
4 dkg soli
2 łyżeczki cukru
3 listki laurowe
10 dkg cebuli
1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu
Kapelusze umyć, osączyć i włożyć do wrzącej wody z dodatkiem soli (1 dkg na litr wody). Utrzymywać w stanie wrzenia przez 5 minut, odcedzić, starannie osączyć,ostudzić.
Sól wymieszać z cukrem i pieprzem; listki laurowe rozkruszyć, cebulę obrać, opłukać, pokrajać w krążki, podzielić na "obręcze". W wyparzonym lub wygotowanym naczyniu układać warstwami kapelusze grzybów, przesypując cebulą i przygotowanymi przyprawami.Pojemnik powinien być dokładnie napełniony grzybami, które po osoleniu skurczą się i opadną. powierzchnię grzybów przykryć wygotowanym krążkiem lub spodkiem obciążonym ciężarkiem, pozostawić w temperaturze pokojowej.
Gdy skończy się okres burzliwej fermentacji, zalać powierzchnię grzybów olejem. Opakować pojemnik i umieścić w zimniej piwnicy.
1 kg oczyszczonych kapeluszy pieczarek (ew. borowików lub kozaków)
4 dkg soli
2 łyżeczki cukru
3 listki laurowe
10 dkg cebuli
1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu
Kapelusze umyć, osączyć i włożyć do wrzącej wody z dodatkiem soli (1 dkg na litr wody). Utrzymywać w stanie wrzenia przez 5 minut, odcedzić, starannie osączyć,ostudzić.
Sól wymieszać z cukrem i pieprzem; listki laurowe rozkruszyć, cebulę obrać, opłukać, pokrajać w krążki, podzielić na "obręcze". W wyparzonym lub wygotowanym naczyniu układać warstwami kapelusze grzybów, przesypując cebulą i przygotowanymi przyprawami.Pojemnik powinien być dokładnie napełniony grzybami, które po osoleniu skurczą się i opadną. powierzchnię grzybów przykryć wygotowanym krążkiem lub spodkiem obciążonym ciężarkiem, pozostawić w temperaturze pokojowej.
Gdy skończy się okres burzliwej fermentacji, zalać powierzchnię grzybów olejem. Opakować pojemnik i umieścić w zimniej piwnicy.
Beata
Re: Kiszone pomidory i inne warzywa
O kiszonych pieczarkach, czy grzybach, nigdy nie słyszałam, jaki smak? podobny do grzybów z octu?